Ολοκληρώθηκε ο 2ος διαγωνισμός Καινοτομίας «LIFE INNOVATION» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ολοκληρώθηκε ο 2ος διαγωνισμός Καινοτομίας «LIFE INNOVATION» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο 2ος διαγωνισμός Καινοτομίας “LIFE INNOVATION”. Το διαγωνισμό είχε προκηρύξει τον Απρίλιο του 2018 η APIVITA σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Βιοεπιχειρείν», και μάλιστα η επίσημη έναρξη του διαγωνισμού είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του πρώτου TEDx του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο η APIVITA ήταν χρυσός χορηγός.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και ένα θερμό κοινό που στηρίζει την καινοτομία στη χώρα μας.


Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου, Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο καθηγητής Δημήτρης Λεωνίδας, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Βιοεπιχειρείν»  και ο Δρ. Αλέξανδρος Πίντζας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του ΕΙΕ, οι οποίοι, ως εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, υπογράμμισαν  την τεράστια σημασία της καινοτομίας, αλλά και την ανάγκη αυτή η προσπάθεια να έχει μια συνέχεια και μια στήριξη από όλους.

Στη συνέχεια ο κ. Νίκος Κουτσιανάς, Πρόεδρος της APIVITA, υπενθύμισε πως για την APIVITA η Καινοτομία είναι κομμάτι του DNA της εταιρείας, που το υπηρετεί από την ίδρυσή της, το 1979. Σημείωσε επίσης πόσο επιτακτική ανάγκη είναι μια συλλογική προσπάθεια για στήριξη της καινοτομίας στη χώρα μας ώστε αυτές οι μικρές "φωλιές" υγιούς επιχειρηματικότητας να μπορέσουν να αναδειχθούν σε εθνικό επίπεδο και να επαναπροσδιορίσουν την  επιχειρηματικότητα.

Τέλος, στο βήμα κλήθηκαν για ένα σύντομο χαιρετισμό οι βουλευτές κα. Νίκη Κεραμέως, Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, και ο κ.  Γιώργος Μαυρωτάς από το ΠΟΤΑΜΙ, οι οποίοι με τη σειρά τους συμφώνησαν στη μεγάλη σημασία της στήριξης τέτοιων πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της καινοτομίας, καθώς αυτές συμβάλλουν στην μείωση του φαινόμενου του brain drain στη χώρα μας. 

Νικητής του διαγωνισμού αναδείχτηκε ο κ. Αθανάσιος Δεμεσλής, με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής αλλά και του κοινού που παρακολούθησε τις παρουσιάσεις, το οποίο είχε και δικαίωμα ψηφοφορίας της προτιμώμενης πρότασης.  Η πρόταση του κ. Δεμεσλή περιελάμβανε τη δημιουργία των φιαλών OliveSmart, οι οποίες θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου πριν την αγορά του, καθώς θα παρέχεται έλεγχος της ποιότητας σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εκπαίδευση των καταναλωτών σε ένα quality-oriented μοντέλο, κάνοντας έτσι το ελληνικό ελαιόλαδο ανταγωνιστικό, αποφέροντας παράλληλα περισσότερα κέρδη και στον παραγωγό, ανεβάζοντας έτσι και το βιοτικό επίπεδο χιλιάδων ανθρώπων, που έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος την παραγωγή ελαιολάδου. 

Ο κ. Δεμεσλής θα λάβει μία πλήρη υποτροφία στο πρωτοποριακό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Βιοεπιχειρείν», που έχει σχεδιαστεί από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό κατέλαβε η κ. Αικατερίνη Κώστογλου με την ιδέα της για τη δημιουργία ενός σκευάσματος με βάση το σταφύλι, το οποίο θα επιδρά θετικά στα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε η κ. Μαρία Χατζηγεωργίου, με την πρόταση δημιουργίας ενός συστήματος επαναπλήρωσης καλλυντικού προϊόντος, που θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να φτιάξει τον δικό του εξατομικευμένο συνδυασμό προϊόντων, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της επιδερμίδας του.

Όλοι οι φορείς εξέφρασαν την επιθυμία και την ανάγκη καθιέρωσης και συνέχισης του θεσμού και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον τρίτο διαγωνισμό καινοτομίας “LIFE INNOVATION 2019”.

 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr