Οι εστιακοί φοιτητές της Φλώρινας καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (ΦΩΤΟ)

Οι εστιακοί φοιτητές της Φλώρινας καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Καταγγελίες Φοιτητών: Οι εστιακοί φοιτητές της Φλώρινας απευθύνονται στα «Φοιτητικά Νέα» για να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς όπως τονίζουν "τα οξυμένα προβλήματα στις εστίες όχι μόνο δεν λύνονται αλλά διαιωνίζονται".

Αναλυτικά όλα όσα αναφέρει η "Επιτροπή Εστιακών Φοιτητών Φλώρινας" στα «Φοιτητικά Νέα»:


"Σας απευθυνόμαστε οι εστιακοί φοιτητές Φλώρινας, οι οποίοι είμαστε αναγκασμένοι να μεριμνήσουμε οι ίδιοι για τα προβλήματα μας, αφού τα γραφεία της φοιτητικής μέριμνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διατυμπανίζουν/επισημαίνουν ότι «όλα πάνε ρολόι». Τα οξυμένα προβλήματα στις εστίες όχι μόνο δεν λύνονται αλλά διαιωνίζονται! Το ζήτημα της στέγασης έχει μετατραπεί σε ατομική ευθύνη.  

Πώς είναι όμως η πραγματική ζωή μέσα στις εστίες; Εμείς καταγράψαμε μερικά από τα προβλήματα των δυο κτηρίων (μιλώντας για τα κτήρια της Ευξείνου Λέσχης κι αυτό της φοιτητικής εστίας της Γεωπονίας) και τραβήξαμε φωτογραφίες που αποτυπώνουν τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης μας. 

Μην ενοχλείστε από τη μούχλα και την υγρασία που υπάρχει σε σχεδόν όλους τους τοίχους των δωματίων, λειτουργούν και ως αντιπυρική προστασία. Για εμάς το κάνουν βρε παιδιά μην αντιδράτε.. και όπως μας είπανε «καθαρίστε το και λίγο μόνοι σας με ένα σφουγγαράκι δεν χρειάζεται να το κάνετε τόσο θέμα».

Σπασμένες ή και ανύπαρκτες γυψοσανίδες όπου οι φοιτητές με πρόχειρες πατέντες προσπαθούμε να προστατευτούμε για να μην μας πέσει το ταβάνι στο κεφάλι.

Φθορές που μας άφησε ο σεισμός και ακόμα να επισκευαστούν.

Ρωγμές που προκαλούν ανασφάλεια στη διαβίωση μας και στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου μεγάλου σεισμού.

Όμως, τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για το οποίο δεν υπάρχει μέριμνα είναι η θέρμανση. Είναι ανήκουστο, στη Φλώρινα με τις πολικές θερμοκρασίες, να μην παρέχεται θέρμανση και οι φοιτητές να υποχρεωνόμαστε έμμεσα να προμηθευτούμε με δικά μας έξοδα κάποιο σώμα θέρμανσης. Πράξη, όπου σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των φοιτητικών εστιών, είναι παράνομη διότι βάσει αυτού απαγορεύεται στους φοιτητές να έχουν την οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή στο δωμάτιό τους, ακόμα και αν αυτό είναι ο θερμοπομπός που αναγκάζονται να αγοράσουν. Βέβαια μπορούν να μην αλλάξουν τον κανονισμό και αντ’αυτού να προσθέσουν tips για να επιβιώσει κάποιος σ’αυτή τη συνθήκη, όπως να βγαίνεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο μπαλκόνι σου για 3’ και μετά να επιστρέφεις ξανά στο δωμάτιό σου, αμέσως ο χώρος θα σου φανεί πιο ζεστός. 

Και μιάς που πιάσαμε τον κανονισμό, το παράλογο αυτού έρχεται να υπογραμμίσει το ακαδημαϊκό κριτήριο. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ακαδημαϊκό «κόφτη», όπου ένας φοιτητής για να έχει την δυνατότητα να κάνει αίτηση για δωμάτιο πρέπει ο αριθμός των  περασμένων μαθημάτων του να είναι ίσος ή μεγαλύτερος με το 50% +1 των συνολικών μαθημάτων μέχρι εκείνο το ακαδημαϊκό έτος.

Άλλο ένα πρόβλημα των οικοτρόφων είναι το ζεστό νερό. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς αρκετά δωμάτια, αλλά κι ορισμένες φορές κι ολόκληρο το κτήριο δεν είχαν πρόσβαση σε αυτό. Χαρακτηριστικές είναι και οι μαρτυρίες παλαιότερων φοιτητών οι οποίοι ζέσταιναν νερό σε βραστήρα ώστε να κάνουν μπάνιο. Ταυτόχρονα, το νερό προς κατανάλωση δεν είναι σε καμία περίπτωση πόσιμο, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε ακόμα και το νερό.

Ακόμα, μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στα μηνιαία πάγια έξοδα των φοιτητών, είναι το κόστος μετακίνησης από την εστία (της Γεωπονίας) προς το κέντρο της πόλης και την πανεπιστημιούπολη. Σε αυτό προστίθεται άλλη μια δυσκολία στη μετακίνηση μας, καθώς τα δρομολόγια των αστικών είναι περιορισμένα ως προς την συχνότητα και το ωράριο.

Συνεχίζοντας την καταγραφή των προβλημάτων, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα ελάχιστα πλυντήρια που διατίθενται καθώς και τα στεγνωτήρια που υπολειτουργούν. Τα πλυντήρια (όπως και τα στεγνωτήρια) είναι μόνο τρία για το σύνολο των φοιτητών και λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες. Πρακτικά αυτό δεν μας εξυπηρετεί, αφού ο μικρός αριθμός πλυντηρίων σε συνδυασμό με το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας (πρωινές ώρες) έρχεται σε σύγκρουση με το πρόγραμμα των μαθημάτων μας.

Συνοπτικά, πρέπει να επισκευαστούν διάφορες εκκρεμότητες όπως: τα υδραυλικά του κτηρίου (υπάρχουν καζανάκια που δεν λειτουργούν, διαρροές σε τουαλέτες και ντουζιέρες), τα κουφώματα των παραθύρων (μπάζουν και όταν βρέχει μπαίνουν νερά), ορισμένα έπιπλα (κυρίως ντουλάπες). Να γίνει προσθήκη αντικειμένων (π.χ. καρέκλες που σε αρκετά δωμάτια έλειπαν) και να υπάρξει συντήρηση των εξωτερικών χώρων, καθώς και των ανσασέρ. 

Φυσικά δεν μπορούμε να μην αναδείξουμε την προσπάθεια των υπευθύνων να μας εγκλιματίσουν με ταινίες τρόμου, αφού η επιστροφή για την εστία κατά τις βραδινές ώρες, μόνο κάτι τέτοιο θυμίζει, με το σκοτάδι που επικρατεί όχι μόνο στη διαδρομή αλλά και στους διαδρόμους εντός του κτηρίου της εστίας να μετατρέπουν κάθε φοιτητή σε πρωταγωνιστή σε αυτή. 

Και για να μείνεις σε αυτή την εστία, θα πρέπει να συμμετάσχεις στο διαγωνισμό φτώχιας του πανεπιστημίου, και μόνο αν η οικογένειά σου φλερτάρει με την πείνα, τότε μάλιστα μπορείς να έχεις ένα από αυτά τα δωμάτια. Γιατί όπως κατάλαβες, το πανεπιστήμιο ξεχωρίζει από τους φτωχούς τον φτωχότερο. Περίμενε όμως, πριν πάρεις το κλειδί βάλε το χέρι στην τσέπη για να δώσεις το χαράτσι των 100€. Ναι ναι μην εκπλήσσεσαι, κάθε χρόνο τα ίδια. Και αν σκεφτείς ότι θα πάρουν το κατοσταρικάκι από 100 φοιτητές και βγήκε το δεκαχίλιαρο, τότε που είναι τα 10 χιλιαρικάκια ΟΕΟ;; Τι είπες; Γιατί να πληρώνεις για μία δημόσια υποδομή; Έλα σε παρακαλώ που θέλεις και εξηγήσεις.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ!

Φοιτητές και φοιτήτριες οργανώνουμε τη δράση μας διεκδικώντας το δικαίωμά μας για δωρεάν παιδεία με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Είμαστε όλοι μαζί και δεν θα αφήσουμε καμία φοιτήτρια και κανένα φοιτητή μόνο του σε αυτό το δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Είμαστε όλοι μαζί οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που καταδικάζουμε την πολιτική τους. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα να πεταχτεί κανείς εκτός εστιών."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr