Ψήφισμα Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το σχέδιο συγχώνευσης με τα ΤΕΙ Στ. Ελλάδας και Θεσσαλίας

Ψήφισμα Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το σχέδιο συγχώνευσης με τα ΤΕΙ Στ. Ελλάδας και Θεσσαλίας

Το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ψήφισμά του εκφράζει την διαφωνία του για τη συγχώνευση με τα ΤΕΙ Στ. Ελλάδας και Θεσσαλίας.

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα διαφωνεί κάθετα με τη λογική του σχεδίου για την αναδιάρθρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ σε ότι αφορά το ίδιο το Τμήμα ο σχεδιασμός γίνεται χωρίς στόχευση, κατακερματίζονται τμήματα της Γεωπονικής ενώ δεν έχει προσδιοριστεί το αντικείμενο σπουδών τους.


Επιπλέον παρατηρείται  διαφωνία μεταξύ των θέσεων που εξέφρασε ο Κοσμήτορας της Σχολής στη Σύγκλητο που δεν συνάδουν με αποφάσεις της Σχολής από το Φεβρουάριο του 2018, ενώ γίνεται λόγος για πλημμελή ενημέρωση και έλλειψη επαρκούς διαβούλευσης.

Ολόκληρο το ψήφισμα

Το Τμήμα Γεωπονίας ΦΠΑΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 6/7/2018 σχετικά με το σχέδιο – πρόταση του Υπουργείου για τη «Νέα Αρχιτεκτονική του ΠΘ» μέσω συγχώνευσης των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Θεσσαλίας / Στερεάς Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για το μέλλον του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ιδιαίτερα εκείνο του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος το οποίο θίγεται άμεσα.

Πιο συγκεκριμένα, η διαφωνία του σώματος είναι σε πολλαπλά επίπεδα και έγκειται στα ακόλουθα:

Στρατηγικηή του Υπουργείου σε σχέση με την αναδιάρθρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Το βασικό επιχείρημα εδράζεται στην επιταγή του ΟΟΣΑ για τον εξορθολογισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικότερα την κατάργηση των Τμημάτων ΤΕΙ που παρουσιάζουν τάση προς κοινά προγράμματα με αυτά των ΑΕΙ. Με άλλα λόγια αποσκοπείται η παύση τοποθέτησης φοιτητών σε οποιοδήποτε ακαδημαϊκό πρόγραμμα το οποίο, κατόπιν αντικειμενικής ανάλυσης, αναπαράγει ή επιδιώκει να αναπαράγει παρόμοια με τα ήδη υπάρχοντα πανεπιστημιακά προγράμματα. Ωστόσο, το προτεινόμενο σχέδιο συγχώνευσης δεν επιλύει θέματα διασποράς Τμημάτων και αλληλοεπικάλυψης γνωστικών αντικειμένων. Απεναντίας, οδηγεί σε:

–  Ίδρυση 5ετούς πανεπιστημιακού προγράμματος σπουδών με παρεμφερή τίτλο (π.χ. Γεωπονία – Αγροτεχνολογία, κλπ.) το οποίο στην ουσία θα παρέχει πρόγραμμα σπουδών ίδιο ή συναφές με αυτό του Τμήματός μας, σε πλήρη αντίθεση με τον ΟΟΣΑ και είναι απορριπτέο.

–  Υποβάθμιση των Πανεπιστημίων.

–  Εξίσωση των Διδασκόντων στα ΤΕΙ με τους Καθηγητές Πανεπιστημίων με συνοπτικές διαδικασίες

και ενδιάμεσους σταθμούς (τοποθέτηση στο Γενικό Τμήμα).

–  Μετατροπή με συνοπτικές διαδικασίες των φοιτητών και αποφοίτων των ΤΕΙ σε φοιτητές και απόφοιτους ΑΕΙ.

–  Κατάργηση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που δεν συνάδει με την ελληνική πραγματικότητα χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και τεκμηρίωση.

–  Ίδρυση νέων Τμημάτων χωρίς μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας.

Επιπτώσεις στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

–  Αυθαίρετη ίδρυση νέων Τμημάτων Γεωπονίας χωρίς στόχευση, προσανατολισμό και περιγραφή του αντικειμένου τους, τα οποία κατά τη γνώμη μας θα αποτελέσουν κακέκτυπα του υφιστάμενου Τμήματος, που είναι το αρχαιότερο Τμήμα του Π.Θ. με ιδιαίτερα σημαντικές επιδόσεις αριστείας στο διεθνή επιστημονικό στίβο.

–  Ίδρυση νέων Γεωπονικών Τμημάτων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του Π.Θ και άλλων Πανεπιστημίων σε όλη την Επικράτεια χωρίς οποιοδήποτε κεντρικό σχεδιασμό με αποτέλεσμα σοβαρότατες επιπτώσεις στο εργασιακό μέλλον των αποφοίτων τους.

Ενστάσεις επί της διαδικασίας.

– Τα μέλη του Τμήματος θεωρούν αντιδημοκρατική, αντιδεοντολογική και αντιακαδημαϊκή τη διαδικασία τόσο κατά το «προπαρασκευαστικό» όσο και ιδιαίτερα, κατά το τελικό στάδιο λήψης απόφασης, όπου τα μέλη των Σχολών έλαβαν πλημμελή ενημέρωση και δεν εκφράστηκαν στις Συνελεύσεις παρά τις υποσχέσεις για σοβαρή διαβούλευση. Αρκετές φορές τα σχετικά θέματα πληροφορούμασταν από non-papers και τον τύπο ή όπως τελευταία βιαστικά ή και με «δίωρα τελεσίγραφα».

–  Οξύμωρη είναι η έγκριση ίδρυσης νέων Τμημάτων χωρίς να έχει προηγηθεί ο σαφής προσανατολισμός και ο προσδιορισμός του αντικειμένου των σπουδών τους.

–  Δεν τηρήθηκε η επίσημη δέσμευση του Πρύτανη στη Συνέλευση της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών ότι θα υπάρξει διαβούλευση σε επίπεδο Πανεπιστημιακών Τμημάτων πριν το σχέδιο τεθεί υπό έγκριση στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

–  Δεν τηρήθηκε η δέσμευση του Πρύτανη ότι στο νομοσχέδιο οπωσδήποτε θα αναφέρονται ρητά οι απαραίτητοι πόροι (χρηματικοί και ανθρώπινου δυναμικού) για την υλοποίηση ενός τέτοιου απαιτητικού εγχειρήματος, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή του πορεία, αλλά αορίστως γίνεται αναφορά στην ανάγκη χρηματοδότησής του.

Το τμήμα ΓΦΠΑΠ εκφράζει εντονότατη δυσαρέσκεια και διαφωνία σε σχέση με την εκπροσώπησή του στη έκτακτη Σύγκλητο της 5ης Ιουλίου 2018, όπου ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών διατύπωσε προσωπικές απόψεις που βρίσκονται σε πλήρη διαφωνία με το προηγούμενο ομόφωνο ψήφισμα της Σχολής (1/2/2018), το οποίο είχε και ο ίδιος προσυπογράψει.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αποφασίστηκε η σύνταξη του παρόντος ψηφίσματος, η ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, άλλων Γεωπονικών Τμημάτων της Χώρας, του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και της κοινωνίας για τον έντονο προβληματισμό του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Π.Θ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr