«Για τις εξελίξεις με την πυρκαγια στις Eστίες. Άμεση υλοποίηση των αιτημάτων των εστιακών φοιτητών!»

«Για τις εξελίξεις με την πυρκαγια στις Eστίες. Άμεση υλοποίηση των αιτημάτων των εστιακών φοιτητών!»

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών Ηρακλείου Κρήτης: «Είμαστε μέρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου του Ηρακλείου που άφησαν καμμένα τα πάντα σχεδόν πίσω τους όσον αφορά στα υπάρχοντα των φοιτητών που διέμεναν εκεί. Από την Κυριακή το πρωί οι φοιτητές είναι σε ένα κυνήγι για το που θα μείνουν, τι θα φάνε, τι θα φορέσουν, πως θα ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες τους που έχουν προκύψει, χωρίς άμεση ενημέρωση για το τί θα γίνει με αυτούς την ίδια ώρα που το εξάμηνο έχει ήδη ξεκινήσει... 

Οι εστιακοί φοιτητές δεν είναι οι «άτυχοι της Κυριακής που πέρασε...» ...είναι ακόμα μια απόδειξη οτι η πολιτική που ασκούν διαχρονικά κυβερνήσεις και διοικήσεις είναι επικίνδυνη για τη ζωή τους, για τα δικαιώματά τους.


Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με το πιο τραγικό τρόπο το δίκαιο των αιτημάτων των εστιακών φοιτητών, των συλλόγων και των κινητοποιήσεων που έκαναν, που χρόνια τώρα διεκδικούν και προσπαθούν να πιέσουν για την ακαταλληλότητα των συγκεκριμένων εστιών, την ανάγκη να παρθούν άμεσσα μέτρα ώστε οι φοιτητές να διαμένουν σε σύγχρονες εστίες, κατάλληλες, ασφαλείς, με όλα τα μέτρα προστασίας και επαρκείς στον αριθμό. 

Οι ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν άμεσα βαραίνουν την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας που χρόνια τώρα αδιαφορούν και λένε συνέχεια δικαιολογίες, καθυσηχάζοντας για μια κατάσταση γνωστή σε όλους και επικύνδυνη.  Ήδη με δεκάδες παρεμβάσεις οι σύλλογοι, οι εστιακοί φοιτητές, το πανελλαδικό συντονιστικό των συλλόγων οικοτρόφων έχουν επισημάνει όλα τα ζητήματα, απαιτούσαν λύση και άκουγαν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»

  • Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για τη φοιτητική μέριμνα. 
  • Το κτήριο στο οποίο στεγάζονταν οι φοιτητικές εστίες ήταν ακατάλληλο για στέγαση φοιτητών! 
  • Τα δωμάτια χωρίζονταν το ένα από το άλλο με γυψοσανίδα, ενώ οι τοίχοι περείχαν αμίαντο (τοξική ουσία) και κάτω από αυτά υπήρχαν εργαστήρια με φυάλες βουτανίου και μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος, δηλαδή ρίσκαραν να τιναχτούν οι φοιτητές στον αέρα! 
  • Παρά τις διαβεβαιώσεις της πρυτανείας για την «καταλληλότητα του κτηρίου» δεν υπήρχε κανένα service και έλεγχος για το σύστημα ειδοποίησης και πυρασφάλισης ειδικά οταν κάτω απο τις εστίες υπήρχε ουσιαστικά μια έτοιμη «βόμβα», κάποιες πόρτες ασφαλείας ήταν κλειδωμένες, δεν υπήρχε σχέδιο εκένωσης του χώρου, καθως και γενικότερα μέτρα αντιπυρικής και αντισυσμικής προστασίας. Όπως έγινε επίσης γνωστό δεν είχε κατατεθεί απαιτούμενη μελέτη στην Πυροσβεστική! 

Στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούσαν οι εστιακοι φοιτητές μαζί με τους συλλόγους, η πρυτανεία τους καθησύχαζε, έλεγε είτε ότι «δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα», «θα πάρουμε μέτρα», «είμαστε μαζί σας αλλα μην ζητάτε πολλα» είτε ότι θα δοθούν κάποια στιγμή στο μέλλον είτε να μην έχουν πολλές απαιτήσεις. Αυτή η πολιτική είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν οι φοιτητικές εστίες και να κινδυνέψει η ζωή των φοιτητών. Και μην ξεχνάμε οτι μη έχοντας ίχνος ντροπής η Πρυτανεία απαίτησε από τους εστιακούς την καταβολή 60 ευρώ για να μπορέσουν να μείνουν στα δωμάτια τους και το καλοκαίρι!

Η πυρκαγιά αυτή έκανε στάχτη τις ψεύτικες υποσχέσεις που μοίραζε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, μόλις 10 μέρες πριν, σε συζήτηση στη Βουλή για τις εστίες όπου δήλωνε ότι "για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια, αυξήθηκε φέτος κατά 45% ο προϋπολογισμός των Πανεπιστημίων" και ότι "είμαστε σε σχετικά καλό δρόμο". Η πολιτική περικοπής των δαπανών και εμπορευματοποίησης της Παιδείας που αντιμετωπίζει τους φοιτητές και τις ανάγκες τους σαν περιττό "κόστος" είναι η μήτρα των προβλημάτων στις σχολές και τις εστίες.  

ΤΩΡΑ να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εστιακών!

Εξαγγελίες έχουμε ακούσει και δεί πολλές! Δεν μας χαρίζουν τίποτα... διεκδικούμε και απαιτούμε τα αυτονόητα! Χρειάζεται να συνεχίσουμε τον αγώνα... να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί μέχρι να υλοποιηθούν τα αιτήματά μας!  Ακόμα και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ξεκάθαρο πώς θα εξασφαλιστεί η ποιοτική στέγαση των εστιακών και η αποζημίωση... 

  • Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την γραφειοκρατία ακόμα δεν έχει καταθέσει την έκτκατη αποζημίωση στους συναδέλφους επικαλούμενη χαρτιά και έγγραφα! Είναι ντροπή! Την ίδια ώρα που στην Βουλή με fast track διαδικασίες ψηφίζονται σε μια νύχτα νόμοι και περιοκοπές να υπάρχει τέτοια καθυστέριση στην καταβολή των 2000 ευρώ.
  • Αυτή τη στιγμή οι συνάδλεφοι εχουν εγκατασταθεί σε δυο ξενοδοχεία. Ειδικά το ένα είναι σε απαράδεκτη κατάσταση, 3 χρόνια εκτός λειτουργίας που είναι αποκαλυπτικό για το πώς ακόμα και τώρα η κυβέρνηση και η πρυτανεία έχουν σκοπο να «γυρίσουν τους εστιακούς στην κανονικότητα» όπως χαρακτηριστικά είπαν. Δεν πάμε πίσω! Χρειάζεται να εξασφαλίστεί άμεσα η ποιοτική στέγαση σε χώρους ανθρώπινους με όλα τα απαιραίτητα. Να μην γινόμαστε μπαλάκι απο ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο!
  • Την ίδια ώρα δεν έχουν παρθεί μέτρα για τους πρωτοετής φοιτητές που έρχονται! Άμεσα χρειάζεται να λυθεί το θέμα! Δεν έχουν έρθει να παρακολουθήσουν μαθήματα γιατί δεν έχουν σπίτι!
  • Τώρα χρειάζεται ακόμα πιο αποφασιστικά να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για τα δικαιώματά μας για την φοιτητική μέριμνα. Η ανάγκη οργάνωσης της διεκδίκησης είναι φανερή, η ανάγκη να συσπειρωθούν όλοι οι φοιτητές στους συλλόγους, να δυναμώσει η διεκδίκηση και πίεση, η σύγκρουση με αυτή την πολιτική, να μην πάμε βήμα πίσω απο τις διεκδικήσεις μας, να μπεί στο επίκεντρο ο πραγματικός υπέυθυνος που είναι η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που μαζί με τις διοικήσεις έχουν μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις και τους φοιτητές σε πελάτες. Που σε όλη την Ελλάδα οι συνθήκες για τους οικότροφους είναι απαράδεκτες. Η φωτιά στις εστίες στο Ηράκλειο δεν ήταν ένας κεραυνός εν αιθρία όλοι αν ψάξουμε θα βρούμε για φωτιά στο εστιατόριο της ΝΦΕΕΜΠ πέρσι όπου η παρέμβαση των εργαζόμενων απέτρεψε την έκρηξη στις εγκαταστάσεις, τα 2 κτίρια στην εστία του Πανεπιστημίου της Πάτρας τα οποία έχουν κριθεί ακατάλληλα από το σεισμό του 2008, σε διάφορες περιοχές στην χώρα όπου η στέγαση φοιτητών είναι σε κτίρια υπέργηρα, χωρίς σύγχρονους κανόνες αντισεισμικής-αντιπυρικής προστασίας.

Κανένας μόνος του!

Με οργάνωση, συλλογικότητα και πείσμα διεκδικούμε!

  • Δωρεάν στέγαση όλων των εστιακών φοιτητών σε ξενοδοχεία που καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών και όχι σε ξενοδοχεία τρώγλες για όλη τη διάρκεια της χρονιάς!
  • Ολική αποζημίωση και αποκατάσταση των οικοσκευών και των προσωπικών ειδών τους τα οποία έχουν είτε υποστεί φθορές ή έχουν καταστραφεί με βάση την καταγραφή που καταθέτουν οι συνάδελφοι.
  • Να εξασφαλιστεί η σίτηση των εστιακών φοιτητών (πρωινό – μεσημεριανό – βραδινό) κατα τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία με ευθήνη και χρηματοδότηση της πρυτανίας 
  • Δωρεάν μεταφορές για όλα τα δρομολόγια στους πληγέντες φοιτητές
  • Εξασφάλιση βασικών υποδομών σε πληντύρια και ατομική καθαριότητα
  • Τωρα να ξεκινήσει έκτακτα η ανέγερση νέων, ασφαλών και σύγχρονων φοιτητικών εστιών που να καλύπτουν τις σημερινές στεγαστικές ανάγκες, με ευθύνη του κράτους. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση, με τήρηση των μέτρων ασφάλειας.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.
  • Ενιαίος κρατικός φορέας που θα διαχειρίζεται τις εστίες πανελλαδικά με όλο το απαραίτητο προσωπικό που θα έχει όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 

Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να οργανωθεί η αλληλεγγύη και η οργάνωση της διεκδίκησης με γενικές συνελεύσεις και άλλους τρόπους να οργανώσουν τη πάλη των φοιτητών για δωρεάν σίτηση-στέγαση-μεταφορές!»

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών Ηρακλείου Κρήτης

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr