17 χιλιάδες οι αιώνιοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / Πότε ξεκινούν οι διαγραφές

17 χιλιάδες οι αιώνιοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / Πότε ξεκινούν οι διαγραφές

Αντιμέτωποι με διαγραφές θα είναι από το 2025 «αιώνιοι» φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όσοι δηλαδή δεν θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους εντός του προβλεπόμενου χρόνου, προσαυξημένου κατά δύο ή τρία χρόνια, αναλόγως με το αν η σχολή είναι τετραετούς ή πενταετούς φοίτησης. Το παραπάνω προβλέπεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε προς ημερών και είναι η δεύτερη φορά μετά τον νόμο 4009/2011 που θα επιχειρηθεί εκκαθάριση των μητρών των πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με στοιχεία, όπως έχουν δηλωθεί από τα πανεπιστήμια στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Εθνικό Σύστημα Ποιότητας (ΟΠΕΣΠ) της Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) κατά την έναρξη του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2021-22, στα 25 ελληνικά ΑΕΙ υπάρχουν 705.959 φοιτητές, εκ των οποίων οι 308.029 είχαν ξεπεράσει τον ανώτατο χρόνο σπουδών της σχολής τους. Aρα, το 43,6% των εγγεγραμμένων προπτυχιακών φοιτητών ήταν «αιώνιοι» ή «λιμνάζοντες».


Την ενημερωτική σελίδα των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορείτε να την δείτε εδώ.

Σύμφωνα με πίνακα που δημοσιεύει η «Καθημερινή» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από το σύνολο των 42.760 φοιτητών, οι 17.387 είναι οι λεγόμενοι «αιώνιοι». Αυτό σημαίνει ότι έχουν ξεπεράσει τον ανώτατο χρόνο σπουδών τους, το λεγόμενο «ν+2» ή «ν+3» (το ν είναι ο χρόνος σπουδών συν δύο ή τρία χρόνια επιπλέον). Με βάση τη νομοθεσία, οι πρώτες διαγραφές θα γίνουν το 2025. Συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα-Newsroom (πατώντας ΕΔΩ) για να λάβετε επιπλέον πληροφορίες μόλις δημοσιευθούν.

Ωστόσο, όπως έχει καταγραφεί και στο παρελθόν, σε μελέτη καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι «λιμνάζοντες» φοιτητές δεν είναι ούτε ελληνική… πρωτοτυπία, ούτε συνιστούν… πρόβλημα για να αντιμετωπιστούν με διαγραφή. Οι «λιμνάζοντες» φοιτητές αποτελούν διεθνές ζήτημα και φαίνεται να συνδέονται με την κρίση, το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα των γονέων, αλλά και τους πόρους που το κράτος επενδύει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αναφέρει η εφημερίδα «Ταχυδρόμος».

Το ζήτημα των λιμναζόντων φοιτητών αποτυπώνεται σε μελέτη με τίτλο «Ανασκόπηση Ακαδημαϊκού Προσωπικού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα- Σχέση αριθμού φοιτητών με αριθμό διδασκόντων και Χρηματοδότηση- Υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες», που είχαν εκπονήσει το 2021 οι επίκουροι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βανέσσα Κατσαρδή και Γιώργος Σταμπουλής.

Σύμφωνα με τη μελέτη της κ. Κατσαρδή και του κ. Σταμπουλή, διεθνώς καταγράφεται μεγάλη απόκλιση μεταξύ της θεωρητικής και της πραγματικής διάρκειας των σπουδών. Οι αιτίες που επισημαίνονται και από τους διεθνείς οργανισμούς είναι ποικίλες. Αφορούν, μεταξύ άλλων, στην κρίση, στο μορφωτικό επίπεδο και στο εισόδημα των γονέων, αλλά και στους πόρους που το κράτος επενδύει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Οι λιμνάζοντες φοιτητές αποτελούν ένα διεθνές ζήτημα και δεν συντελούν καθόλου στις τεράστιες αποκλίσεις του λόγου του αριθμού των φοιτητών/διδάσκοντα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού φοιτητών που εγκαταλείπουν ή καθυστερούν τις σπουδές τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι χώρες κεντρικά έχουν υιοθετήσει πολιτικές αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου. Ολες οι πολιτικές συνδέονται με χρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας, με αύξηση των υποτροφιών ή/και χρηματοδότηση των σπουδών, με υιοθέτηση ενισχυτικής διδασκαλίας και όλα αυτά με εξαιρετικά αποτελέσματα. Καμία χώρα δεν υιοθετεί σαν κίνητρο για ολοκλήρωση των σπουδών στον προβλεπόμενο χρόνο, τη διαγραφή των φοιτητών», αναφέρεται.

Στη μελέτη καταγράφεται σημαντικό έλλειμμα στην επένδυση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Η ετήσια δαπάνη ανά φοιτητή είναι η σχεδόν τελευταία στην EU28 και 7 φορές μικρότερη από το μέσο όρο, όταν χώρες που πέρασαν οικονομική κρίση όπως η Πορτογαλία έχουν 3 φορές μεγαλύτερη δαπάνη ανά φοιτητή, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ετήσια δαπάνη ανά ενεργό φοιτητή 7 και 9 φορές μεγαλύτερη από τη χώρα μας», καταγράφεται.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr