Κατάληψη αποφάσισαν οι φοιτητές του Χημικού Ιωαννίνων

Κατάληψη αποφάσισε η γενική συνέλευση του Φ.Σ. Χημικού Ιωαννίνων

Καταλήψεις Σχολών/Τμημάτων: Η Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφάσισε κατάληψη της σχολής για την συμμετοχή στο φοιτητικό συλλαλητήριο στα Ιωάννινα που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 31/10.

Σύμφωνα με την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, η Σχολή θα τελεί υπό κατάληψη την Πέμπτη 31/10.


Οι φοιτητές αποφάσισαν:

  • Κατάληψη την Πέμπτη 31/10
  • Οργάνωση και συμμετοχή του Φ.Σ. στην Παμφοιτητική πορεία, την Πέμπτη 31/10 στις 12:00, με κατειλημμένη σχολή
  • Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων των ΦΣ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που κινούνται σε μια μαχητική και αγωνιστική κατεύθυνση, αμέσως μετά την Παμφοιτητική πορεία

Αποτελέσματα Γ.Σ.

Συντονιστική Επιτροπή καταληψης: 27

Κοινό πλαίσιο ΠΚΣ-ΕΑΑΚ: 10

ΛΕΥΚΑ: 18

ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ: 56

(απαρτία του Συλλόγου:53)

Απόφαση Γ.Σ. Χημικού

"Μετά από τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων του Χημικού, Φυσικού και του Συλλόγου Εστιακών, όπου πάρθηκαν αγωνιστικές και μαχητικές αποφάσεις ενάντια στον Νόμο Κεραμέως και την νεοφιλελεύθερη επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων για κοινό βηματισμό αυτών των Συλλόγων, μαζικοποίηση και κλιμάκωση του αγώνα το επόμενο διάστημα.

Λίγους μήνες μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση ετοιμάζει μια κολοσσιαία επίθεση για την εκπαίδευση, με τον νέο νόμο – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Η υπουργός παιδείας Ν. Κεραμέως, μέσω μιας εκτενούς επιστολής προς τους πρυτάνεις των ιδρυμάτων, δίνει ήδη μια πρώτη εικόνα του τι θα περιέχει το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο έχει δρομολογηθεί να κατέβει και να ψηφιστεί με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2019. Σύμφωνα με αυτή την επιστολή: «η κεντρική κατεύθυνση και στόχευση της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της αυτονομίας και αυτοδιοίκησης των ιδρυμάτων και η δημιουργία κατάλληλων θεσμών που θα εμπεδώσουν Ακαδημαϊκά Ιδρύματα σύγχρονα, εξωστρεφή, αξιολογούμενα, πιο ανταγωνιστικά, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας».

Κρατική Χρηματοδότηση και Πρόσθετοι Πόροι: Όλα αυτά κινούνται στα πλαίσια οικονομικής αυτονόμησης των ιδρυμάτων, που θέτονταν και από τον νόμο Γαβρόγλου. Μιλάμε λοιπόν για ένα πανεπιστήμιο α) που θα λειτουργεί με βάση τους ανάγκες της αγοράς, β) που θα πρέπει να αναζητεί, το ίδιο, τους πόρους λειτουργίας του. Η κρατική χρηματοδότηση είναι ήδη πενιχρή, και απώτερος στόχος είναι να εκμηδενιστεί πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα μπει σε εφαρμογή η επιδίωξη χρόνων, που ακούει στο όνομα «δίδακτρα».

Αξιολόγηση και Πιστοποίηση της Ποιότητας: Η αξιολόγηση των ιδρυμάτων θα συνδέεται λοιπόν και με το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης αλλά και με την διαμόρφωση του εκπαιδευτικού χάρτη της χώρας. Κοντολογίς θα κλείσουν και θα συγχωνεύσουν τμήματα, σχολές ή και ολόκληρα ιδρύματα ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.

Προγράμματα Σπουδών και Λοιπά Θέματα: Στα ίδια πλαίσια «αυτονόμησης» κινείται και η απελευθέρωση των μεταπτυχιακών. Στοχεύουν στην πλήρη εξάπλωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, όπου προφανώς αυτά με την μεγαλύτερη ζήτηση, θα κοστίζουν κι ανάλογα. Όσον αφορά τα όρια φοίτησης, συνεπώς τις διαγραφές όσων φοιτητών τα υπερβαίνουν, αυτό αποτελεί έναν ακόμη τρόπο για την μείωση του αριθμού των φοιτητών, μαζί με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και την μείωση των εισακτέων. Παράλληλα, όμως, η δίψα των μνημονιακών κανιβάλων για το τσάκισμα και την κατάργηση κάθε ελευθερίας και δικαιώματός μας είναι ατελείωτη. Για να εξασφαλίσουν ότι «δεν θα κουνιέται φύλο» μέσα στα πανεπιστήμια, καθώς φοβούνται ένα επικείμενο ξέσπασμα μαχητικών αγώνων  του φοιτητικού κινήματος ενάντια στην ολοκληρωτική καταστροφή της δημόσιας δωρεάν παιδείας, θέλουν άμεσα να καταργήσουν τον φοιτητικό συνδικαλισμό, τις παρατάξει και τους συλλόγους μας. Είναι προφανές, επίσης, ότι επιδιώκουν να καταργήσουν πλήρως όλα τα φοιτητικά δικαιώματα. Αυτό φαίνεται κι από την τωρινή κατάσταση: οι περισσότερες λέσχες σίτισης είναι ιδιωτικοποιημένες και η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών πληρώνει αντίτιμο, στις εστίες οι φοιτητές πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο, η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης βάζει σε κίνδυνο «εξαφάνισης» τα συγγράμματα. 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι όλα αυτά θα συντελέσουν στην αναβάθμιση των πανεπιστημίων. Οι φοιτητές όμως, δεν πρέπει να πέσουν σε αυτή την παγίδα. Ακριβώς όπως η κατάργηση του ασύλου έχει ως πραγματικό στόχο την επίθεση στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος, και όχι το ναρκεμπόριο (ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, το οποίο βέβαια, μιας και αποτελεί επικερδέστατη βιομηχανία, έχουν «αμελήσει» να αντιμετωπίσουν έξω από τα πανεπιστήμια), προφανώς και δεν πρέπει επ’ ουδενεί, να θεωρήσουμε ότι αυτός ο νόμος - πλαίσιο, περιέχει την παραμικρή κατεύθυνση για την αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου.

Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ έχει δυο βασικές σημαίες: την κατάργηση του άρθρου 16 και την λειτουργία των πανεπιστημίων ως κομμάτι της αγοράς. Κατάργηση του άρθρου 16 του συντάγματος σημαίνει ότι: 1) η δωρεάν παιδεία δεν θα αποτελεί πλέον αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε φοιτητή, αφήνοντας το περιθώριο επιβολής διδάκτρων ακόμη και στα δημόσια πανεπιστήμια, 2) εξισώνονται τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ, επιτρέποντας την επέκταση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και οδηγώντας στην ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, 3) η 9ετής υποχρεωτική εκπαίδευση καταργείται, όπως και η υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει την δημόσια και δωρεάν παιδεία. Προσπαθούν να χτίσουν ένα συμπαγές ταξικό τείχος, όπου τα παιδιά των εργατικών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων, θα οδηγούνται εκτός σχολείων και πανεπιστημίων, και στην τελική ανάλυση ακόμη και στον αναλφαβητισμό.

Θέλουν ένα πανεπιστήμιο-πλήρως εμπορευματοποιημένο, όπου το 70% των φοιτητών θα πεταχτεί εκτός τριτοβάθμιας και το 30% θα πληρώνει τα πάντα για τις σπουδές του. Αυτό  θα προσπαθήσουν να το επιβάλλουν με μια σειρά μέτρων, με μία άκρως νεοφιλελεύθερη ιδεολογική επίθεση στην νεολαία, μέσω του δόγματος «Νόμος και Τάξη», των «αξιολογήσεων» και  της υποτιθέμενης «αριστείας κι αξιοκρατίας». Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Μητσοτάκη για τις απεργίες, για τα «ασφαλέστερα» από τις καταλήψεις στρατόπεδα συγκέντρωσης, αποκρύπτοντας τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί ένα κλίμα ξενοφοβίας και εθνικισμού ενισχύοντας την φιλοπόλεμη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ξοδεύουν εκατομμύρια για βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, υποδέχονται με συμπεριφορά αυλικού τον εκπρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Μάικ Πομπέο, με σκοπό την ανανέωση της πολεμικής - επιθετικής συμφωνίας MDCA, για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας και την περαιτέρω εμπλοκή μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Αυτά τα μέτρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μνημονιακής αντεργατικής πολιτικής και των επιταγών της ΕΕ, και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που θέλουν να παγιώσουν. Παρότι τα μνημόνια έχουν αποτύχει σε όλους τους διακηρυγμένους στόχους (μείωση χρέους, αύξηση επενδύσεων, ανάπτυξη κ.λπ.), εξακολουθούν να είναι ο κορμός της πολιτικής ατζέντας του Μητσοτάκη, συνεχίζοντας ακάθεκτος το έργο του ΣΥΡΙΖΑ.

1) Ετοιμάζονται να ψηφίσουν το νέο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που πρακτικά θα καταργήσει την δυνατότητα κήρυξης απεργίας, θα προχωρήσει στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών των σωματείων, και θα νομιμοποιεί την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία των εργαζομένων καθώς και τις αυθαίρετες απολύσεις τους.

2) Ετοιμάζουν κύματα ιδιωτικοποιήσεων σε ότι έχει απομείνει από τις κοινωνικές υπηρεσίες (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου Ελευθερίου Βενιζέλου, του Ελληνικού κτλ) καθώς και στα κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, πρόνοια, υποδομές κ.λπ.), μετατρέποντας τα σε πανάκριβα εμπορεύματα για λίγους – που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση.

3)  Ετοιμάζουν νέα επίθεση στο ασφαλιστικό.

Προφανώς, όλη αυτή η αντιεκπαιδευτική λαίλαπα αποτυπώνεται στις Σχολές μας μέσα από αναρίθμητα προβλήματα, που παρατείνουν και εμποδίζουν την ολοκλήρωση των σπουδών μας και ενισχύουν την περεταίρω εκμετάλλευσή μας στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει μειωθεί κατά 10.5 εκατομμύρια (από 14 εκ. στα 3,5 εκ) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του πανεπιστημίου, στις οποίες εντάσσονται και όλες οι λειτουργίες των τμημάτων (αντιδραστήρια, εργαστηριακά όργανα, καθηγητές κτλ.). Οι φοιτητές ερχόμαστε αντιμέτωποι με τρομακτικές ελλείψεις καθηγητών, πολλά προβλήματα στα εργαστήριά μας, όπου δεν υπάρχουν όργανα και επιβλέποντες καθηγητές, την συνεχόμενη απόσπαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία μας και με το όριο δήλωσης μαθημάτων, όπου σε συνδυασμό με τα μαθήματα «αλυσίδες», μπαίνουν εμπόδιο στην ολοκλήρωση των σπουδών μας. Επίσης, η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες είναι απαράδεκτη. Κάθε χρόνο πολλοί συμφοιτητές μας μένουν χωρίς δωμάτια, υποβάλλονται σε έναν διαγωνισμό φτώχειας και όσοι καταφέρνουν να μπουν στις εστίες αντιμετωπίζουν τριτοκοσμικές συνθήκες που πολλές φορές απειλούν την διαβίωσή τους.

Απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση, οι φοιτητές και η νεολαία συνολικά πρέπει και μπορούμε να απαντήσουμε. Ενθαρρυμένοι από το γενικό κλίμα καταλήψεων και μαχητικών κινητοποιήσεων που έχει ξεκινήσει στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, πρέπει να μαζικοποιήσουμε τις Συνελεύσεις και τους αγώνες μας και εδώ στα Ιωάννινα, να συμμετέχουν περισσότεροι Σύλλογοι στο κύμα καταλήψεων και  διαδηλώσεων και με ένα κοινό βηματισμό να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια σε κάθε ντόπιο και ξένο μνημονιακό που θέλει να διαλύσει τις ζωές και το μέλλον μας. Στόχος μας είναι η κλιμάκωση και μαζικοποίηση των αγώνων μας το επόμενο διάστημα. Για αυτό και καλούμε σε:

  • Κατάληψη σε κάθε σχολή την Πέμπτη 31/10
  • Οργάνωση και συμμετοχή του Φ.Σ. στην Παμφοιτητική πορεία, την Πέμπτη 31/10 στις 12:00, με κατειλημμένη σχολή
  • Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων των ΦΣ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που κινούνται σε μια μαχητική και αγωνιστική κατεύθυνση, αμέσως μετά την Παμφοιτητική πορεία.

Διεκδικούμε:

  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο
  • Κάτω ο νέος Νόμος – Πλαίσιο της Κεραμέως
  • Κατάργηση της εξίσωσης των πτυχίων των κολλεγίων με αυτά των Πανεπιστημίων
  • Κατάργηση του ορίου δήλωσης μαθημάτων
  • Παιδαγωγική και Οινολογική Επάρκεια για όλους
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία
  • Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr