Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στην κόψη του ξυραφιού τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο «πετσοκομμένος» προϋπολογισμός λειτουργίας του ιδρύματος δεν αφήνει περιθώρια, όχι για σπατάλες, αλλά ούτε καν για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ταχυδρόμο», η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη -αν όχι μη επιλύσιμη- εξίσωση για την κάλυψη των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων του ιδρύματος.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Θεσσαλικού ΑΕΙ, Γιώργο Πετράκο, αυτή τη στιγμή το ίδρυμα αριθμεί 450 καθηγητές. Για την ολοκληρωμένη όμως διδασκαλία των προγραμμάτων σπουδών απαιτούνται 100 επιπλέον συμβασιούχοι καθηγητές. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν όλα τα μαθήματα που απαρτίζουν τα προγράμματα σπουδών.


Για την απορρόφηση του απαιτούμενου αριθμού καθηγητών όμως δεν υπάρχουν χρήματα. Από τον προϋπολογισμό λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το 2015, προβλέπονται κονδύλια μόλις 160.000 ευρώ για την πρόσληψη συμβασιούχων. Το ποσό δεν επαρκεί για την κάλυψη των κενών θέσεων έμψυχου δυναμικού των τμημάτων.

Το εαρινό εξάμηνο βρίσκεται προ των πυλών και ο προβληματισμός είναι διάχυτος. «Τα χρήματα αρκούν για να καλύψουμε μόνο τα απολύτως απαραίτητα για τα τμήματα. Το σημαντικότερο πρόβλημα, αφορά στη διδασκαλία των μαθημάτων. Δεν γνωρίζω αν θα φθάσουν τα χρήματα για να καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός διδασκόντων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκος.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, διεμήνυσε ότι περικοπές μαθημάτων δεν θα γίνουν, κάτι που θα αποβεί σε βάρος της ποιότητας των σπουδών στο Θεσσαλικό ΑΕΙ και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα πτυχία. «Στο προηγούμενο εξάμηνο η χρηματοδότηση των καθηγητών για να γίνουν ολοκληρωμένα τα προγράμματα σπουδών, προήλθε από την επιτροπή ερευνών», σημείωσε ο κ. Πετράκος, χωρίς να αποκλείει και νέα κρούση της διοίκησης προς τα ταμεία της έρευνας για να καλυφθούν ανάγκες των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2015 το Πανεπιστήμιο καλείται να λειτουργήσει με τα ταμεία σχεδόν άδεια. Ο προϋπολογισμός λειτουργίας δίνει στη διάθεση του ιδρύματος μόλις 6 εκ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με το 2010, οπότε και το ίδρυμα είχε στη διάθεσή του ποσό ύψους 13 εκ. ευρώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr