Το euronews στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το euronews στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το euronews στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ο Μπράιαν Κάρτερ και η Φαίη Δουλγκέρη από τη Λάρισα μεταφέρονται στην Θεσσαλονίκη και σε μια προσπάθεια να αντιληφθούν καλύτερα τον πολιτικό παλμό της χώρας, επισκέφθηκαν το  Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

«Ήρθαμε λοιπόν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, και όπως μπορείτε να δείτε πίσω μας, είναι σχετικά ήρεμα καθώς βρισκόμαστε στην περίοδο των διακοπών του Πάσχα, ωστόσο μπορέσαμε να παραξολουθήσουμε ένα μάθημα στο τμήμα πολιτικής επιστήμης», σχολιάζει ο Μπράιαν.


«Ναι, θα μιλήσουμε με τους μελλοντικούς πολιτικούς επιστήμονες της χώρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις επερχόμενες ευρωεκλογές και φυσικά θα τους ρωτήσουμε για τις ελπίδες τους και τους φόβους τους για το μέλλον, καθώς επίσης και αν σκοπεύουν να παραμείνουν στη χώρα ή να φύγουν», προσθέτει η Φαίη.

Το σημερινό θέμα του μαθήματος είναι ο λαϊκισμός, που παρατηρείται από τη μια άκρη της Ευρώπης ως την άλλη και υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης, ταρακούνησε και το πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα.

«Ένα από τα κύρια επιχειρήματα που οι λαϊκιστές, οι ηγέτες του ευρωπαϊκού λαϊκισμού σήμερα, προβάλουν στην καθημερινή τους επικοινωνία με το ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα είναι το γεγονός ότι η παγκοσμιοποίηση πρόκειται να διαλύσει την εθνική δομή των κρατών. Και θα ήθελα να έχω την δική σας άποψη για το τι είναι στην πραγματικότητα ο λαϊκισμός», λέει προς τους φοιτητές του ο Σπύρος Λίτσας, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι ο μέσος ευρωπαίος πολίτης κατανοεί τι ακριβώς είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένα κράτος; Είναι ένας οργανισμός; Νομίζω ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα για να εξηγήσουμε στον μέσο Ευρωπαίο πολίτη τι κάνει η ΕΕ. Με άλλα λόγια, πρέπει να νομιμοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στους πολίτες της, αν και είμαστε ήδη στο 2019», λέει ένας φοιτητής.

Με τόσους πολλούς φοιτητές στην Ελλάδα να αντιμετωπίζουν είτε το πρόβλημα της ανεργίας είτε των κακοπληρωμένων δουλειών, το brain drain, η φυγή του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό, είναι μια τάση που δεν περιορίστηκε μετά την επίσημη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια πέρυσι.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν θέλω να παραμείνω στην Ελλάδα γιατί βλέπω και αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορούμε εδώ να ονειρευόμαστε. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα μέλλον που να ανήκει στους νέους, στις νέες γενιές», λέει μια φοιτήτρια του Σπύρου Λίτσα.

Ο ίδιος ο καθηγητής προσθέτει: «Η μεγαλύτερη ανησυχία μου για αυτή τη χώρα είναι το brain drain. η φυγή του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό. Και το γεγονός ότι πέρα από το brain drain είμαστε η χώρα της Ευρώπης όπου μεγαλώνει πιο γρήγορα ο μέσος όρος ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι σε μερικά χρόνια από τώρα, τις επόμενες δεκαετίες, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά ζητήματα σε σχέση με το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας».

Στην Μακεδονία η πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως ονομάζεται πλέον, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σταθερά τους πολίτες, καθώς πλησιάζουμε προς την ημερομηνία των ευρωεκλογών. Όπως όμως ανακαλύψαμε, χάρη στον κόκκινο καναπε μας που τοποθετήθηκε στην Πλατεία Αριστοτέλους, δεν αντιτίθενται οι παντες στην Θεσσαλονίκη στη συμφωνία αυτή.

Όταν οι Έλληνες θα προσέλθουν στις κάλπες σε ένα μήνα από τώρα, φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό θα εκφραστούν μέσω αυτών περισσότερο για τα εσωτερικά παρά για τα ευρωπαϊκά ζητήματα...

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr