Τμήμα Μαθηματικών Παν/μίου Θεσσαλίας: Επιχειρείται η παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος

Τμήμα Μαθηματικών Παν. Θεσσαλίας: Επιχειρείται η παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος

Την πλήρη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δηλώνει το τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συνεδρίασε χθες και με ψήφισμά του, δηλώνει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των φοιτητών.

Τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Μαθηματικών στην 32η Συνεδρίαση της δηλώνουν τα εξής:


«Τα μέλη εκφράζουν τον βαθύτατο προβληματισμό τους για τις προωθούμενες ερμηνευτικές «ακροβασίες» και «αναγνώσεις» με τις οποίες επιχειρείται η παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Θεωρούν ότι η επικείμενη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποτελεί το τελικό στάδιο μιας μακρόχρονης πολιτικής συνεχούς απορρύθμισης και απαξίωσης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας του πανεπιστημίου ώστε να μεταλλαχθεί ο ακαδημαϊκός και δημόσιος χαρακτήρας του και να του αποδοθεί ένας ρόλος περιφερειακός στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό σύστημα της χώρας. Βασικοί άξονες αυτής της πολιτικής είναι η συστηματική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων Πανεπιστημίων, όπως αποδεικνύεται από πληθώρα οικονομοτεχνικών στοιχείων της EUROSTAT, ΕΛΣΤΑΤ και της ελληνικής ανεξάρτητης αρχής ΕΘΑΑΕ. Με βάση τα στοιχεία αυτά η χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων είναι 5 φορές μικρότερη από τον μέσο όρο χρηματοδότησης των χωρών της ΕΕ και ο λόγος φοιτητών ανά μέλος διδακτικού προσωπικού ο χαμηλότερος της ΕΕ.

Επισημαίνουν τα παραπλανητικά «επιχειρήματα» που προωθούνται από τους μηχανισμούς προπαγάνδας/προώθησης του επικείμενου νομοσχεδίου με τις αστήριχτες και ανιστόρητες αναφορές σε ακαδημαϊκά συστήματα άλλων χωρών (ειδικότερα των ΗΠΑ), τονίζοντας παράλληλα την απόκρυψη πλήθους στοιχείων από επιστημονικές μελέτες και αναλύσεις διεθνών οργανισμών που αποδεικνύουν και αναδεικνύουν τον διαχρονικά, απόλυτα κυρίαρχο ρόλο της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Υποστηρίζουν ότι η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη οξυμένες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Επισημαίνουν για τον κίνδυνο της θέσπισης ενός πανίσχυρου μηχανισμού φτωχοποίησης των μεσαίων και ασθενέστερων οικονομικών τάξεων «προς άγραν» του πολυπόθητου πανεπιστημιακού τίτλου από ιδιωτικά πανεπιστήμια, μέσω πανάκριβων διδάκτρων και οικονομικού εξανδραποδισμού τους με φοιτητικά δάνεια. Η διεθνής πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η δήθεν «ιδιωτική πρωτοβουλία» στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης απολαμβάνει ουσιαστική χρηματοδότηση από το κράτος είτε άμεσα, αλλά ακόμη και με χρήση έμμεσων πρακτικών φοροαπαλλαγής/φοροαποφυγών, καθιστώντας κενή περιεχομένου την έννοια του υποτιθέμενου «ανταγωνισμού». Για την Ελλάδα είναι δίκαιες οι αυξημένες ανησυχίες: Το νεοφιλελεύθερο\«εκσυγχρονιστικό» πολιτικοοικονομικό σύμπλεγμα έχει αποδείξει ότι ακολουθεί κυρίως αυτές τις καλές πρακτικές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας!

Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει από καιρού επισημάνει τη στόχευση όλων των αντιεκπαιδευτικών «μεταρρυθμίσεων»: Η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ), η κατάργηση πλήθους τμημάτων ακόμη και σε επιστημονικά πεδία αιχμής\υψηλού ενδιαφέροντος (αλλά και η απαγόρευση ίδρυσης σχολών «υψηλής ζήτησης» σε Δημόσια Πανεπιστήμια), η προπαγάνδα για τους «αιώνιους φοιτητές» και οι περιορισμοί του ν+2, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ασφυκτικού περιβάλλοντος για τη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων, είχαν ως βασικό στόχο την προετοιμασία του πεδίου για την ίδρυση των ιδιωτικών και τη δημιουργία «πελατείας» τους. Πολλά τμήματα των πανεπιστημίων της περιφέρειας (αν όχι τα ίδια στο σύνολο τους), με τον κρίσιμο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό τους ρόλο και τα σημαντικά τους επιτεύγματα για την Παιδεία και την έρευνα στην πατρίδα μας θα οδηγηθούν στον μαρασμό στην εγκατάλειψη ή και την εξαφάνιση.

Για τους παραπάνω λόγους, η νεολαία μας για μια ακόμη φορά πρωταγωνιστεί στο κίνημα Παιδείας εναντίον του επικείμενου νομοσχεδίου με τον κίβδηλο και προκλητικό τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Οι καθηγητές και καθηγήτριες του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είμαστε μαζί της. Η περιθωριοποίηση των Πανεπιστημίων μας και η ακύρωση των μέγιστων κοινωνικών κατακτήσεων που αυτή θα επιφέρει δεν είναι μονόδρομος. Στεκόμαστε και εμείς, στο πλευρό των φοιτητών και των φοιτητριών στον δίκαιο αγώνα τους για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και των κοινωνικών αγαθών στη χώρα μας. Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στις προσπάθειες συκοφάντησης και εκφοβισμού τους. Ζητάμε μαζί τους, την απόσυρση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης και την ουσιαστική στήριξη των Δημόσιων Πανεπιστημίων».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr