Αναπάντητο παραμένει το αίτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για παραχώρηση δύο κτιρίων, που θα στεγάσουν τις φοιτητικές εστίες Βόλου

Αναπάντητο παραμένει το αίτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για παραχώρηση δύο κτιρίων, που θα στεγάσουν τις φοιτητικές εστίες Βόλου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, 'Ερευνας και Θρησκευμάτων με θέμα «Αναπάντητο παραμένει το αίτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για παραχώρηση δύο κτιρίων, που θα στεγάσουν τις φοιτητικές εστίες Βόλου» κατέθεσε ο βουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στον Βόλο του Νομού Μαγνησίας είναι η ύπαρξη ελάχιστων δωματίων που προσφέρονται ως φοιτητική εστία από το Κράτος.


Συγκεκριμένα στον Βόλο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αριθμεί περίπου  15.000 φοιτητές, από τους οποίους οι 7.000 προέρχονται από άλλες πόλεις και τα δωμάτια που διαθέτει για την δωρεάν στέγαση είναι μόλις 70. Αν συνυπολογιστεί το γεγονός πως στα ελάχιστα αυτά δωμάτια πρόσβαση έχουν μόνο οι πρωτοετείς φοιτητές, για ένα μόνο χρόνο και πρέπει να καταβάλουν ετησίως το ποσό των 150 με 400 ευρώ, γίνεται αντιληπτό πως επί της ουσίας δεν υπάρχουν δωρεάν φοιτητικές εστίες στην πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρεθεί μία άμεση λύση κατέθεσε διπλό αίτημα προς τους αρμόδιους φορείς για την παραχώρηση δύο κτιρίων, στα οποία εκτιμάται ότι είναι εφικτό να δημιουργηθούν περί τα 500 δωμάτια, που θα διατεθούν ως φοιτητικές εστίες.

Πρόκειται αφενός για το πρώην εργοστάσιο της Βαμβακουργίας στη Ν. Ιωνία, του Βόλου για το οποίο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει έγγραφο αίτημα, που παραμένει αναπάντητο, προς το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να γίνει παραχώρηση και να μετατραπεί σε φοιτητική εστία και αφετέρου για το πρώην κτίριο Καπνού, δύο κτίρια που είναι αναξιοποίητα και κυριολεκτικά ρημάζουν!

Την ίδια ώρα που οι 7.000 φοιτητές αναγκάζονται από την μνημονιακή πολιτική όλων των τελευταίων κυβερνήσεων να καταβάλουν ενοίκια των 200 έως 350 ευρώ, παραμένει ανενεργή και μία άλλη  λύση στο εν λόγω πρόβλημα. Πρόκειται για ένα οικόπεδο 3.425τ.μ στην Νέα Ιωνία - στην Παρασκευοπούλου και Φυτόκου - που έχει παραχωρηθεί από το 2003 από τον τότε Δήμο Ν. Ιωνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου να αναγείρει φοιτητική εστία.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Τα αρμόδια Υπουργεία θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να παραχωρηθούν τα δύο κτίρια και να αξιοποιηθούν άμεσα μαζί με το ήδη από το 2003 παραχωρημένο οικόπεδο στην Νέα Ιωνία Βόλου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να μετατραπούν άμεσα σε φοιτητικές εστίες που θα ανακουφίσουν χιλιάδες φοιτητές του Νομού Μαγνησίας;

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr