Καταγγελίες φοιτητών του Παν. Ιωαννίνων για ξυλοδαρμό: «Ο δρόμος γέμισε αίματα» [ΦΩΤΟ]

Καταγγελίες φοιτητών του Παν. Ιωαννίνων για ξυλοδαρμό: «Ο δρόμος γέμισε αίματα» [ΦΩΤΟ]

Μια ειρηνική διαδήλωση κατέληξε σε όργιο καταστολής χθες στα Γιάννενα. Τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, με μάσκες και αποστάσεις θέλησαν να τιμήσουν την επέτειο της εξέγερσης 35 φοιτητές, ξεκινώντας από τις φοιτητικές εστίες της Δόμπολης και κατευθυνόμενοι προς το μνημείο των ηρώων του Πολυτεχνείου. Χωρίς απολύτως καμία πρόκληση από πλευρά τους, τα παιδιά, οι περισσότεροι γύρω στα 19 έτη, περικυκλώθηκαν από 50 ένστολους, χτυπήθηκαν βίαια και μεταφέρθηκαν στο τμήμα. Από αυτούς, οι έξι χρειάστηκαν νοσηλεία και οι 23 συνελήφθησαν.

Τα γεγονότα περιέγραψε στο "IN" η Νάντια Τζώρτζη, πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών.


Οι φοιτητές, κρατώντας σημαίες και φορώντας μάσκες, κινήθηκαν απολύτως ειρηνικά και δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση με χτυπήματα στο σώμα και χρήση κρότου-λάμψης. Η επίθεση ξεκίνησε χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως σύσταση στους φοιτητές. Δηλαδή, η επίθεση ξεκίνησε με τον «παραδοσιακό» τρόπο: Ξαφνικά και χωρίς να έχει προηγηθεί ένταση. Αργότερα, η αστυνομία ισχυρίστηκε πως τα παιδιά έφεραν… οπλισμό, κράνη και καδρόνια, πράγμα που διαψεύδουν τόσο οι φοιτητές, όσο και οι δικηγόροι τους, δύο εκ των οποίων στάλθηκαν στο τμήμα από τον ίδιο τον Πρύτανη, κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Η αστυνομία αρνήθηκε να ενημερώσει τον πρύτανη

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο τμήμα, οι φοιτητές επικοινώνησαν με τον πρύτανη του πανεπιστημίου, ο οποίος αμέσως έστειλε δύο δικηγόρους και ζήτησε να μάθει τα ονόματα των φοιτητών. Η αστυνομία αρνήθηκε να του επιβεβαιώσει την κράτηση των φοιτητών, παρά την επιμονή του ίδιου και του αντιπρύτανη.

Το ίδιο συνέβη και με τον τρίτο δικηγόρο, αυτόν που κάλεσαν τα παιδιά και στον οποίο απαγορεύτηκε τόσο η επαφή μαζί τους, όσο και η επιβεβαίωση των στοιχείων τους. Ο δικηγόρος παρέμεινε έξω από το τμήμα, ρωτώντας ένα προς ένα τα ονόματα των προσαχθέντων, για να πάρει την ψευδή απάντηση ότι κανένας τους δε βρίσκεται εντός του τμήματος.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών ανήκε στην πρώτη ομάδα φοιτητών που αφέθηκαν μετά από απλή προσαγωγή. Ωστόσο, όσο περνούσε η ώρα και εμφανίζονταν βίντεο της επίθεσης των ΜΑΤ, οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες (αντίσταση κατά της αρχής κλπ), ενώ η Νάντια Τζώρτζη δέχθηκε τραμπουκισμό όταν ζήτησε τα απολύτως αυτονόητα, δηλαδή το δικαίωμα των φοιτητών να έρθουν σε επικοινωνία με τους δικηγόρους ή ακόμα και να πάνε στο νοσοκομείο.

Κατά τη μεταφορά των φοιτητών στο τμήμα, προσήχθησαν και πολίτες που δε συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, αλλά βρέθηκαν… στο δρόμο της αστυνομίας.

«Διαλέξτε δύο να στείλετε στο νοσοκομείο»

Από τους 35 φοιτητές οι έξι χρειάστηκαν νοσηλεία, τρεις εκ των οποίων με θλαστικά τραύματα και ανοιχτές πληγές στο κεφάλι. Μάλιστα, από τη βίαιη επίθεση που δέχτηκαν, περιγράφεται ότι το αίμα «έτρεξε σαν ποτάμι» από τα κεφάλια δύο εκ των φοιτητών. Ένας από τα θύματα παρακαλούσε τους αστυνομικούς να σταματήσουν, αλλά εκείνοι έπαψαν μόνο όταν το παιδί ήταν πλέον αιμόφυρτο και, όπως περιγράφει η Νάντια Τζώρτζη, «τον πέταξαν στο δρόμο». Μάλιστα, του αφαιρέθηκε η μάσκα προστασίας, επειδή είχε ποτιστεί με αίμα και αρνήθηκαν σε γιατρό να του παρέχει τις υπηρεσίες της. Δεν του επέτρεψαν καν να πιει νερό και όταν πλέον μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, οι αστυνομικοί παρέμειναν στον εξωτερικό χώρο, ώστε να προχωρήσουν στην άμεση σύλληψη του φοιτητή, αμέσως μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών!

Στο δε τμήμα, η κατάσταση ήταν εξίσου τραγική. Οι 23 συλληφθέντες παρέμειναν επί 12 ώρες στο ίδιο κελί, χωρίς το δικαίωμα να επικοινωνήσουν με κανέναν και μάλιστα όταν ζήτησαν νοσηλεία, αφού όλοι τους έφεραν θλαστικά τραύματα, η απάντηση της αστυνομίας ήταν… «διαλέξτε δύο και στείλτε τους»!

Η μαρτυρία του φοιτητή: «Όλος ο δρόμος γέμισε με αίμα»

Ο φοιτητής που τραυματίστηκε μας δήλωσε ότι σοκαρίστηκε τόσο από την επίθεση που δεν πρόλαβε καν να αντιδράσει. «Μας επιτέθηκαν χωρίς λόγο. Ήρθαν πάνω μου και ξεκίνησαν να με χτυπάνε, φώναζα βοήθεια και δε μου έδωσαν καμία σημασία, το αίμα μου κάλυψε το πρόσωπο και λέρωσε μέχρι και τα ρούχα των συμφοιτητών μου. Όλος ο δρόμος γέμισε με αίμα, με ανάγκασαν να πετάξω τη μάσκα, αφού πρώτα με απείλησαν.

Φώναζα και έκλαιγα για να με βοηθήσουν, κάποια στιγμή κάποιος μου έριξε λίγο νερό στο κεφάλι. Κάποια στιγμή με σήκωσαν σιγά σιγά, με έβαλαν στο ασθενοφόρο και αρνήθηκαν να μου δώσουν τη μάσκα μου. Μου έδωσαν μία καθαρή. Τους παρακαλούσα να ξεκινήσουμε, το στόμα μου είχε ξεραθεί και παρακαλούσα για νερό. Τα χτυπήματα ήταν πάρα πολλά στο κεφάλι και έπειτα στα χέρια, με τα οποία προσπαθούσα να καλύψω το κεφάλι μου. Ένας αστυνομικός με έδειξε σε μία κοπέλα που φώναζε, λέγοντάς της να σταματήσει για να μην καταλήξει σαν εμένα»

Δικαιοσύνη για τους φοιτητές ζητά η πανεπιστημιακή κοινότητα

Στο πλευρό τους έχουν τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του πανεπιστημίου, έχουν καθηγητές και υπήρξε παρέμβαση πολιτικών προσώπων υπέρ τους, με σκοπό την απόδοση δικαιοσύνης.

Οι φοιτητές χαρακτήρισαν «προσχηματική τη δικαιολογία της κυβέρνησης για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας», πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τις συνθήκες κράτησής τους. «Η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα τι θα συμβεί σε όσους δε συμμορφώνονται, πρόκειται για σύγχρονη χούντα με σκοπό την κατάργηση όλων των δημοκρατικών, εργατικών και ατομικών δικαιωμάτων». Οι φοιτητές ζητούν να αρθούν τόσο οι κατηγορίες, όσο και τα πρόστιμα των 200 ευρώ που τους επιβλήθηκαν μετά τον ξυλοδαρμό τους. Επίσης, ζητούν να διεξαχθεί ΕΔΕ εις βάρος των αστυνομικών.

Η Νάντια Τζώρτζη δήλωσε ότι: «Σε καμιά περίπτωση δεν θα το βάλουμε κάτω. Θέλουμε οι υπεύθυνοι να έρθουν προ των ευθυνών τους και επιφυλασσόμαστε να ολοκληρώσουμε τη διαμαρτυρία μας στις 2 Δεκεμβρίου».

Φοιτητικοί Σύλλογοι Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τα γεγονότα την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα

Η ανακοίνωση όπως αναφέρουν στα «Φοιτητικά Νέα» υπογράφεται από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Φυσικού, Ιατρικής, ΒΕΤ, Ιστορικού-Αρχαιολογικού και Νηπιαγωγών.

"Σε πείσμα όλων των κρατικών μηχανισμών πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των Φοιτητικών Συλλόγων Ιατρικής, Φυσικού, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, ΒΕΤ και Νηπιαγωγών από κοινού με το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία της πόλης των Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε!!!

Παρόλο που δυνάμεις της Αστυνομίας, από νωρίς προσπάθησαν να αποκλείσουν το χώρο της συγκέντρωσης του Πολυτεχνείου, το σχέδιό τους έπεσε στο κενό. Δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης. Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του Πολυτεχνείου ακούστηκαν και φέτος στον χώρο του Μνημείο Πεσόντων Ηρώων Πολυτεχνείου στην πόλη μας. Η υπόσχεση μας πως και φέτος θα είμαστε παρόντες τηρήθηκε στο έπακρο.

Απέναντι στις συντεταγμένες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα που τηρούσαν υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση έστειλε Αστυνομία, ενώ και στην πόλη μας απάντησε με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, δεκάδες προσαγωγές στο σωρό και προκάλεσε τραυματισμούς διαδηλωτών. Παρά τις διαρκείς προσπάθειες αντιπροσώπων των Φοιτητικών Συλλόγων που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση δίπλα στη Δόμπολη να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων του Πολυτεχνείου από κοινού με αντιπροσώπους από εργατικά σωματεία η αστυνομία απάντησε με προκλητικές, άγριες και αναίτιες επιθέσεις! Ενδεικτικό του παροξυσμού που επικράτησε από τις δυνάμεις καταστολής είναι ότι ΜΑΤατζής επιτέθηκε με μένος ενάντια σε μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων, δηλώνοντας μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή!

Η μάσκα της κυβέρνησης έπεσε! Φάνηκε ότι η προστασία από την πανδημία ήταν το πρόσχημα πίσω από την ένταση της καταστολής, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως οι μόνοι που τελικά αγνόησαν τα μέτρα και τις αποστάσεις ήταν η κυβέρνηση και οι κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί. Είναι πλέον φανερό πως ο στόχος της κυβέρνησης ήταν από τη μια να μετακυλίσει την ευθύνη για την τραγική κατάσταση στο σύστημα Υγείας στους εργαζόμενους, στους φοιτητές και τον λαό για να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για τα τραγικά ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων. Ήθελε επίσης να μην ακουστούν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του Πολυτεχνείου, ήθελε να ξεμπερδέψει μια και καλή με το αγωνιστικό και εξεγερτικό μήνυμα που σήμερα έστειλαν δεκάδες εργαζομένων, φοιτητών και λαού.

Είχαμε προειδοποιήσει πως τα σχέδιά τους θα πέσουν στο κενό και σήμερα το αποδείξαμε! Ακυρώσαμε στην πράξη την ένταση της καταστολής, σπάσαμε τις απαγορεύσεις. Το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα κάτω από όλες τις συνθήκες ακούστηκε δυνατά.

Έσπειραν ανέμους και θα θερίζουν θύελλες. Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της στον αγώνα για Υγεία, μόρφωση, δουλειά, ζωή στο ύψος των αναγκών μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να αποσυρθούν όλες οι ανυπόστατες κατηγορίες σε συλληφθέντες φοιτητές, να μην επιβληθούν πρόστιμα!"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr