Κινητοποίηση φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης με αφορμή τις εξελίξεις στις φοιτητικές εστίες

Κινητοποίηση φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης με αφορμή τις εξελίξεις με τους εστιακούς

Κινητοποίηση στη Σύγκλητο πραγματοποίησαν σήμερα φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως αναφέρουν με αφορμή τις εξελίξεις με τους εστιακούς φοιτητές, οι οποίοι από το τέλος του μήνα, πετιούνται έξω από το ξενοδοχείο που στεγάζονταν μέχρι τώρα.

Οι φοιτητές απαίτησαν να δοθεί άμεσα λύση για τους εστιακούς φοιτητές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, παραμένοντας στο ξενοδοχείο που ήδη διαμένουν, αλλά και λύση για το Σεπτέμβριο, που αυτή τη στιγμή η στέγαση είναι στον "αέρα". Επίσης, μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει και για τους πρωτοετείς φοιτητές.


Απαίτησαν, επίσης, από τη διοίκηση του πανεπιστημίου να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει, μέχρι την ανέγερση νέων εστιών, την δωρεάν στέγαση των φοιτητών που διέμεναν στην εστία, των πρωτοετών και για το σύνολο των φοιτητών που το έχουν ανάγκη, σε ξενοδοχείο σε κοντινή απόσταση από το Πανεπιστήμιο για όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ώστε να μην πεταχτεί έξω κανένας φοιτητής από τις εστίες.

Στην σημερινή κινητοποίηση, παραβρέθηκε η Γιάννα Ποθητού, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του κόμματος στα αιτήματα των φοιτητών. Κατά την συνεδρίαση της συγκλήτου, έκανε την παρακάτω παρέμβαση:

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των διοικήσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης που δεν φρόντισαν να στεγάσουν τους φοιτητές σε κατάλληλα, ασφαλή και σύγχρονα κτήρια και αδιαφόρησαν για την κατάσταση που επικρατεί στις εστίες του πανεπιστημίου. Επιπλέον, είναι τραγικό που σχεδόν ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά στις εστίες, δεν έχει βρεθεί μόνιμη λύση για τους φοιτητές, οι οποίοι μέσα στην χρονιά αρκετές φορές αντιμετώπισαν την πιθανότητα να βρεθούν χωρίς στέγη.

Η πολιτική υποχρηματοδότησης της Παιδείας και η εμπορευματοποίησή της, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν και η σημερινή συνεχίζει, είναι η μήτρα των προβλημάτων στις σχολές και τις εστίες, καθώς οι φοιτητές και οι ανάγκες τους αντιμετωπίζονται ως περιττό κόστος. 

Δεν φτάνει σήμερα να πετιέται το μπαλάκι στην κυβέρνηση ότι δεν εγκρίνει το επίδομα στέγασης αλλά ούτε και οι φοιτητές πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με την προοπτική κατασκευής εστίας, το λιγότερο σε έξι χρόνια με ΣΔΙΤ, όπως πρόσφατα έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Παράδοση, δηλαδή, της εστίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο για την κατασκευή αλλά και τη διαχείριση της, καθώς οι φοιτητές θα πληρώνουν 100 ευρώ ενοίκιο εάν έχουν κάτω από 8 μόρια.

Καλούμε τη διοίκηση του πανεπιστημίου, να εξασφαλίσει την δωρεάν στέγαση των φοιτητών που διέμεναν στην εστία, των πρωτοετών και για το σύνολο των φοιτητών που το έχουν ανάγκη, σε ξενοδοχείο σε κοντινή απόσταση από το Πανεπιστήμιο για όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Να μην πεταχτεί έξω κανένας φοιτητής από τις εστίες».

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Αλλαγές στο σύστημα μοριοδότησης για την παροχή δωρεάν σίτισης και στέγασης

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr