Πανευρωπαϊκή πρωτιά για το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Πανευρωπαϊκή πρωτιά πέτυχε το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης σε αξιολόγηση Multurank που έγινε ανάμεσα σε 143 τμήματα Φυσικής με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με το ''Έθνος'', η διάκριση του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ως κορυφαίου στην Ευρώπη επιτεύχθηκε για την ποιότητα και την ποσότητα του ερευνητικού του έργου, την παγκόσμια απήχησή του, τις διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες και το ύψος της ανταγωνιστικής χρηματοδότησης από διεθνείς οργανισμούς.

«Η διεθνής διάκριση του τμήματος Φυσικής μάς χαροποιεί ιδιαίτερα και δίδει σε όλους μας τη δύναμη, παρά τη δύσκολη συγκυρία, να συνεχίσουμε το έργο μας. Η πρωτιά, πάνω από τμήματα Φυσικής προβεβλημένων πανεπιστημίων με παράδοση εκατονταετιών, έχει ιδιαίτερη αξία, σε πείσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης», τονίζει ο Γιάννης Παπαμαστοράκης, ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Αστεροσκοπείου στον Σκίνακα, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας και το Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics της Γερμανίας, εισάγοντας την Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή της ψηφιακής οπτικής Αστρονομίας. «Το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης πρωτοπορεί διεθνώς και αποτελεί για όλους μας πολύτιμη πηγή γνώσης και επιστημονικής κατάρτισης», σημειώνει η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τομέα Αστροφυσικής Τζίνα Πανοπούλου, που ήδη ξεχωρίζει σε διεθνή συνέδρια, έχει δημοσιεύσει τέσσερις ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά κι έχει κάνει πάνω από 60 νύχτες αστροπαρατηρήσεις στον Σκίνακα.


Καθηγητές και φοιτητές του τμήματος μιλούν για την ομαδικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, το πρωτοποριακό επιστημονικό έργο, την προσέλκυση των πιο ικανών υποψηφίων από όλο τον κόσμο, τις πρωτοποριακές δράσεις.

Με τη δημιουργία του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), στην οποία οι καθηγητές του τμήματος Φυσικής έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, εξασφαλίστηκε η πρόσβαση σε υπερσύγχρονα εργαστήρια, όπως στα Λέιζερ και στη Μικροηλεκτρονική. Το τμήμα Φυσικής εφαρμόζει ανελλιπώς από το 1997 τον θεσμό της αξιολόγησης των καθηγητών από τους φοιτητές, ενώ προσφέρει και διαδικτυακά μαθήματα.

Το τμήμα προχωρεί τώρα στην ίδρυση Κέντρου Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας, αξιοποιώντας κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 4,8 εκατ. ευρώ που πέτυχε σε σκληρό διαγωνισμό. Να σημειωθεί πως το Πανεπιστήμιο της Κρήτης είναι το μόνο ελληνικό πανεπιστήμιο που εμφανίζεται στην παγκόσμια κατάταξη του βρετανικού οργανισμού Times Higher Edu-cation Rankings στη θέση 301-350.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr