Φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιθάλπουν κακοποιημένα ζώα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Εθελοντική ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιθάλπει κακοποιημένα ζώα. Διαταραγμένες προσωπικότητες οι δράστες

Σοκάρει ο απολογισμός της 6μηνης δράσης της ομάδας ΑΚτηνΑ που έχουν συγκροτήσει φοιτητές της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προσφέρουν εθελοντικά βοήθεια σε αδέσποτα και κακοποιημένα ζώα.

“Κυρίως στα απομακρυσμένα χωριά της Καρδίτσας -που είναι και η έδρα της σχολής- σε μικρές και κλειστές κοινωνίες όπου οι άνθρωποι δεν έχουν την κατάλληλη παιδεία, τα ζώα χρησιμοποιούνται ως εργαλεία που όταν ολοκληρώσουν το έργο τους, οι ιδιοκτήτες τους δεν τα εγκαταλείπουν απλά. Τα κακοποιούν, τα σκοτώνουν και στη συνέχεια τα εξαφανίσουν με διάφορους τρόπους. Δεν γνωρίζουν την έννοια ευζωία” αναφέρει, μεταφέροντας την εμπειρία της η Λίλια Εγκιαζάροβ, φοιτήτρια της Κτηνιατρικής σχολής και μέλος της ομάδας των εθελοντών.


Η φοιτήτρια Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λίλια Εγκιαζάροβ μέλος της εθελοντικής ομάδας.

Οι φοιτητές σε συνεργασία και υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους Δημήτρη Δούκα και Δημήτρη Τόντη, ασχολούνται με την κακοποίηση των ζώων, κυρίως των οικόσιτων. Η ομάδα αφού ενημερωθεί για το περιστατικό, το περιθάλπει, το φιλοξενεί και φροντίζει για την υιοθεσία του.

Μεταξύ των περιστατικών που περιέθαλψαν, είναι η εγκατάλειψη κουταβιών λίγων ημερών τα οποία κάποιος τα θεώρησε ανεπιθύμητα τα έδεσε σφιχτά σε σακούλα και τα πέταξε σε κάδο σκουπιδιών για να πεθάνουν από ασφυξία. Οι φοιτητές άκουσαν το κλάμα τους και τρεις φοιτήτριες ανέλαβαν να τα μεγαλώσουν με μπιμπερό αλλά δυστυχώς κατέληξαν μετά από μερικές μέρες.

Τα 4 κουταβάκια που βρέθηκαν σε κάδο απορριμάτων, παρά τις προσπάθειες της ΑΚτηνΑ δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.

Ένα άλλο περιστατικό που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, είναι η Ρίτσα, ένα καθαρόαιμο Σέττερ που πιθανώς κάποιος κυνηγός κακοποίησε και εγκατέλειψε. Είχε δεμένο στο λαιμό της ένα σκοινί τόσο σφιχτά που είχε κόψει τη σάρκα περιμετρικά και είχε προκαλέσει σήψη. Μέλη του σωματείου ΔΙΑΣΩΖΩ ανέλαβαν τη φροντίδα της, ανάρρωσε πλήρως και σήμερα φιλοξενείται από φοιτητές της ομάδας.

Το καθαρόαιμο Σέττερ ανάρρωσε πλήρως. Η κατάσταση της υγείας του ήταν κρίσιμη και τα τραύματα που έφερε στο λαιμό του αποκρουστικά.

Το τελευταίο, έγινε το περασμένο Σαββάτο, όταν μια σκυλίτσα βρέθηκε στο δρόμο με κομμένο αυτί από ανθρώπινο χέρι, με ψαλίδι ή μαχαίρι. Το κακοποιημένο ζώο βρίσκεται στη διαδικασία ανάρρωσης.

Άνθρωπος με «αρρωστημένο μυαλό» έκοψε με μαχαίρι ή ψαλίδι το αριστερό αυτί της σκυλίτσας.

“Η κακοποίηση χωρίζεται σε ενεργητική και παθητική”, εξηγεί η Λίλια Εγκιαζάροβ μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Λάρισας και στην εκπομπή “Διαδρομές πολιτισμού” με την Μίνα Μαυρογιάννη και την Κων/να Θεοχαρούλη. Διευκρινίζει πως “η παθητική αν και φαίνεται πιο ήπια είναι η πιο συνηθισμένη και συναντάται σε δεσποζόμενα ζώα. Όταν δεν έχει φαγητό, δεν έχει νερό ή στέγη το ζώο, είναι μονίμως δεμένο και σε περιορισμένο χώρο, τότε δέχεται παθητική κακοποίηση η οποία μάλιστα είναι πολύ συχνή.

Στις περιπτώσεις της ενεργητικής κακοποίησης οι θύτες χτυπούν τα ζώα, τα δένουν με σύρματα στο λαιμό, τα πυροβολούν και προβαίνουν σε ακραίες πράξεις”.

Στο εργαστήριο της Παθολογοανατομικής της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας γίνεται διάγνωση της κακοποίησης και εκδίδονται πορίσματα που συνοδεύουν τις δικογραφίες για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες στον θύτη. Δεν αρκεί όμως το πιστοποιητικό για την καταδίκη του ενόχου, καθώς οι αυτόπτες ή αυτήκοοι μάρτυρες “κρατούν τα στόματα κλειστά όταν βλέπουν κάποιον να κακοποιεί ζώο και σπάνια δίνουν στοιχεία”.

Ο κτηνιατροδικαστής κ. Δημήτρης Δούκας.

Τι άνθρωποι όμως είναι αυτοί που κακοποιούν τα ζώα;

Την απάντηση δίνει ο κτηνιατροδικαστής, καθηγητής της Κτηνιατρικής σχολής κ. Δημήτρης Δούκας και είναι αφοπλιστική. “Όταν κάποιοι βλάπτουν ένα ζώο, έχουν παρόρμηση να το κάνουν. Είναι κυρίως άτομα με διαταραγμένη προσωπικότητα. Βλάπτουν το ζώο και μάλιστα αντλούν ευχαρίστηση από αυτό. Το χρησιμοποιούν για να εκβιάσουν καταστάσεις και πολλές φορές ως σεξουαλικό υποκατάστατο. Η ψυχιατρική διαταραχή αυτού του ατόμου μπορεί να φτάσει στο σημείο, στο δρόμο να κακοποιεί ένα ζώο και στο σπίτι να ασκεί βία στη σύζυγο ή στο παιδί του”.

30 φοιτητές συμμετέχουν ενεργά στην εθελοντική ομάδα ΑΚτηνΑ

Οι περισσότεροι από τους εθελοντές-φοιτητές φιλοξενούν πάνω από ένα ή δύο κακοποιημένα κατοικίδια στο σπίτι τους. Η δράση τους ως ομάδα «ΑΚτηνΑ», θα συνεχιστεί από το Σεπτέμβριο οπότε σκοπεύουν να ξεκινήσουν ενημερωτική καμπάνια σε σχολεία για την ευζωία των ζώων καθώς όπως τονίζουν “πρέπει να προσανατολιστούμε στα παιδιά από μικρή ηλικία γιατί η ενημέρωση στους ενήλικες δεν πιάνει τόπο”.

(Οι φωτογραφίες των κακοποιημένων ζώων είναι της Ερμιόνης Γιαννακού)

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr