Κινητοποίηση πραγματοποίησαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Η δέσμευση του Πρύτανη

Κινητοποίηση φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Η δέσμευση του Πρύτανη

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκεύη 8/6 Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου για τις εξελίξεις σε σχέση με την Παιδαγωγική-Διδακτική επάρκεια με την πρόσφατη τροπολογία της Κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση που απέστειλαν στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει ως εξής: 


«Την Τετάρτη 6/6 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τροπολογία που κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο για τις Δομές Εκπαίδευσης (!) και ψήφισε την επόμενη μέρα στη Βουλή, προσπαθεί να δώσει ένα ακόμα αποφασιστικό χτύπημα στην Παιδαγωγική Επάρκεια, συνέχεια μιας προσπάθειας χρόνων για να αφαιρεθεί η ΠκΔ Επάρκεια από τα πτυχία μας. 

Στην κινητοποίηση που οργάνωσαν, μετά από πλατιά ενημέρωση στις σχολές, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Μηχανικών Η/Υ,  Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών, ΒΕΤ και Χημικού στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου αποσπάστηκε δέσμευση από τον Πρύτανη Γ. Καψάλη ότι ανεξάρτητα από την τροπολογία, η Παιδαγωγική Επάρκεια θα συνεχίσει να παρέχεται δωρεάν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και ότι το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου. 

Παρόλα αυτά οι απαντήσεις που πήραμε δε μας αρκούν καθώς εκφράστηκε σε όλη τη συζήτηση, η πεποίθηση των Πρυτανικών αρχών να εφαρμοστεί σε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η ουσία της Κυβερνητικής πολιτικής. Συγκεκριμένα:

  • Εκφράστηκε η συμφωνία των Πρυτανικών αρχών με το σκεπτικό της τροπολογίας και της συνολικότερης στρατηγικής που ακολουθείται χρόνια τώρα από τις διαδοχικές κυβερνήσεις και την ΕΕ σε σχέση και με αυτό το ζήτημα. Οι διαβεβαιώσεις που πήραμε ότι θα υπάρχουν μαθήματα επιλογής που θα δίνουν την Παιδαγωγική Επάρκεια και υπάρχει και η θέληση (!) να είναι αυτά ενταγμένα στο Πρόγραμμα Σπουδών μας προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία. Αυτά τα μαθήματα θα είναι εντός πτυχίου; Θα είναι μία ‘’σούπα’’ με κοινά μαθήματα για όλα τα τμήματα του ΑΕΙ λες και είναι ίδια η διδακτική της Φυσικής με της Ιστορίας; Ποιος μας διασφαλίζει πως δε θα μπουν εμπόδια στο να τα επιλέξουν φοιτητές από τη στιγμή που θα είναι επιλογής;
  • Οι πρυτανικές αρχές ‘’σφύριξαν αδιάφορα’’ όταν οι εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων ρώτησαν για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με το τμήμα του ΦΠΨ. Αυτή η επιμονή στο να μη δίνεται απάντηση σχετικά με  τη συζήτηση που διεξάγεται μήνες τώρα για το σπάσιμό του ΦΠΨ σε 3 τμήματα με ένα από τα οποία (το Π) να είναι υπεύθυνο και για την παροχή της Παιδαγωγικής Επάρκειας είναι ύποπτη.  Πέρα από όλα τα άλλα,  αποδεικνύει ότι τελικά υπάρχει συνολικός σχεδιασμός για να πεταχτεί γνώση εκτός των πτυχίων μας και να συγκροτήσει το ίδιο το Πανεπιστήμιο στην ουσία το "μαγαζί" που θα πουλάει την Παιδαγωγική Επάρκεια όπως ήδη γίνεται σε μια σειρά άλλα Πανεπιστήμια, πχ στην Αθήνα.  

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ- ΑΥΤΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ- ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ!

Οργανώνουμε την ενημέρωση σε κάθε σχολή και έτος και κινητοποιούμαστε μαζικά μέσα απο τους Φοιττητικούς μας Συλλόγους στην επόμενη Σύγκλητο. 

Απαιτούμε: 

  • Όλη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται μέσα στο πτυχίο. Καμία σκέψη για απόσπαση της παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο.
  • Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στη δουλειά. Κατάργηση όλων των εμποδίων για την εξάσκηση του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού. 
  • Ετήσια περιοδική επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς, η οποία να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, μέσα από παιδαγωγικές σχολές, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.

Υ.Γ. Την ώρα που προχωράν οι παραπάνω πολύ σοβαρές αλλαγές υπάρχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι φοιτητών (ναι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ όλως περιέργως…) που αρνήθηκαν να εμφανιστούν σε ΟΛΕΣ τις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων ώστε να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις και να οργανωθεί η ενημέρωση και δράση των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο! Μάλιστα είχαν το θράσος την ώρα της κινητοποίησης στο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής να κάθονται στο κυλικείο, 5 μέτρα μακριά, για ‘’καφέ και άραγμα’’. Όλα αυτά μάλλον για να μην πουν δημόσια (ακόμα μια φορά) ότι συμφωνούν με την αφαίρεση της Παιδαγωγικής Επάρκειας από τα πτυχία μας…».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr