Μήνυμα Πρύτανη ΠΑΜΑΚ προς τους φοιτητές για την νέα ακαδ. χρονιά

Μήνυμα Πρύτανη ΠΑΜΑΚ προς τους φοιτητές για την νέα ακαδ. χρονιά

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Μήνυμα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητή Στυλιανού Δ. Κατρανίδη, προς τους φοιτητές του Ιδρύματος με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς:

"Αγαπητές φοιτήτριες, αγαπητοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας


Αρχίζουν σήμερα 5 Οκτωβρίου 2020 στο Πανεπιστήμιό μας τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου, πλην των πρωτοετών μας, που θα ξεκινήσουν στις 12 Οκτωβρίου.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας ευχηθώ υγεία, δύναμη και δημιουργικότητα για μια καλή και γόνιμη ακαδημαϊκή χρονιά.

Γνωρίζω, όπως άλλωστε κι εσείς, ότι από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου όχι μόνον η ακαδημαϊκή, αλλά και γενικότερα οι ζωές όλων μας έχουν αλλάξει. Οι ανατροπές που συνέβησαν στην καθημερινότητά μας εξαιτίας της πανδημίας είναι συγκλονιστικές και όχι πάντα εύκολα διαχειρίσιμες. Γνωρίζω, επίσης, ότι η υγειονομική ανάγκη αποστερεί ιδιαίτερα εσάς, τους νέους ανθρώπους, από πολύτιμες εμπειρίες που έχετε ονειρευτεί για τη φοιτητική σας ζωή.

Ζούμε δύσκολες μέρες τόσο ως Ίδρυμα στο σύνολό του, όσο και ο καθένας μας ξεχωριστά. Μέχρι στιγμής ως Πανεπιστήμιο έχουμε επιδείξει εξαιρετικά επίπεδα ανθεκτικότητας απέναντι σε αυτήν την πρόκληση.

Στο προηγούμενο εξάμηνο, αξιοποιώντας κάθε μέσο της σύγχρονης τεχνολογίας κατορθώσαμε να αναπληρώσουμε αποτελεσματικά και με πληρότητα όχι μόνο τη διδασκαλία των μαθημάτων, αλλά και τη διαδικασία των εξετάσεων. Σας βεβαιώνω ότι η μετάπτωση αυτή, από διά ζώσης σε εξ αποστάσεως μορφής διδασκαλία, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Το σύνολο του διδακτικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού «υπερέβαλε εαυτόν» ώστε να διοργανωθούν, όλα εγκαίρως και χωρίς ουσιαστικά προβλήματα. Σε αυτήν την προσπάθεια ανταποκριθήκατε κι εσείς ως φοιτητές με τον καλύτερο τρόπο. Μέλημα όλων μας ήταν η ουσιαστική και αποδοτική συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με το βλέμμα διαρκώς στραμμένο στην υγεία και την ασφάλεια τη δική σας, αλλά και όλων των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο. Σήμερα έχουμε καταφέρει να είμαστε καλύτεροι και επαρκέστερα προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση ενός δευτέρου κύματος πανδημίας.

Δεν παραβλέπουμε βεβαίως ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία όσο χρήσιμη και πρακτική κι αν είναι υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν παύει να αποτελεί μια ψυχρή διαδικασία που στερεί τη ζωντανή επικοινωνία και υπολείπεται της διά ζώσης εκπαίδευσης. Οι μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς χώρους που να πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές του ΕΟΔΥ όπως και οι στενότητες σε προσωπικό μας αναγκάζουν και σε αυτό το εξάμηνο ο κύριος όγκος των μαθημάτων να γίνει με εξ αποστάσεως διαδικασίες.

Τυχεροί στον τομέα αυτόν είναι ίσως οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, καθώς η φύση των μαθημάτων τους προϋποθέτει μικρό αριθμό φοιτητών για την εκπαιδευτική διαδικασία. Όλοι οι υπόλοιποι, θα στηριχθούμε και πάλι κατά κύριο λόγο στην πλούσια εμπειρία των προηγούμενων μηνών για να συνεχίσουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ όταν υπάρξει η δυνατότητα και για διά ζώσης μαθήματα, τα Τμήματά σας θα σας ενημερώσουν εγκαίρως.

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στον τομέα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της επιστημονικής κατάρτισης, αλλά και της ψυχολογικής σας στήριξης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με όλες του τις δυνάμεις θα σταθεί δίπλα σας, όπως το έπραττε πάντοτε και όπως το έπραξε από την πρώτη στιγμή  της πανδημίας.

Με τις σκέψεις αυτές σας εύχομαι και πάλι υγεία, υπομονή και κουράγιο μέχρι να εξέλθουμε από την στενωπό της πανδημίας και να συνεχίσουμε φυσιολογικά και πάλι τις ζωές μας.

Καλή ακαδημαϊκή χρονιά!"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr