Μήνυμα Κοσμητείας Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για Νέα Κτήρια

Μήνυμα Κοσμητείας Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για Νέα Κτήρια

Την τελευταία περίοδο, και ενόψει της κατασκευής των νέων κτηρίων των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής, υπάρχει αντίδραση από την ομάδα «Τερμίτα», η οποία έχει καταλάβει τα παλιά κτήρια στο οικόπεδο των υπό κατασκευή κτηρίων, από κάποιες πολιτικές ομάδες φοιτητών και πρόσφατα και από συνάδελφο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Πολλά από αυτά που ακούγονται ή λέγονται είναι πέρα από κάθε λογική. Για το λόγο αυτό θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:

Τα δύο κτήρια είναι προϊόν σχεδιασμού και μελέτης των τελευταίων 20 ετών. Η μελέτη των κτηρίων προκηρύχθηκε το 2002 σύμφωνα με το Ν. Ν716/77 (πανελλήνια εκδήλωση ενδιαφέροντος μελετητικών γραφείων) και ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας, το 2006 για το κτήριο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και το 2009 για το κτήριο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. 


Οποιοσδήποτε επισκεφθεί τις υφιστάμενες κτηριακές υποδομές των δύο τμημάτων μπορεί να διαπιστώσει την ανεπάρκειά τους για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Αν δεν θέλει να επισκεφθεί τους χώρους μπορεί να ρωτήσει τους φοιτητές και τους υπαλλήλους που φοιτούν και εργάζονται καθημερινά στους χώρους αυτούς καθώς και να πληροφορηθεί την κατάσταση από σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Ταχυδρόμος (17-9-2017). 

Οι χώροι που θα απελευθερωθούν με την κατασκευή των κτηρίων των δύο τμημάτων είτε θα χρησιμοποιηθούν από άλλα τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής είτε θα χρησιμοποιηθούν για φοιτητικές δραστηριότητες (π.χ. βιβλιοθήκη/σπουδαστήριο, φοιτητικό εστιατόριο, κ.λπ).

Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη, αλλά θα πρέπει να γίνει όταν τα θέματα συζητούνται στα όργανα (Συνέλευση Σχολής, Συνελεύσεις Τμημάτων, κ.λπ). Τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια όταν το ζήτημα ανάπτυξης των κτηριακών υποδομών της Πολυτεχνικής Σχολής συζητιόταν στα πανεπιστημιακά όργανα δεν υπήρξε καμιά κριτική ούτε αντίδραση. Είναι λοιπόν περίεργο, και ίσως εκ του πονηρού, όταν εγείρονται ή υπονοούνται ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες κατηγορίες, τη στιγμή που έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του έργου.

Όσον αφορά τις υποδομές φοιτητικής μέριμνας, κανείς δεν αντιλέγει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Για το θέμα αυτό γίνονται προσπάθειες από την Πρυτανική Αρχή ώστε να διεκδικηθεί χώρος, αλλά και να υπάρξει χρηματοδότηση για τη κατασκευή τέτοιων υποδομών ώστε τα προβλήματα να αμβλυνθούν. Η διεκδίκηση των χώρων αυτών θα πρέπει να είναι από όλους μας συνεχής και συνεπής και όχι επιλεκτική.

 Οι συγκεκριμένες πιστώσεις που έχουν εξασφαλισθεί για την κατασκευή των δύο κτηρίων, στην παρούσα φάση, αφορούν στη χρηματοδότηση κατασκευής ακαδημαϊκών  και ερευνητικών υποδομών και όχι εγκαταστάσεων φοιτητικής μέριμνας.

Σήμερα είναι ίσως η πρώτη και τελευταία ευκαιρία για την κατασκευή των δύο κτηρίων. Η μη κατασκευή τους δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει η κατασκευή υποδομών φοιτητικής μέριμνας. Απλά οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι θα μεταφερθούν σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας.

Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής

Την ενημερωτική σελίδα των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορείτε να την δείτε εδώ.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Δικαιούχοι Δωρεάν Σίτισης έως 22/12/2017

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr