Θερινό Πανεπιστήμιο για την προώθηση της Ελλάδας και της ελληνικής γλώσσας

Πρόκειται για διοργάνωση Θερινού Πανεπιστημίου με θέμα «Η Ελλάδα σήμερα: Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», που θα γίνει από τις 5 ως τις 12 Ιουλίου και από τις 12 ως τις 19 του ίδιου μηνός και απευθύνεται σε Έλληνες και ξένους φοιτητές με καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετέχει επίσης το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα προσφέρεται σε προπτυχιακούς φοιτητές, απόφοιτους, μεταπτυχιακούς, διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες και θα καλύψει τις εξής θεματικές όπως ανέφερε η υπεύθυνη του προγράμματος και καθηγήτρια γλωσσολογίας Νικολέτα Τσιτσανούδη: Ελληνική γλώσσα, Ελληνικός πολιτισμός, Ελληνικά ΜΜΕ, Ελληνική ιστορία, Ελληνική ποίηση και φιλοσοφία. Θα συσταθούν δύο ομάδες των 30 ατόμων, μία ελληνόφωνη και μία αγγλόφωνη.

Το κόστος συμμετοχής είναι 285 ευρώ για τους Έλληνες και 350 ευρώ για τους ξένους. Η γλώσσα είναι βασικό εργαλείο προκειμένου οι δημοσιογράφοι να δώσουμε στον πολίτη να καταλάβει τί πραγματικά συμβαίνει και να ανταποκριθούμε στο αίτημα μιας δημοκρατικής κοινωνίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Θανάσης Παπανδρόπουλος, αναφερόμενος στη σχέση της ελληνικής γλώσσας με τα ΜΜΕ.


Στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος δόθηκαν επίσης διακρίσεις στους μαθητές και φοιτητές που έλαβαν μέρος στους διαγωνισμούς «το μέλλον μου στην Ευρώπη» και «η πρότασή μου για καλύτερη Ευρώπη», που οργάνωσε η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, με τη στήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Σε μήνυμά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τονίζει τα εξής:

«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως ένας ανοιχτός χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και αντιλήψεων συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες αυτού του είδους που σηματοδοτούν την εξωστρέφεια, τη σύνδεση με την κοινωνία των πολιτών, την επένδυση στη δια βίου εκπαίδευση και την εστίαση στον ανθρωπιστικό προσανατολισμό των πολυδιάστατων γνωστικών αντικειμένων. Επιπλέον, εκτιμώ ότι η ένωση των δυνάμεων των έμψυχων συντελεστών του Πανεπιστημίου μας με αυτές των στελεχών και των ακαδημαϊκών της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, που είναι αρωγός φορέας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα ελευθερίας του Τύπου, δύναται να αποδώσει τα μέγιστα στο εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο. Η ανταλλαγή των γνώσεων, των ιδεών και των προτάσεων για την υπηρέτηση της παιδείας από τους διαύλους των ΜΜΕ ελπίζουμε να αναδείξει το Θερινό Πανεπιστήμιο 2015 σε μία σημαντική και πλούσια εστία γνώσης και πολιτισμού για τους φοιτητές και σπουδαστές από την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου την οποία παρακολούθησαν πολλοί Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι καθώς και εκπρόσωποι του Αθηναϊκού Πρακτορείου και του καναλιού της Βουλής, δόθηκαν πληροφορίες για το κόστος συμμετοχής στο Θερινό Πανεπιστήμιο το οποίο έχει ως εξής:

Κόστος Συμμετοχής:

Για φοιτητές από εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εσωτερικού το κόστος είναι:

-285 ευρώ, για εγγραφές μέχρι 15/1/2015

-350 ευρώ, για εγγραφές μέχρι 30/3/2015

Για φοιτητές από εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού το κόστος είναι:

- 350 ευρώ, για εγγραφές μέχρι 15/1/2015

- 425 ευρώ, για εγγραφές μέχρι 30/3/2015

Το κόστος συμμετοχής για τους αποφοίτους και τους επαγγελματίες, ορίζεται σε 350 ευρώ, για εγγραφές μέχρι 15/1/2015, και σε 425 ευρώ, για εγγραφές μέχρι 30/3/2015.

Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30/3/2015.

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος και υποβολή βιογραφικών μπορείται να επικοινωνήσετε με την ακαδημαϊκή υπεύθυνη του προγράμματος κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Μπορείτε επίσης να επισκέπτεσθε την ιστοσελίδα https://summerschool2015.ac.uoi.gr.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr