Φοιτητές: Προκλητική η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών για την εστία

Φοιτητές: Προκλητική η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών για την εστία

"Δύο μήνες μετά από το τραγικό περιστατικό που έπεσε το ταβάνι του μπάνιου  σε εστιακή φοιτήτρια την ώρα που έκανε μπάνιο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αντί να αναβαθμίσει ουσιαστικά τις εστίες βάζει παραπάνω εμπόδια στην φοιτητική μέριμνα και στις σπουδές μας. 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 864 δωμάτια στην εστία, πολύ λίγα σε σύγκριση με τους αιτούντες . Κάθε χρόνο υποβαλλόμαστε σε έναν ''διαγωνισμό'' φτώχειας, με απαράδεκτα κριτήρια “ξεδιαλέγματος” για να φτάσουν τα δωμάτια! Ταυτόχρονα υπάρχει η έλλειψη συντήρησης  της εστίας, αναβάθμισής της, φύλαξής της. Φέτος, όχι μόνο άργησαν πολύ να βγουν οι αιτήσεις αλλά βάζουν και παραπάνω ''όρους''.
1) Να έχουμε πληρώσει όλα όσα χρωστάμε για να κάνουμε αίτηση!
2) Να έχουμε περάσει πάνω από το 50% των μαθημάτων!


Στόχος τους είναι βγάλουν περισσότερους φοιτητές εκτός εστίας με αιτιολόγηση ότι δεν πληρούν κριτήρια. Έτσι καλύπτουν και το κενό των λίγων θέσεων, ενώ ταυτόχρονα με εκβιαστικό τρόπο αναγκάζουν τους φοιτητές να πληρώσουν το απαράδεκτο χαράτσι των 45ευρώ μηνιαία.

Ενδεικτικό είναι ότι η χρηματοδότηση για τη φοιτητική μέριμνα έχει πέσει στο 80% την τελευταία δεκαετία, ενώ το κενό καλούνται να το πληρώσουν και πάλι οι φοιτητές από την τσέπη τους ενισχύοντας ένα Πανεπιστήμιο ΑΕ, με τους φοιτητές πελάτες. Δεν πρόκειται να το ανεχτούμε! Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ασφαλτοστρώνει τον δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλοντας πιο ενορχηστρωμένη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ιδρυμάτων και προσαρμογή του περιεχομένου σπουδών, της έρευνας με βάση τη κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων και όχι με γνώμονα τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας. 

Δεν θα τους αφήσουμε ! Εδώ και τώρα να βγούνε τα απαράδεκτα κριτήρια από την ανακοίνωση!

Διεκδικούμε:

1) Ανέγερση νέων εστιών και επινοικίαση διαμερισμάτων στην πόλη με αποκλειστική ευθύνη του κράτους ώστε να πάρουν εστία όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Κανένα παιδί να μην σταματήσει τις σπουδές του γιατί δεν πήρε εστία.

2) Κατάργηση του απαράδεκτου χαρατσιού των 45 ευρώ. Να βγει το εκβιαστικό μέτρο για αποπληρωμή του χαρατσιού ώστε να μπορούμε να κάνουμε αίτηση. 

3) Πλήρη αναβάθμιση και συντήρηση των κτιρίων της εστίας. (αποχετεύσεις, βάψιμο όλων των κτιρίων, καινούρια πλυντήρια ανά όροφο εστίας, free wifi, αναγνωστήριο για τους εστιακούς)

4) Να σταματήσουν οι εργολαβίες στη φοιτητική μέριμνα. Μόνιμο και σταθερό προσωπικό.

5) Να βγει το απαράδεκτο μέτρο για το 50% των περασμένων μαθημάτων. Προκαλεί την ίδια ώρα και στιγμή που φοιτητές χάνουν εξεταστικές επειδή χρειάζεται να δουλέψουν season ή δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα.

6) Αντισεισμική προστασία της εστίας. Προληπτική άσκηση για το σεισμό  των εστιακών φοιτητών.

7) Να πάρουν άμεσα ώστε να μπορούν να δώσουν την εξεταστική Σεπτέμβρη οι φοιτητές που έμεναν σε ξενοδοχεία.

Προχωράμε σε:

1) Κινητοποίηση τη Δευτέρα 26/8 στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου

2) Τριμερή συνάντηση Δήμου-Περιφέρειας-Πρυτανείας ώστε να υλοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματά μας και να λυθεί το ζήτημα της στέγασης άμεσα."

Εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική ΚΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο  της εστίας.

Έπεσε το ταβάνι την ώρα που φοιτήτρια έκανε μπάνιο στην φοιτητική εστία (ΦΩΤΟ)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr