Αναβρασμός επικρατεί ανάμεσα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

«Ενάντια στου Γαβρόγλου τα προστάγματα, τους φοιτητές θα βρείτε στα οδοφράγματα»

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετικά με τις προοπτικές συγχωνεύσεων τμημάτων με το ΤΕΙ-Ηπείρου αλλά και συνολικά με την πρόταση που έχει σταλεί στο Πανεπιστήμιο από τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου.

του Ραφαήλ Μπελενιώτη*


Αρχικά θυμίζουμε πως 166 ακαδημαϊκοί διδάσκοντες του Πανεπιστημίου διαφωνούν και εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους κάνοντας λόγω για υποβάθμιση κύρους και σπουδών, για αντιεπιστημονικότητα και για προχειρότητα.

Η Σχολή Καλών Τεχνών πρόσφατα είχε αντιδράσει, με διήμερη κατάληψη στην πρυτανεία, στο ενδεχόμενο συγχώνευσής της με το ΤΕΙ Ηπείρου.

Οι καθηγητές της Σχολής, από την άλλη, είχαν προβεί σε μη παράδοση της βαθμολογίας της εξεταστικής Φεβρουαρίου. 

Η πρυτανεία μέχρι και σήμερα αρνείται να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση. Εκτονώνει τις αντιδράσεις μέσα από μεσοβέζικες δηλώσεις. Κουκουλώνει έτσι την αποδοχή και το καλωσόρισμα του νόμου Γαβρόγλου και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ρίχνει την ευθύνη για την τελική απόφαση στα συλλογικά όργανα και στους προέδρους, όμως οι φοιτητές και πάλι απουσιάζουν από μια διαδικασία η οποία ορίζει το εργασιακό τους μέλλον.

Στις 8/3 στις 10.00 το πρωί συνεδρίασε εκ νέου η σύγκλητος του Πανεπιστημίου. Η συνεδρίαση διακόπηκε από ομάδα φοιτητών του ΦΠΨ. Για ακόμη μία φορά, όπως αναφέρουν, η σύγκλητος περιβάλλεται από μυστικοπάθεια και προχειρότητα.

Ο πρύτανης Γ. Καψάλης δεν ενημέρωσε κανέναν φοιτητικό εκπρόσωπο πως θα συνεδριάσει εκείνη την ημέρα η Σύγκλητος, παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις των φοιτητών και παρά τις βεβαιώσεις του πρύτανη πως επιθυμεί την παρουσία των φοιτητών. Μερίδα των καθηγητών πάλι ενημερώθηκε μία μέρα πριν.

Ουδεμία συζήτηση γινόταν στη βάση του ζητήματος: Ενα καθαρό οικονομικό-μνημονιακό μέτρο, όπως αυτό του νόμου Γαβρόγλου και των συγχωνεύσεων, εξεταζόταν από μια ελλιπή ακαδημαϊκίστικη σκοπιά και συντεχνιακή από μεριάς καθηγητών. 

Δεν έγινε κουβέντα για τα δίδακτρα, για τα κλεισίματα τμημάτων, για τις δυνατότητες του Πανεπιστημίου να σιτίσει τόσα παιδιά, για τη διάσπαση πτυχίων. Καμία διαβεβαίωση δεν υπάρχει πάνω σε αυτά. Το «νοίκι» 45 ευρώ που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν οι φοιτητές των εστιών εδώ και χρόνια.

Στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ένα τμήμα αρκετά υποστελεχωμένο, έχουν τεθεί σε ισχύ ήδη δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές ύψους 3.000 ευρώ.

Οπως το αντιλαμβάνονται οι φοιτητές, αυτή η απόφαση είναι προοίμιο και για τις υπόλοιπες Σχολές. Ορισμένοι καθηγητές ήρθαν σε λεκτική αντιπαράθεση με τους φοιτητές, αποκαλώντας τους μέχρι και... χρυσαυγίτες.

Οι φοιτητές, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ακούστε καλά τι λεν οι φοιτητές - σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές» και «Ενάντια στου Γαβρόγλου τα προστάγματα, τους φοιτητές θα βρείτε στα οδοφράγματα», ανάγκασαν τα μέλη της Συγκλήτου να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Ο «διάλογος» Γαβρόγλου με το Πανεπιστήμιο λογαριάζει δίχως τον ξενοδόχο, που είναι οι φοιτητές. Σε μια σειρά από Τμήματα του Πανεπιστημίου έχουν οριστεί κιόλας συνελεύσεις από τις οποίες αναμένονται αποφάσεις για μαζικές κινητοποιήσεις.

Συμμετοχή θα υπάρχει επίσης και στη Διεθνή Μέρα κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού, στις 17 Μαρτίου. Ενώ στις 15/3 το απόγευμα έχει καλεστεί από φοιτητικούς συλλόγους πανεκπαιδευτική πορεία.

Το «κλίμα» είναι κάτι παραπάνω από θερμό. 

*Φοιτητής του Ιστορικού - Αρχαιολογικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αλέξης Τσίπρας: Έρχεται Σχέδιο Νόμου για την ενοποίηση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr