αναβρασμό, φοιτητές, Πανεπιστημίου, ΤΕΙ, Κρήτη, Ρέθυμνο Σε αναβρασμό οι φοιτητές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ στην Κρήτη

Σε αναβρασμό οι φοιτητές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ στην Κρήτη

Σε συντονισμό των ενεργειών τους προχωρούν οι φοιτητές από το ΤΕΙ Ρεθύμνου και το Πανεπιστήμιο, επισημαίνοντας την ανάγκη επίλυσης βασικών ζητημάτων φοιτητικής μέριμνας που αποτελούν «πληγή» για το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και τις οικογένειές τους που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις συσσωρευμένες και ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις τους.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ


  • Συντονίζουν τις κινητοποιήσεις τους με βασικά αιτήματα φοιτητικής μέριμνας  

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ 

Μάλιστα, χθες φοιτητές του ΤΕΙ συγκεντρώθηκαν στο ΚΤΕΛ Ρεθύμνου ζητώντας τη μείωση της τιμής του εισιτηρίου, ωστόσο η απάντηση της διοίκησης δεν τους ικανοποίησε, για δεύτερη φορά μάλιστα. Οι φοιτητές ζήτησαν μείωση της τάξεως του 20% στην τιμή του εισιτηρίου, να μειωθεί στα 50 λεπτά δηλαδή, λαμβάνοντας αρνητική απάντηση, καθώς η διοίκηση ισχυρίστηκε πως η υποχρηματοδότηση πλήττει σε μεγάλο βαθμό και το ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνου. Αξίζει να θυμίσουμε πως την περασμένη εβδομάδα, φοιτητές από το ΑΕΙ συναντήθηκαν με εκπρόσωπο του ΚΤΕΛ με το ίδιο αίτημα, τη μείωση της τιμής που αφορά μεταξύ άλλων και την μηνιαία κάρτα μετακινήσεων τους που ανέρχεται στα 30 ευρώ. Τόσο, χθες όσο και την προηγούμενη εβδομάδα το ΚΤΕΛ τόνισε πως αδυνατεί να προχωρήσει σε μειώσεις και πως έχει εξαντλήσει αυτή τη δυνατότητα λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. 

Παράλληλα, χθες το πρωί, αντιπροσωπεία φοιτητών από το Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο, μετέβη στα γραφεία της Πρυτανείας στο Ηράκλειο, ζητώντας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη φοιτητική μέριμνα και να σταθεί στο πλευρό των φοιτητών. 

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΤΕΙ

Υπενθυμίζεται πως το Πανεπιστήμιο του Γάλλου τελεί για δεύτερη εβδομάδα υπό κατάληψη, μετά τη σχετική ψηφοφορία και τη γενική συνέλευση των φοιτητών την Τρίτη ενώ τη Δευτέρα θα αποφασιστεί εκ νέου το μέλλον των κινητοποιήσεων. Στο χορό των καταλήψεων μπήκε τη Δευτέρα και το ΤΕΙ Ρεθύμνου, με τους φοιτητές να διαμηνύουν πως οι κινητοποιήσεις τους θα είναι μαζικές μέχρι να ικανοποιηθούν βασικά αιτήματά τους, όπως η παροχή σίτισης για τους φοιτητές που λόγω της αύξησης του ΦΠΑ έχασαν αυτό το δικαίωμα, τη μείωση των δαπανών για το μηνιαίο κόστος των μετακινήσεών τους αλλά και τη δωρεάν στέγη. Οι φοιτητές του ΤΕΙ θα συνεδριάσουν εκ νέου τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου. 

ΖΗΤΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Ρεθύμνου, η προγραμματισμένη συνάντηση των φοιτητών με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Μαρινάκη, προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους για έκτακτο κονδύλι από τον Δήμο που ζητούν να διατεθεί για τις άμεσες ανάγκες των φοιτητών στο ΤΕΙ αλλά και το ΑΕΙ του Ρεθύμνου. Παράλληλα, οι φοιτητές έδωσαν για σήμερα αγωνιστικό ραντεβού στις 14.00 έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου, ενώ νωρίτερα το πρωί φοιτητές από το ΤΕΙ θα συγκεντρωθούν στα γραφεία της εταιρείας σίτισης, με αίτημα για απορρόφηση μέρους του ΦΠΑ που θα δώσει τη δυνατότητα για επιστροφή καρτών σίτισης στους δικαιούχους που το έχασαν. 

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το συντονιστικό της κατάληψης του ΤΕΙ Ρεθύμνου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Η εκπαίδευση υποβαθμίζεται συνολικά και οι παροχές που μας προσφέρει το κράτος λιγοστεύουν κάθε χρόνο. Η έλλειψη του μόνιμου εκπαιδευτικού και τεχνικού προσωπικού είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έναρξης του ακαδημαϊκού έτους. Τα ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητές της σχολής είναι όχι μόνο σοβαρά, αλλά αγγίζουν τη σφαίρα της επιβίωσης. Ζητάμε να λυθεί άμεσα το θέμα της σίτισης, της στέγασης και της μεταφοράς, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση ενός φοιτητή. Δεν κάνουμε βήμα πίσω μέχρι να αποκτήσουμε όλα όσα δικαιούμαστε. Θεωρούμε μείζον πρόβλημα το θέμα της σίτισης, καθώς συμφοιτητές-τριες μας, έχασαν το αναφαίρετο δικαίωμά τους για ένα πιάτο φαγητό. Θεωρούμε επίσης θέμα μείζονος σημασίας τη στέγαση του κάθε σπουδαστή, αφού διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος της διακοπής των σπουδών αρκετών από εμάς. Καταγγέλλουμε την αύξηση του εισιτηρίου των αστικών λεωφορείων και απαιτούμε την δωρεάν μεταφορά μας –από και προς- το ΤΕΙ».  

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματά τους ζητούν τα εξής: 

-Έκτακτο κονδύλι χρηματοδότησης συνολικά για το Τ.Ε.Ι Κρήτης και τα παραρτήματά του

-Μονιμοποίηση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού 

-Επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης 

-Πρόσληψη βοηθών και πρακτικαρίων 

-Να δοθούν άμεσα πίσω οι κάρτες σίτισης. Δωρεάν σίτιση για όλους και δημόσια λειτουργία της λέσχης με κρατική χρηματοδότηση 

-Ικανοποίηση του αιτήματος για τη μείωση του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών και χρηματοδότηση για τη δωρεάν μεταφορά όλων των φοιτητών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr