Πάρθηκε οριστική απόφαση για την μεταφορά του ΠΑΜΑΚ - Που θα μεταφερθεί!

Πού μεταφέρεται οριστικά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ)

Ελήφθη η απόφαση της Συγκλήτου του ΠΑΜΑΚ. Αναμένεται η οριστική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης για την παραχώρηση της έκτασης 115 στρεμμάτων.

Η κατ’ αρχήν απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με την οποία αποδέχεται τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσε ο δήμος Θέρμης για την παραχώρηση στο Ίδρυμα, έκτασης στην περιοχή του Νέου Ρυσίου, ανοίγει οριστικά το δρόμο για τη σταδιακή μετεγκατάσταση του πανεπιστημίου σε αυτήν την περιοχή.


Η απόφαση της Συγκλήτου ελήφθη πριν από μερικές ημέρες και πλέον αναμένεται η νέα, οριστική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης προκειμένου να ολοκληρωθεί η παραχώρηση.

Οι συζητήσεις μεταξύ δήμου και πανεπιστημίου ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες και την 1η Μαρτίου το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει στην παραχώρηση έκτασης στην περιοχή του Νέου Ρυσίου για να μετεγκατασταθεί εκεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Προκειμένου να προχωρήσει στην παραχώρηση ο δήμος έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις:

1. Να προβλέπεται η δωρεάν φοίτηση στο ΠΑΜΑΚ ενός κατ’ έτος μεταπτυχιακού φοιτητή, δημότη Θέρμης.

2. Να υπάρχει η δυνατότητα για τη δωρεάν εκπαίδευση – εξειδίκευση υπαλλήλων ή συνεργατών του δήμου, οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

3. Να υπάρξει παραχώρηση εκμετάλλευσης ενός εκ των κυλικείων που θα λειτουργήσουν στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.

4. Να προβλέπεται η δωρεάν χρήση μιας αίθουσας ή ενός αμφιθεάτρου για τη διοργάνωση εκδηλώσεων της δημοτικής κοινότητας Νέου Ρυσίου.

Η Σύγκλητος αποδέχθηκε και τις τέσσερις προϋποθέσεις, γνωστοποίησε την απόφασή της αυτή στο δήμο Θέρμης, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου θα συνέλθει μέσα στις προσεχείς ημέρες προκειμένου να αποφασίσει την οριστική παραχώρηση της έκτασης στο ΠΑΜΑΚ.

Η νέα πανεπιστημιούπολη

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο ο δήμος θα παραχωρήσει κατά κυριότητα (και όχι κατά χρήση), σε πρώτη φάση έκταση 15 στρεμμάτων στο ΠΑΜΑΚ ώστε να ανεγερθεί εκεί το πρώτο από μια σειρά κτήρια του Ιδρύματος.

Πρόκειται για τμήμα μιας συνολικής έκτασης 115 στρεμμάτων η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Ρυσίου, πλησίον του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας. Η προοπτική είναι να παραχωρηθεί σταδιακά και η υπόλοιπη έκταση εφόσον το πανεπιστήμιο βρίσκει τους πόρους για την ανέγερση και των υπολοίπων κτηρίων του campus.

Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του ΠΑΜΑΚ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Όπως εξηγεί στην οικονομική e-φημερίδα «voria» ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέας Ζαπράνης στα σχέδια του Ιδρύματος είναι η ανέγερση αρχικά ενός κτιριακού συγκροτήματος 2.500 τ.μ. στην έκταση των 15 στρ. και στη συνέχεια η ανάπτυξη των υπολοίπων εγκαταστάσεων, με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης πανεπιστημιούπολης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαπράνη για την ανέγερση αυτού του πρώτου κτηρίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεσμεύσει ήδη ένα ποσόν της τάξης των 2,5-3 εκατ. ευρώ, με τη δέσμευση ότι στο μέλλον θα διαθέσει και άλλα χρήματα, ανάλογα με την πορεία κατασκευής των εγκαταστάσεων. Εκτός αυτού, όπως σημειώνει ο πρύτανης, το πανεπιστήμιο διαθέτει αποθεματικά τα οποία σήμερα ανέρχονται στα 8 εκατ. ευρώ και εάν χρειαστεί, μέρος απ’ αυτά θα διατεθεί για την ανάπτυξη των κτηριακών υποδομών του πανεπιστημίου.

Πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr