Διεθνής πρωτιά φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Διεθνής πρωτιά για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Την πρώτη θέση κατέκτησαν προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έχοντας απέναντί τους φοιτητές Ιδρυμάτων παγκοσμίου βεληνεκούς, στον διεθνή διαγωνισμό επιχειρηματολογίας για νέους ηγέτες, που διοργάνωσε το George Washington University των ΗΠΑ.

Οι Έλληνες φοιτητές κατάφεραν να περάσουν αρχικά στις οκτώ καλύτερες ομάδες του διαγωνισμού, αποκλείοντας Πανεπιστήμια από Ευρωπαϊκές χώρες, την Τουρκία και τον Καναδά.


Στη δεύτερη φάση που διεξήχθη στις 17 Ιουνίου στο Vrije University στις Βρυξέλλες προκρίθηκαν στον τελικό με την υψηλότερη συνολικά βαθμολογία, αφού είχαν πρώτα κερδίσει δύο φορές το Sciences Po Paris, το University of Bath και είχαν χάσει με ελάχιστη διαφορά από την ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του Κολλεγίου της Ευρώπης. Στον τελικό αναμετρήθηκαν με την πολύ καλή ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του φημισμένου για τις επιδόσεις του στη διδακτική καινοτομία University of Carleton του Καναδά. Κέρδισαν χάρη στο καλύτερα συγκροτημένο επιχείρημα τους, τις γνώσεις τους και την αντοχή τους μετά από δέκα ώρες αγώνων στην αγγλική γλώσσα.

Τα μέλη της νικηφόρας ομάδας ήταν οι: Αρετή Βασμαδά, Σωκράτης Αλ Ζοαμπιέ, Δέσποινα Δαμιανίδου, Θοδωρής Σιδηρόπουλος, Μαρία Σημαιοφορίδου και Ινώ Τερζή, με τις δύο τελευταίες να εκπροσωπούν την ομάδα στην τελική φάση. Επιβλέπουσα της ομάδας ήταν η δρ. Ρεβέκκα Παιδή, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, η οποία κατά τη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης συμμετείχε σε πάνελ ακαδημαϊκών με θέμα με τον Αντι-Ατλαντισμό στην Ευρώπη και ανέλυσε την περίπτωση της Ελλάδας.

Η επιβλέπουσα καθηγήτρια υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής αλλά και της νίκης για την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, σημειώνοντας ότι «κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου "υποκλίθηκαν" στους Έλληνες φοιτητές», ενώ απέδωσε την ελληνική νίκη στην καλή προετοιμασία και τη μεγάλη προσπάθεια των φοιτητών. «Για οκτώ μήνες συνεργάστηκαν με μεγάλη θέληση και επιμονή να σηκώσουν τη σημαία του Πανεπιστημίου μας και της Ελλάδας ψηλά. Ερεύνησαν επισταμένα κάθε πτυχή του θέματος και συγκρότησαν ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα με αρκετά πρωτότυπα στοιχεία.» Σύμφωνα με την δρ. Παιδή «η νίκη της ελληνικής ομάδας αναδεικνύει την αξιόλογη προσπάθεια για αριστεία που γίνεται στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, παρά τις αντιξοότητες και τις ελλείψεις, καθώς και το γεγονός ότι οι φοιτητές μας διαθέτουν γνώσεις, κριτική και αναλυτική ικανότητα υψηλού επιπέδου».

Οι φοιτητές από την πλευρά τους ευχαρίστησαν τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Στυλιανό Κατρανίδη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη, και τον Πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθηγητή Δημήτριο Σκιαδά, καθώς και την επιβλέπουσα καθηγήτριά τους για την υποστήριξή τους. Δήλωσαν περήφανοι για τη διάκριση του Τμήματός τους, του Πανεπιστημίου και της Ελλάδας και συμφώνησαν ότι η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό αποτέλεσε μία εκπαιδευτική διαδικασία υψηλής ποιότητας, που ενίσχυσε τις ικανότητές τους και διεύρυνε τους ορίζοντές τους.

Η ελληνική ομάδα στον τελικό, στις Βρυξέλλες, αντιμέτωπη με την ομάδα των μεταπτυχιακών φοιτητών του University of Carleton του Καναδά
Η Μαρία Σημαιοφορίδου (αριστερά) και η Ινώ Τερζή, εκπροσώπησαν την ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην τελική φάση
Οι διακριθέντες προπτυχιακοί φοιτητές έγιναν δεκτοί από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Στυλιανό Κατρανίδη. Στη φωτογραφία από αριστερά, ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθηγητής Δημήτριος Σκιαδάς, η επιβλέπουσα της ομάδας, επίκουρη καθηγήτρια Ρεβέκκα Παιδή, η Μαρία Σημαιοφορίδου, ο Πρύτανης, η Αρετή Βασμαδά, ο Σωκράτης Αλ Ζοαμπιέ, ο Θοδωρής Σιδηρόπουλος, η Δέσποινα Δαμιανίδου και ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr