Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης ανάμεσα στα 400 καλύτερα παγκοσμίως

Ανάμεσα στα 400 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου κατάφερε να βρεθεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης (θέση 301-350), σύμφωνα με την νέα παγκόσμια κατάταξη της βρετανικής εφημερίδας The Times.

Η κατάταξη «Times Higher Eduction World University» αξιολογεί και δίνει στη δημοσιότητα τα καλύτερα παγκόσμια πανεπιστήμια με βάση την ποιότητα της διδασκαλίας, το επίπεδο έρευνας, την μεταφορά γνώσης εκτός πανεπιστημίου και τον βαθμό διεθνοποίησης των σπουδών. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο και έχει παγκόσμιο κύρος και επιρροή. Παρόμοιες κατατάξεις θεωρούνται η QS (World University Ranking) και της Σαγκάης (Academic Ranking of World Universities -ARWU).

Ως καλύτερο Πανεπιστήμιο του κόσμου αναδείχθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech). Ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν μόνο αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια όπως, το Χάρβαρντ, της Οξφόρδης, το Στάνφορντ, το Κέμπριτζ, το ΜΙΤ, το Πρίνστον, το Μπέρκλεϊ, το Ιμπίριαλ του Λονδίνου, το Γέιλ και το Σικάγο. Στην ηπειρωτική Ευρώπη την πρωτιά πήρε το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ΕΤΗ) στην Ελβετία, καταλαμβάνοντας την 13 θέση. Η κατάταξη επίσης συμπεριλαμβάνει 6 πανεπιστήμια της Τουρκίας, 3 του Ισραήλ, 45 βρετανικά, 28 γερμανικά, 17 ιταλικά, 13 ολλανδικά, 11 γαλλικά, 10 σουηδικά,8 ελβετικά και 6 ασιατικά. Οι βαλκανικές χώρες δεν αντιπροσωπεύονται από κάποιο πανεπιστήμιο.


Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αντίστοιχη κινεζική κατάταξη ARWU του 2013, δύο ελληνικά πανεπιστήμια, αυτό της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, κατέχουν θέση ανάμεσα στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr