Πανεπιστήμιο Κρήτης: Τέλος στην παροχή δωρεάν σίτισης σε φοιτητές λόγω κονδυλίων

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Τέλος στην παροχή δωρεάν σίτισης σε φοιτητές λόγω κονδυλίων

Να παρθεί τώρα πίσω η απαράδεκτη απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης για «περικοπές φοιτητών» από την δωρεάν σίτιση, ζητά με ανακοίνωση της η Πανσπουδαστική Κ.Σ. στους Φ.Σ. του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται:


«Πριν λίγες μέρες με προσωπικά e-mail στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης έγινε γνωστή η απόφαση της Πρυτανείας να «κοπούν» φοιτητές από την λίστα για δωρεάν σίτιση, αν και είναι δικαιούχοι, επειδή «δεν επαρκούν τα κονδύλια».

Η απόφαση αυτή είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων και της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας. Είναι χαρακτηριστικό πώς η συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται σε πρόβλεψη νόμου του 2011, που την έχουν διατηρήσει όλες οι κυβερνήσεις από τότε, και αναφέρει: «αν η χρηματοδότηση του Ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί για την κάλυψη της δαπάνης σίτισης του συνόλου των φοιτητών» (που την δικαιούνται), τότε «χορηγείται κατά προτεραιότητα».

Μάλιστα η πρόκληση ξεπέρασε κάθε όριο όταν στο ίδιο e-mail η Πρυτανεία και η Μέριμνα του Πανεπιστημίου ζητούν από τους ελάχιστους φοιτητές του ιδρύματος που είναι δικαιούχοι, να αποκυρήξουν μόνοι τους το δικαίωμα τους για δωρεάν σίτιση. Ουσιαστικά εκβιάζουν τους φοιτητές να παραιτηθούν από την σίτισή τους, “εάν το θέλουν” (φυσικά), γιατί αλλιώς θα αναγκαστούν να κανούν “οριζόντιες διαγραφές απο τη λιστα” και αυτό “θα προκαλέσει αναστάτωση”.

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε να πάρουμε μέρος στα “hunger games” που στήνει η κυβέρνηση και η Πρυτανεία. Να παρακαλάμε να «κοπούν» από την σίτιση άλλοι συμφοιτές μας για να φάμε εμείς…

Χαρακτηριστικό της χυδαιότητας αυτής της απόφασης είναι ότι την ίδια στιγμή που μας κόβουν το φαΐ, που τα ταβάνια πέφτουν στα κεφάλια μας, που οι καθηγητές δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο, δίνουν 360.000 ευρώ για κάμερες με λειτουργία αναγνώρισης προσώπου και μπάρες εισόδου. Οι κάμερες φυσικά δεν έρχονται να μας φυλάξουν από καμία ανομία αλλά από την… “αναστάτωση”.

Η “αναστάτωση” που τόσο φοβόνται είναι οι δίκαιες διεκδικήσεις των συλλόγων μας για σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα, μέριμνα στο ύψος των αναγκών. Φοβούνται τόσο τη δύναμη του οργανωμένου μας αγώνα που στέλνουν κρυφά mail στους συναδέλφους μας για να περάσει αυτή η απαράδεκτη απόφαση κάτω από το χαλί!

Οι φοιτητές τους κάνουμε ξεκάθαρο πως δεν θα δεχθούμε να χάσει κανένας συνάδελφος την πρόσβαση του στη δωρεάν σίτιση.

Απαιτούμε:

• Άμεση χρηματοδότηση για να σιτιζόμαστε όλοι οι φοιτητές δωρεάν και χωρίς περιορισμούς.
• Να μην κοπεί κανένας δικαιούχος από τις λίστες δωρεάν σίτισης.
• Την άμεση βελτίωση της ποιότητας του φαγητού στις λέσχες του Πανεπιστημίου Κρήτης.
• Φοιτητική μέριμνα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν με κρατική χρηματοδότηση.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr