Ορκίστηκαν από το σπίτι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ορκίστηκαν από το σπίτι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαδικτυακή ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε στη Σχολή των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) να βιώνουν μια διαφορετική εμπειρία, καθώς αντί για το αμφιθέατρο και τα χειροκροτήματα συγγενών και φίλων, έμειναν στα σπίτια τους με τις οικογένειές τους για να ορκιστούν.

Οι κόποι χρόνων κεφαλοποιήθηκαν για δεκάδες τελειόφοιτους του Πανεπιστημίου με ένα πρωτόγνωρο τρόπο, καθώς η ορκωμοσία έγινε διαδικτυακά, σε μια πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα.


Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Σχολής στον πρώτο όροφο του συγκροτήματος Παπαστράτου, βρίσκονταν ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών κ. Παναγιώτης Πολίτης, ο πρόεδρος του Τμήματος ΙΑΚΑ κ. Παλαιοθόδωρος, που συνδεδεμένοι με τα ακουστικά τους και μπροστά στους υπολογιστές τους συμμετείχαν στην ορκωμοσία. Παράλληλα στον ίδιο χώρο βρίσκονταν και άτομα από τη γραμματειακή υποστήριξη.

Σε μια μεγάλη οθόνη στην αίθουσα φαίνονταν τα πρόσωπα των φοιτητών που ορκίζονταν.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Τμήματος ΙΑΚΑ κ. Δημήτρης Παλαιοθόδωρος επισήμανε πως «ήταν μια πρωτόγνωρη για εμάς διαδικασία, να κάνουμε την ορκωμοσία διαδικτυακά, ενώ έλειπαν το κέφι και η χαρά των τελειόφοιτων και των συγγενών τους. Από την άλλη είναι μια συγκινητική στιγμή να βλέπεις νέους στους οποίους δίδασκες για τέσσερα και πέντε χρόνια, να τους αποχαιρετάς, χωρίς να είσαι κοντά τους για να τους συγχαρείς. Βέβαια αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να συνηθίσουμε μέχρι να μας πει το υπουργείο Παιδείας ότι είναι ασφαλής η τέλεση ορκωμοσιών, όπως συνέβαινε μέχρι πριν την πανδημία».

Ακόμη, ορκίστηκαν από το ΙΑΚΑ πέντε διδάκτορες, πέντε μεταπτυχιακοί και 25-26 απόφοιτοι προπτυχιακών σπουδών.

Αναφερόμενος ο κ. Παλαιοθόδωρος στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων ο πρόεδρος του Τμήματος επισήμανε πως «πρόκειται για μια δύσκολη πορεία, καθώς κάποιοι θα απασχοληθούν στο επιστημονικό τους αντικείμενο, άλλοι θα συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Οι τομείς της ανθρωπολογίας και της αρχαιολογίας προσφέρουν αρκετές ευκαιρίες αν όχι για μόνιμη, τουλάχιστον για περιστατική εργασία. Από τον τομέα ιστορίας οι απόφοιτοι θα προσπαθήσουν να δραστηριοποιηθούν είτε στη δημόσια, είτε στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Από την πλευρά του ο κοσμήτορας κ. Παναγιώτης Πολίτης επισήμανε πω «με βάση την υπουργική απόφαση της 4ης Σεπτεμβρίου, αν θέλαμε να κάνουμε διά ζώσης ορκωμοσία, θα έπρεπε να ορκίζουμε τους φοιτητές μας ανά πέντε άτομα, καθώς υπάρχει το ανώτατο όριο των 50 ατόμων ανά συγκέντρωση. Αν θεωρήσουμε ότι ο κάθε πτυχιούχος φέρνει μαζί του συγγενείς και φίλους, τότε εμείς ξεπερνούμε κατά πολύ τα 50 άτομα, γι’ αυτό και θα έπρεπε να γίνει τμηματικά κάτι που ήταν πρακτικά αδύνατον. Έτσι αναγκαστήκαμε να διεξάγουμε τη διαδικτυακή ορκωμοσία, που δεν έχει τη γλυκύτητα των παλιών ορκωμοσιών. Ωστόσο, νέοι καιροί, νέα ήθη».

Μάλιστα πρόσθεσε πως «οι διαμένοντες πτυχιούχοι στον Βόλο και σε άλλες κοντινές περιοχές μπορούν να έρθουν στη γραμματεία και να παραλάβουν το πτυχίο τους. Οι άλλοι φοιτητές που μένουν σε πιο μακρινές περιοχές, θα τους αποσταλεί με έξοδα του Πανεπιστημίου το πτυχίο τους», αναφέρει η "Θεσσαλία". 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr