Το ΠΑΜΑΚ το πρώτο "πράσινο" Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με πιστοποίηση Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

Το ΠΑΜΑΚ το πρώτο "πράσινο" Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με πιστοποίηση Περιβαλλοντικής Διαχείρισης  - Απολογισμός Δράσεων 2010-2020

Την δεκαετία 2010-2020, το Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργάνωσε μια σειρά από δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα, οι οποίες υλοποιήθηκαν με την συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών που συμμετείχαν στην Περιβαλλοντική Ομάδα του ΠαΜακ όλα αυτά τα χρόνια.

Ξεκινώντας από μερικές εκατοντάδες τόνους ανακυκλωμένων υλικών και αρκετούς αναμορφωμένους χώρους, φτάνοντας μέχρι τα δεκάδες σεμινάρια, δενδροφυτεύσεις, προβολές, εκδρομές και ακτιβισμούς, το Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΠαΜακ συγκέντρωσε όλες τις δράσεις, σε ένα κείμενο απολογισμού. Απολαύστε το:


Το πρώτο ‘πράσινο’ Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με πιστοποίηση Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

Το ΠαΜακ, το πρώτο ‘πράσινο’ Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια πρωτοπορεί στον τομέα του περιβάλλοντος. Είναι το μόνο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο EMAS, από το 2005. Οι ετήσιες δράσεις του Γρ. Περιβάλλοντος παρουσιάζονται στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΠαΜακ, το οποίο επικυρώνει τις ετήσιες Περιβαλλοντικές Δηλώσεις. Ακολουθεί ο ετήσιος έλεγχος του Πανεπιστημίου από εξωτερικό επιθεωρητή και η έγκριση της Περιβαλλοντικής Δήλωσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Το 2016 λάβαμε έπαινοαπό την Ευρωπαϊκή Κομισιόν για τα 10 χρόνια συνεχούς πιστοποίησης, ως μια από τις παλαιότερες καταχωρήσεις EMAS στην Ελλάδα. 

Το Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΕΜΑS)
Το Γραφείο στοχεύει στη συνεχή βελτίωση του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στο ΠαΜακ. Κύριος στόχος του είναι η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ιδρύματος στον αστικό κορμό της Θεσσαλονίκης, στον οποίο φιλοξενείται. Το Γραφείο, από το 2005 μέχρι σήμερα, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, πραγματοποιεί δράσεις εντός και εκτός του Πανεπιστημίου, με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των χρηστών του, τη σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία και τη βελτίωση της εικόνας και της φήμης του. Τέλος, συντονίζει τις δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της Περιβαλλοντικής Ομάδας εθελοντών φοιτητών/τριών του ΠαΜακ.  

Οι σημαντικότερες δράσεις μας το 2010-2020

1. Πρόγραμμα ανακύκλωσης 
Το 2010 στο ΠαΜακ γινόταν ανακύκλωση 4 υλικών (χαρτί, μπαταρίες, μελανωτές & τόνερ). Πλέον στο Πανεπιστήμιο ανακυκλώνουμε 18 διαφορετικά υλικά, διατηρώντας ένα από τα πληρέστερα προγράμματα στην Ελλάδα. Σταδιακά, μέσα στην δεκαετία αυτή προσθέσαμε επιπλέον υλικά, όπως: πλαστικό, λαμπτήρες, CD/DVD, ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές, μέταλλο, ξυλοπαλέτες, οργανικά απορρίμματα (κομπόστ), γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικά καπάκια, ρούχα / παπούτσια / τσάντες, φελιζόλ, ακτινογραφίες και τηγανέλαια. Σύμφωνα με τα επίσημα ζυγολόγια, στο διάστημα 2010-2020 ανακυκλώσαμε:

-135 τόνους χαρτί
-1.342kg μπαταρίες
-18.928kg ηλ. συσκευές
-2.567 τεμ. τόνερ
-1.527 τεμ. μελανάκια
-1.720kg λαμπτήρες
-4.435kg πλαστικό
-9.450kg μέταλλο
-415kg CD/DVD
-116 τεμ. ξυλοπαλέτες
-3.679kg πλαστικά καπάκια
-120kg φελιζόλ.
[Το αλουμίνιο προσμετράται μαζί με το μέταλλο. Για οργανικά (compost), το γυαλί, τα ρούχα/παπούτσια/παιχνίδια/τσάντες δεν υπάρχει τρόπος μέτρησης, ενώ για τα τηγανέλαια και τις ακτινογραφίες δεν έχουμε ακόμα στοιχεία].

Ταυτόχρονα, έχουμε μοιράσει τα τελευταία χρόνια στους χρήστες του Πανεπιστημίου παραπάνω από 300 επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για ανακύκλωση, προσφορά της ΕΕΑΑ, καθώς και παραπάνω από 100 πλαστικά καδάκια για ανακύκλωση στα γραφεία του προσωπικού. Με την ανακύκλωση πλαστικών καπακιών έχουμε ήδη λάβει και δωρίσει τρία αναπηρικά αμαξίδια (σε Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ, Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών), ενώ περιμένουμε και το τέταρτο.

Το αναμορφωμένο μπαλκόνι του ισογείου
Με τα μέλη της Περιβαλλοντικής ομάδας έχουμε κυριολεκτικά μεταμορφώσει τα τρία αίθρια του πρώτου ορόφου και το μπαλκόνι του ισογείου, ενώ έχουμε δημιουργήσει μπαχτσέ και οπωρώνα στην αυλή, με ελεύθερη πρόσβαση στους χρήστες του ΠαΜακ. Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουμε φυτέψει εκατοντάδες δέντρα, θάμνους και λουλούδια στην αυλή του ΠαΜακ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ποσοστό χώρων πράσινου στο ΠαΜακ που είναι 9,4% να είναι διπλάσιο σχεδόν σε σχέση με αυτό στον Δήμο Θες/νίκης, που είναι 5,13%.Στο ίδιο πλαίσιο, πραγματοποιήσαμε και δύο αναπλάσεις στις αυλές κοινωνικών χώρων της πόλης μας, τον Φάρο του Κόσμου στον Δενδροπόταμο και το Σώμα Φίλων ΑΜΕΑ στην Τούμπα. 3. Περιβαλλοντικά Σεμινάρια  Από το 2010 διοργανώσαμε στο ΠαΜακ 23 σεμινάρια και (δι)ημερίδες με θέματα όπως: Κλιματική Αλλαγή – Ενεργειακή Μετάβαση & Διαπραγματεύσεις, Περιβάλλον και Επιστήμες, Πράσινη Επιχειρηματικότητα, Οικολογία στην πράξη, Παρουσίαση Περιβαλλοντικών ΜΚΟ, Απομεγέθυνση, Κυκλική Οικονομία, Οικολογικό Αποτύπωμα, Εθελοντισμός, Τροφή & Ζώα, Βιώσιμη Ανάπτυξη, Σύνοδος COP21, Περιβαλλοντική Βαθμολόγηση Τροφών, Περιαστικές Καλλιέργειες, Ηθική κατανάλωση, Διατροφική Κουλτούρα, Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο, Ποδήλατο, κ.α. Επίσης, σε ετήσια φάση διοργανώνουμε σεμινάρια Α’ Βοηθειών. Ταυτόχρονα έχουμε παρακολουθήσει δεκάδες άλλα, διοργανωμένα από άλλους περιβαλλοντικούς φορείς. Τέλος, έχουμε πραγματοποιήσει παρουσιάσεις σε δεκάδες σχολεία της πόλης, όπου μιλάμε και συζητάμε με τους μαθητές για περιβαλλοντικά θέματα. 

4. Δράσεις ευαισθητοποίησης της πανεπιστημιακής κοινότητας

Trash art ενάντια στην αφισορύπανσηΟι σημαντικότερες δράσεις που έγιναν στην τελευταία δεκαετία αφορούσαν θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, περιβαλλοντικής βαθμολόγησης των τροφών, ανακύκλωσης και οικολογικής καθημερινότητας, αυτοκόλλητα μηνύματα στους τοίχους για την μείωση σπατάλης νερού/ρεύματος και τη σωστή ανακύκλωση, εκθέσεις φωτογραφίας με περιβαλλοντικά θέματα, ενημερωτικά stand με εκπαιδευτικό υλικό, 12 διοργανώσεις προβολών περιβαλλοντικών ταινιών, trash-art, καμπάνιες και ψηφίσματα κατά της αφισορύπανσης, κλπ.

5. Επισκέψεις σε χώρους περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος 

Επισκεπτόμαστε, τα τελευταία χρόνια σε ετήσια βάση χώρους με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον (Incectopia, ΔΕΘ, κλπ). Μεταξύ αυτών, έχουμε πραγματοποιήσει και 7 επισκέψεις στα Κέντρα Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Σίνδου και Θέρμης, ώστε να παρακολουθήσουμε από κοντά τη διαδρομή των ανακυκλώσιμων υλικών της πόλης μας. 

6. Δενδροφυτεύσεις / Αναδασώσεις 

Πραγματοποιούμε δενδροφυτεύεις 2-3 φορές τον χρόνο, έχοντας συνολικά φυτέψει χιλιάδες δέντρα. Από το 2015 και μετά διοργανώνουμε μια φορά  τον χρόνο μια μεγάλη δενδροφύτευση / αναδάσωση στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης με την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Κ. Μακεδονίας, ενώ τακτικά γίνονται δενδροφυτεύσεις στον χώρο του ΠαΜακ, με την ευγενική συμβολή του Τμήματος Πρασίνου του Δ. Θεσ/νίκης.

7. Καθαρισμοί 

Συμμετείχαμε σε 9 εθελοντικές δράσεις καθαρισμού και γνωριμίας φυσικών / προστατευόμενων περιοχών όπως οι εκβολές του Λουδία, το Φράγμα της Έλλης, το δάσος του Αξιού, ο Γαλλικός ποταμός, το δάσος του Σέιχ Σου και το Καλοχώρι. Οι δράσεις αυτές γίνονται πάντα σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, όπως ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού και οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές.

8. Εκπαιδευτικές εκδρομές / πεζοπορίες 

Εκδρομή στην Τύμφη

«Για να προστατέψεις την φύση, πρέπει πρώτα να την γνωρίσεις». Έτσι, έχουμε οργανώσει 7 μονοήμερες και 14 διήμερες εκδρομές στην φύση για τους φοιτητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας. Έχουμε περπατήσει σε πολλά ορεινά μέρη της Β. Ελλάδας, όπως ο Όλυμπος, τα Ζαγοροχώρια, η Δρακόλιμνη Τύμφης, το Φαράγγι του Ενιπέα, η Βάλια Κάλντα, τα Τζουμέρκα, το Σέιχ Σου, ο Χορτιάτης και η Κόνιτσα.

9. Εξωστρέφεια & προβολή
Έχουμε συμμετάσχει/παρακολουθήσει τις περισσότερες περιβαλλοντικές εκδηλώσεις / φεστιβάλ / διαγωνισμούς / κινητοποιήσεις και συνέδρια που γίνονται στην πόλη μας καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Οικολογικά φεστιβάλ & γιορτές, ποδηλατοπορείες, climate strike, δράσεις αλληλεγγύης, περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες και ακτιβισμοί, είναι μερικά παραδείγματα.   
Προβάλουμε τις δράσεις μας αυτές στα τόσο στα ΜΜΕ της πόλης με δεκάδες συνεντεύξεις και ρεπορτάζ σε τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα και ιστότοπους, όσο και στα δικά μας Social Media (Site, FB page, FB group, Instagram, Email). Ρεπορτάζ, βίντεο και συνεντεύξεις για τις δράσεις του γραφείου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και της Περιβαλλοντικής Ομάδας του ΠαΜακ, μπορείτε να δείτε στο κανάλι μας στο youtube.

Εάν όλοι ζούσαν (κατανάλωναν και ρύπαιναν) όπως ο μέσος Έλληνας ή Ευρωπαίος, θα χρειαζόμασταν 3 πλανήτες για να συντηρηθούμε. Καλώς ή κακώς έχουμε μόνο έναν. Για να φτάσουμε στον έναν πλανήτη για όλους, πρέπει να κάνουμε πολλά. Εμείς ξεκινήσαμε από τα πιο απλά και συνεχίζουμε. Η ομάδα είναι ανοιχτή σε όλους/ες και η συμμετοχή στις δράσεις μας είναι εθελοντική.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr