Τα προβλήματα στέγασης των φοιτητών του Παν/μίου και ΤΕΙ Θεσσαλίας

Τα προβλήματα στέγασης των φοιτητών του Παν/μίου και ΤΕΙ Θεσσαλίας

Στο περιφερειακό συμβούλιο φέρνουν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση «στη Θεσσαλία, οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες τόσο σε σπουδαστικές, όσο και σε φοιτητικές εστίες, αφού οι υπάρχουσες καλύπτουν ελάχιστες ανάγκες σε σχέση με τις πραγματικές. Οι ευθύνες αφορούν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις και φυσικά και την σημερινή αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.


• Στη ΛΑΡΙΣΑ, στο ΤΕΙ παρακολουθούν περί τις 10.000 σπουδαστές, εκ’ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό (περί το 50%) κατάγεται από άλλες περιφέρειες της χώρας, εκτός Θεσσαλίας και αρκετοί από τους άλλους θεσσαλικούς νομούς. Όμως οι σπουδαστικές εστίες καλύπτουν μόλις 600 σπουδαστές. Για τους δε 600 και πλέον φοιτητές που παρακολουθούν τις σχολές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας (Ιατρική, Βιοχημεία), δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες.

• Στο ΒΟΛΟ, για τους πάνω από 7.000 φοιτητές που φοιτούν στις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καλύπτονται μόλις 90 φοιτητές από τις εστίες και μάλιστα μόνο οι πρωτοετείς.

• Στα ΤΡΙΚΑΛΑ, για τους 600 περίπου φοιτητές που παρακολουθούν τα ΤΕΦΑ και τους πάνω από 300 των ΤΕΙ, δεν υπάρχουν καν φοιτητικές-σπουδαστικές εστίες.

• Στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ, για τους 1.200 περίπου σπουδαστές που παρακολουθούν τα ΤΕΙ και τους πάνω από 400 που παρακολουθούν στο Πανεπιστήμιο, καλύπτονται μόλις 50 σπουδαστές. Να σημειώσουμε ότι και σ΄ αυτές τις ελάχιστες σπουδαστικές και φοιτητικές εστίες, οι σπουδαστές και οι φοιτητές, δεν έχουν δωρεάν πρόσβαση, αλλά υποχρεώνονται να καταβάλουν ένα χαράτσι ετησίως από 150 έως 400 ευρώ. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας, της Λαϊκής Συσπείρωσης (Τσιαπλές Αναστάσιος, Λούμας Γεώργιος, Χαλάτσης Αστέριος), με την παρούσα επερώτηση μας προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, ζητάμε να μας δοθούν στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συγκεκριμένες απαντήσεις, σχετικά με τις μεγάλες ελλείψεις σε σπουδαστικές εστίες στα ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και τι σκοπεύει να κάνει για την κατασκευή νέων σπουδαστικών και φοιτητικών εστιών που θα εξασφαλίζουν την δωρεάν στέγαση όλων των σπουδαστών και φοιτητών που σπουδάζουν εκτός του νομού καταγωγής τους, με την άμεση κατάργηση του χαρατσιού. Επίσης αν προτίθεται μέχρι την κατασκευή των εστιών που χρειάζονται, να προχωρήσει σε συνεργασία με την κυβέρνηση στην μίσθωση κλειστών ξενοδοχείων που υπάρχουν για την κάλυψη των άμεσων πιεστικών αναγκών».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr