Οι 69 φοιτητές του Παν. Κρήτης ξύπνησαν από τους καπνούς που είχαν μπει στα δωμάτια τους

Οι 69 φοιτητές του Παν. Κρήτης ξύπνησαν από τους καπνούς που είχαν μπει στα δωμάτια τους

Έπειτα από πολύωρες προσπάθειες μεγάλης πυροσβεστικής δύναμης κατασβέστηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής, στο υπόγειο κτηρίου του πανεπιστημίου Κρήτης και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω εύφλεκτων υλικών στην τοιχοποιία του. Η ανησυχία ήταν έντονη γιατί στο κτήριο στεγάζονται και οι φοιτητικές εστίες. Ευτυχώς και οι 69 φοιτητές που διέμεναν εκεί κατάφεραν να διαφύγουν εγκαίρως.

Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 08:45 στις παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο, όπου σήμερα στεγάζονται μεταξύ άλλων οι φοιτητικές εστίες και οι διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Οι 69 φοιτητές που ήταν εγγεγραμμένοι στις εστίες εντοπίστηκαν έξω από το φλεγόμενο κτίριο ή αλλού, χωρίς να έχουν υποστεί εγκαύματα ή τραυματισμούς. Ξύπνησαν από τους καπνούς που είχαν μπει στα δωμάτιά τους και βγήκαν τρομαγμένοι αλλά ψύχραιμοι. 


Η φωτιά ξεκίνησε από το υπόγειο του κτιρίου από άγνωστη αιτία και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των εύφλεκτων υλικών της προκατασκευασμένης τοιχοποιίας του. Μεταλλικά στοιχεία και στέγες από πάνελ πολυουρεθάνης έγιναν στάχτη μέσα σε λίγες ώρες.

Οι πυκνοί καπνοί που γέμισαν την περιοχή δημιούργησαν ασφυκτικό σκηνικό όχι μόνο για τους περίοικους αλλά και για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους του Βενιζέλειου νοσοκομείου που βρίσκεται μόλις 100 μέτρα μακριά από το πανεπιστήμιο και σήμερα εφημέρευε. Εξαιτίας της φωτιάς, η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης έκανε εκτροπή της εφημερίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς πήραν μέρος πάνω από 100 πυροσβέστες με 25 οχήματα, δυο ελικόπτερα Kamov και το Έρικσον του πυροσβεστικού σώματος, ενώ επιστρατεύτηκαν ιδιωτικές υδροφόρες, οχήματα του δήμου και της περιφέρειας, και πολλοί εθελοντές. Η φωτιά δεν επεκτάθηκε στα παρακείμενα γραφεία, εργαστήρια και αποθήκες του μουσείου φυσικής ιστορίας Κρήτης, όπου βρίσκονταν πολλά εύφλεκτα υλικά.

Το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει είναι η στέγαση τόσο των 69 φοιτητών όσο και των πρωτοετών που αναμένονται. Για το λόγο αυτό θα βρίσκεται τη Δευτέρα στο Ηράκλειο ο υπουργός παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος θα ηγηθεί σύσκεψης και με τους ξενοδόχους του Ηρακλείου, ενώ θα αναφερθεί και στο ζήτημα της αποζημίωσης των φοιτητών που έχασαν όλα τους τα υπάρχοντα.

Έντονη ανησυχία υπάρχει για την αιώρηση επιβλαβών μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, αφού το κτίριο αυτό παλιότερα είχε επενδυθεί με αμίαντο, ο οποίος έχει αφαιρεθεί σε μεγάλο μέρος του, όμως όχι πλήρως. Ήδη βρίσκεται στο Ηράκλειο μονάδα του Αστεροσκοπείου Αθηνών που ξεκινά μετρήσεις, ενώ άμεσα θα έρθει και μονάδα του Δημόκριτου για να ελέγξει τα επίπεδα τοξικότητας, καθώς και η εταιρεία που έχει την ευθύνη για την ασφαλή μεταφορά του αμιάντου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, για δύο μέρες θα μείνουν κλειστά τρία νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά σχολεία που γειτνιάζουν με το πανεπιστήμιο.

Οι φοιτητές που έμεναν στην εστία παρακολουθούνται από ψυχολόγους του συμβουλευτικού κέντρου του Πανεπιστημίου και θα διανυκτερεύσουν απόψε στο κλειστό γήπεδο του ιδρύματος, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr