Φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης διαμαρτύρονται για την εξεταστική - Τι απαντά ο Πρόεδρος

Φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης διαμαρτύρονται για την εξεταστική - Τι απαντά ο Πρόεδρος

Γιατί αποφασίστηκε να γίνουν δια ζώσης οι εξετάσεις, εν μέσω κορωνοϊού;

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, απαντά ο Πρόεδρος του Τμήματος, κ. Αλέξανδρος Γεωργακίλας.


Ο κ. Γεωργακίλας απαντά σε έναν προς έναν στους προβληματισμούς των φοιτητών, αναφορικά με την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου 2020, η οποία, αν μη τι άλλο, διεξάγεται σε ένα κλίμα πρωτόγνωρων γεγονότων και συνθηκών.

Γιατί αποφασίστηκε οι εξετάσεις να γίνουν δια ζώσης;

Σύμφωνα με τη γραπτή καταγγελία φοιτήτριας του Τμήματος Φυσικής: «Οι φοιτητές καλούνται να δώσουν εξεταστική στο σύνολο των μαθημάτων (πλην 4) δια ζώσης. Το τμήμα συνεχίζει να επιμένει σε αυτό το πρότυπο εξεταστικής, η οποία μάλιστα θα γίνει μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες, και παρά τις αυστηρές συστάσεις της Πρυτανείας, τις ανησυχίες φοιτητών και γονέων, τις δημοσιεύσεις στον Τύπο, αλλά, και τα σχετικά άρθρα της ΚΥΑ.».

Όπως απάντησε στο neakriti ο κ. Γεωργακίλας, «συνεκτιμήσαμε το γεγονός ότι όλοι οι φοιτητές, που θέλουν να εξεταστούν, θα έπρεπε να έχουν συμμετοχή, ενώ παράλληλα αυτό που επιθυμούσαμε είναι μια αμερόληπτη και αντικειμενική διαδικασία εξέτασης, στην οποία οι φοιτητές θα αξιολογηθούν σωστά και δίκαια».

Άλλωστε, είναι και η φύση της επιστήμης της Φυσικής τέτοια, που δεν έδινε τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως εξετάσεις. «Η φυσική είναι, κατά κύριο λόγο, μαθηματικά…», σχολίασε χαρακτηριστικά ο  κ. Γεωργακίλας, συμπληρώνοντας πως και ο αριθμός των εξεταζόμενων (είναι ενδεικτικό πως υπάρχουν περισσότεροι από 580 φοιτητές σε μάθημα) οδήγησε τη Διοίκηση του Τμήματος στην απόφαση των δια ζώσης εξετάσεων.

Μάλιστα, όπως σχολίασε ο ίδιος, «Αποτελέσαμε, ίσως, το πρώτο Τμήμα σε όλη τη χώρα που ανακοίνωσε εγκαίρως το πρόγραμμα των εξετάσεων και των εργαστηρίων, γνωρίζοντας τη σοβαρή ευθύνη που έχουμε απέναντι στην εκπαιδευτική διαδικασία», γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από την ημερομηνία δημοσίευσης (21 Μαΐου) της σχετικής ανακοίνωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος.

Ενώ, αναφορικά με το χρόνο των εξετάσεων, ο οποίος ορίστηκε στις 3 εβδομάδες (οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 3 Ιουλίου), ο κ. Γεωργακίλας απαντά: «Προσπαθήσαμε να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα και τις διαδικασίες της συγκεκριμένης εξεταστικής περιόδου με βάση, φυσικά, τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν, αλλά και εξυπηρετώντας τις ανάγκες των ενεργών φοιτητών του Τμήματός μας».

Οι αίθουσες είναι κατάλληλες;

Στην καταγγελία της, η φοιτήτρια, κάνει λόγο και για τις αίθουσες «που βρίσκονται σε ημιυπόγειο χώρο και  χωρίς άμεση πρόσβαση σε φυσικό αερισμό. Μόνο δύο από τις 6 αίθουσες που θα χρησιμοποιηθούν διαθέτουν φυσικό αερισμό. Συγχρόνως, δεν γίνεται να γίνει χρήση των air-condition διότι αυτά κρίθηκαν ακατάλληλα, και οι φοιτητές σε αυτές τις συνθήκες υποχρεούνται από το τμήμα να φορέσουν μάσκες καθ' όλη τη διάρκεια 2ωρης ή 3ωρης, ακόμα και 4ωρης, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξέτασης».

Όπως είπε ο κ. Γεωργακίλας, οι αίθουσες δεν είναι ακριβώς ημιυπόγειες, αλλά «Επειδή το σημείο όπου έχει χτιστεί το κτίριο έχει κλίση, οι αίθουσες, από τη μία πλευρά βρίσκονται στο ισόγειο. Όπως και να έχει, υπάρχουν παράθυρα και από τις δύο πλευρές και ο χώρος αερίζεται επαρκώς, εάν μείνουν ανοιχτές οι πόρτες».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο χώρος του αναγνωστηρίου έχει μετατραπεί σε χώρο εξετάσεων και εκεί πρόκειται να εξεταστούν τα περισσότερα μαθήματα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, «έχουμε χωρίσει τα τμήματα σε δύο ομάδες, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις. Για παράδειγμα, σε ένα μάθημα που πρόκειται να εξεταστούν 180 φοιτητές, όπως έχουν δηλώσει, θα δημιουργηθούν δύο ομάδες των 90 ατόμων. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι οι καθηγητές, οι οποίοι είναι και οι επιτηρητές των εξετάσεων, θα πρέπει να επιτηρήσουν 2 φορές την εξέταση του ίδιου μαθήματος, αλλά και οι διδάσκοντες των εξεταζόμενων μαθημάτων, θα πρέπει να “βγάλουν” 2 φορές θέματα για τα ίδια μαθήματα».

Τι έγινε με τα εργαστήρια;

«Πήραμε την απόφαση τα εργαστήρια να ξεκινήσουν στις 25 Μαΐου, σε μία περίοδο που, ενδεχομένως, ήταν η ασφαλέστερη περίοδος για την Ελλάδα, σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού». Τα εργαστήρια έχουν ήδη ολοκληρωθεί από τις 9 Ιουνίου, με τη συμμετοχή 200 με 220 φοιτητών. Τα εργαστήρια είχαν χωριστεί σε 2 Τμήματα για την αποφυγή του συγχρωτισμού, τηρώντας, όπως είναι φυσικό, τις αποστάσεις ασφαλείας και χρησιμοποιώντας μέσα ατομικής προστασίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργακίλας «Υπήρχαν και τότε φοιτητές που διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι τα εργαστήρια πραγματοποιούνται μέρα παρά μέρα, σκέφτηκε, όμως, κάποιος τους Καθηγητές του Τμήματός Φυσικής, που η δουλειά του πολλαπλασιάστηκε, αφού, από τις 3 ώρες που θα έκανε μάθημα στην ίδιο εργαστηριακό τμήμα, κατέληξε να κάνει 6 ώρες μάθημα;».

«Το Φυσικό ανέλαβε την ευθύνη του»

«Όταν ανεστάλη η λειτουργία του Πανεπιστημίου, λόγω κορωνοϊού, βασικό αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Φυσικής ήταν να γίνουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, γεγονός που υλοποιήσαμε. Ωστόσο, ενημερωθήκαμε από φοιτητές πως δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο και ως εκ τούτου δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Πως θα μπορούσαμε, λοιπόν, τώρα, να διασφαλίσουμε πως θα έχουν πρόσβαση στις εξετάσεις όσοι φοιτητές το επιθυμούσαν;», σχολίασε ο κ. Γεωργακίλας.

«Πρόκειται για μία, θα μπορούσαμε να πούμε, “θυσία”, εκ μέρους του Τμήματος. Όμως, το Φυσικό είναι ένα Τμήμα που αναλαμβάνει τις ευθύνες του και, αυτή τη φορά, πήραμε την ευθύνη, και με το παραπάνω, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των φοιτητών και του ακαδημαϊκού και λοιπού προσωπικού, αλλά και την αμεροληψία κατά τη διάρκεια της εξέτασης των φοιτητών», κατέληξε ο κ Γεωργακίλας.

Η γραπτή καταγγελία της φοιτήτριας όπως απεστάλη στο neakriti:

«Σας στέλνω το συγκεκριμένο mail για να σας ενημερώσω ότι Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι φοιτητές καλούνται να δώσουν εξεταστική στο σύνολο των μαθημάτων (πλην 4) δια ζώσης, σε αίθουσες και αμφιθέατρα που βρίσκονται σε ημιυπόγειο χώρο και  χωρίς άμεση πρόσβαση σε φυσικό αερισμό. Μόνο δύο από τις 6 αίθουσες που θα χρησιμοποιηθούν διαθέτουν φυσικό αερισμό. Συγχρόνως, δεν γίνεται να γίνει χρήση των air-condition διότι αυτά κρίθηκαν ακατάλληλα, και οι φοιτητές σε αυτές τις συνθήκες υποχρεούνται από το τμήμα να φορέσουν μάσκες καθ'όλη τη διάρκεια 2ωρης ή 3ωρης, ακόμα και 4ωρης, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξέτασης . Το τμήμα συνεχίζει να επιμένει σε αυτό το πρότυπο εξεταστικής, η οποία μάλιστα θα γίνει μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες, και παρά τις αυστηρές συστάσεις της Πρυτανείας, τις ανησυχίες φοιτητών και γονέων, τις δημοσιεύσεις στον Τύπο, αλλά, και τα σχετικά άρθρα της ΚΥΑ .

Εκτός όλων αυτών, φυσικά, δεν έχουν λείψει οι απειλές περί στιγματισμού και τιμωρίας από συγκεκριμένο καθηγητή στην περίπτωση που πάμε αδιάβαστοι. Πολλοί καθηγητές αρνούνται να μας απαντήσουν τα mail και πολλοί φοιτητές μην έχοντας την οικονομική δυνατότητα αυτές τις μέρες ή ακόμα και με τον φόβο για την υγεία τους, δεν έχουν καταφέρει να προσέλθουν στο Ηράκλειο για την εξεταστική τους.

Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία στους φοιτητές εξαιτίας αυτής της κατάστασης, καθώς, αντίθετα με την πολιτική του τμήματός μας, βλέπουμε  άλλα τμήματα και σχολές σε όλη την επικράτεια να λαμβάνουν ισχυρά και δραστικά μέτρα προστασίας. Όλους αυτούς τους μήνες, ολόκληρη η χώρα έκανε μια τεράστια προσπάθεια για να καταφέρουμε να έχουμε αυτά τα καλά αποτελέσματα, όμως, αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε το γιατί, αν συμπεριφορές τέτοιου είδους περνάνε έτσι, συμπεριφορές παράνομες και ανεύθυνες, τότε γιατί τα κάναμε όλα αυτά και γιατί να συνεχίσουμε;

Η εξεταστική είναι σε λίγες μέρες, και παρά τις καταγγελίες φοιτητών και γονέων στους αρμόδιους φορείς, κανείς ως τώρα δεν έχει κάνει κάτι. Τι θα λέμε, μετά, όταν θα είναι, πλέον, πολύ αργά;

Έκρινα σωστό να σας ενημερώσω για αυτήν την κατάσταση, καθώς ένα θέμα υγείας μας αφορά όλους, και ειδικά αυτές τις μέρες που παρατηρείται μια γενικότερη αύξηση των κρουσμάτων του covid-19.»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr