Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Πρόσβαση στην υπηρεσία Sketch Engine μέσω του δικτύου EduGAIN

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Πρόσβαση στην υπηρεσία Sketch Engine μέσω του δικτύου EduGAIN

Κατόπιν ενεργειών και αιτήματος του μέλους ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δογορίτη Ελευθερίας, το Γραφείο WEB της Διεύθυνσης Μηχανοργάνωσης & Δικτύων είναι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες ρυθμίσεις προκειμένου να συνδεθούν διδάσκοντες και διδασκόμενοι μέσω του δικτύου EduGAIN στην υπηρεσία Sketch Engine.

Πρόκειται για ένα υπολογιστικό σύστημα αναζήτησης σε μονόγλωσσα/πολύγλωσσα σώματα κειμένων το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση σε χρήστες που μελετούν τη συμπεριφορά της γλώσσας (γλωσσολόγοι, λεξικογράφοι, μεταφραστές, ορολόγοι, καθηγητές, φοιτητές) να εκτελούν αναζητήσεις σε μεγάλες συλλογές κειμένων κάνοντας χρήση μεθοδολογικών εργαλείων όπως α) κατάλογοι λέξεων, β) συμφραστικοί πίνακες, γ) κατάλογοι λεξικών συμπλεγμάτων, δ) δημιουργία και ανάλυση σωμάτων κειμένων των χρηστών, κλπ. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να μελετηθούν ενδεικτικά οι πιο συχνές σημασίες μιας λέξης, οι πιο συχνές λεξικές συνάψεις ή συμφράσεις της, οι φράσεις στις οποίες χρησιμοποιείται μια λέξη, τα κειμενικά είδη /κειμενικές υποκατηγορίες στις οποίες εμφανίζεται συχνότερα μια λέξη ή μια φράση, να εξαχθεί ορολογία που χρησιμοποιείται συχνότερα σε ένα γνωστικό πεδίο, να μελετηθούν διαχρονικά ιστορικά σώματα κειμένων.


Το Sketch Engine λειτουργεί με περισσότερες από 85 γλώσσες και πάνω από 20 συστήματα γραφής (ελληνικά, λατινικά, κυριλλικά, κινέζικα, ταϊλανδέζικα, κλπ). Η πρόσβαση στο σύστημα αυτό αν και απαιτεί συνδρομή θα είναι ανοικτή στην ακαδημαϊκή κοινότητα μέχρι τον Απρίλιο του 2022 διότι χρηματοδοτείται από την ΕΕ μέσω του προγράμματος ELEXIS.

Όσοι ενδιαφέρονται επισκέπτονται την ιστοσελίδα https://auth.sketchengine.eu

  1. Κάνουν login επιλέγοντας Institutional login (δεξιά)
  2. Εισέρχονται με τον ιδρυματικό τους λογαριασμό.
  3. Συμπληρώνουν σε μια φόρμα τα στοιχεία τους.

Οδηγίες χρήσης: https://www.sketchengine.eu/guide/

Σε κάθε εγγεγραμμένο χρήστη εκχωρείται αυτόματα το όριο 1 εκατομμυρίου λέξεων. Εάν ένας χρήστης εξαντλήσει το όριο λέξεων και χρειάζεται να δημιουργήσει ένα μεγάλο σώμα κειμένων, μπορεί να ζητήσει επιπλέον χώρο από τη διαχειρίστρια κ. Ελευθερία Δογορίτη (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr