10 νέοι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ταξιδεύουν στη Βοστώνη για τον μεγαλύτερο Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM

Φοιτητές και απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Βοστώνη για τον Διεθνή Διαγωνισμό iGEM

10 νέοι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ταξιδεύουν στη Βοστώνη για να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας στον κόσμο ή Το ταξίδι της iGEM Thessaly 2019 στη Βοστώνη για τον Διεθνή Διαγωνισμό iGEM

Η Αθηνά, η Αφροδίτη, η Βασιλική, η Ελευθερία, ο Θοδωρής, ο Λέανδρος, η Νικολέτα, ο Νίκος, η Μαρία και η Ξένια, αποτελούν την iGEM Thessaly. Την πρώτη διεπιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα λάβει μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM.


Ο iGEM (international Genetically Engineered Machine), είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός  ο οποίος  προωθεί την έρευνα και την πρόοδο της επιστήμης μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, ένα διεπιστημονικό κλάδο που συνδέει άρρηκτα τη Βιολογία με τη Μηχανική και στοχεύει στην εκ νέου σύνθεση λειτουργικών βιολογικών συστημάτων. Ο διαγωνισμός προέκυψε ως ιδέα του MIT και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Βοστώνη υπό τη διοργάνωση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού iGEM Foundation. Κάθε χρόνο συμμετέχουν περισσότεροι από 6000 φοιτητές από όλο τον κόσμο με έναν κοινό στόχο. Να δώσουν λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία.  Ο φετινός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στη Βοστώνη το Νοέμβριο του 2019 στο συνέδριο Giant Jamboree.

Οι 10 φοιτητές και απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποφάσισαν να εισέλθουν σε αυτόν τον εντυπωσιακό κόσμο της επιστήμης για την κοινωνία δημιουργώντας την iGEM Thessaly. Τα μέλη της ομάδας προέρχονται από το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική. Οι 10 νέοι, εργάζονται εδώ και 8 μήνες για τη δημιουργία ενός ερευνητικού έργου το οποίο θα είναι σύμφωνο με τις ανάγκες της κοινωνίας, πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Έτσι, η ομάδα ευαισθητοποιημένη από το κοινωνικό ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, τόσο στη χώρα μας όσο και παγκόσμια, εργάζεται για τη δημιουργία ενός τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης. Αξιοποιώντας τις καινοτόμες τεχνικές της Συνθετικής Βιολογίας, οι φοιτητές προσβλέπουν στην αντικατάσταση των συμβατικών μεθόδων διάγνωσης με την παροχή ενός νέου εργαλείου για τους ανθρώπους που εργάζονται σε δομές υγείας. Για την ομάδα η περίθαλψη κάθε ασθενή με φυματίωση μέσω της παροχής καινοτόμων υπηρεσιών υγείας αποτελεί ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και βασικό βήμα για την επίτευξη του στόχου για καθολική υγειονομική κάλυψη. Αναλυτικές πληροφορίες για το έργο της ομάδας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα τους http://igemthessaly.uth.gr/index_gr.html.

Το έργο της ομάδας είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Για αυτό το λόγο η ομάδα έχει δημιουργήσει μια καμπάνια crowdfunding επιδιώκοντας την ενίσχυση της προσπάθειάς τους μέσα από τη συμμετοχή του κοινού. Ο στόχος της καμπάνιας, η οποία φιλοξενείται στην πλατφόρμα Give&Fund, είναι η συγκέντρωση 7000 ευρώ για την κάλυψη των εξόδωνμετακίνησης, και όχι μόνο, της ομάδας προς την Αμερική. Μέχρι στιγμής το 23% του στόχου έχει επιτευχθεί. Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια βρίσκονται στο https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/iGEM-Thessaly.

 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr