Ανοιχτή επιστολή φοιτητών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προς τον Υπουργό Παιδείας – Τα αιτήματά τους

Ανοιχτή επιστολή φοιτητών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προς τον Υπουργό Παιδείας – Τα αιτήματά τους

Ανοιχτή επιστολή των φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προς τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου με την οποία δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους ενόψει των συγχωνεύσεων στο πλαίσιο του Νομοσχεδίου.

Οι φοιτητές στην επιστολή τους τονίζουν ότι οι συγχωνεύσεις δεν πραγματοποιούνται με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, την ώρα μάλιστα που υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με τις υποδομές, τον εκοπλισμό, τη μέριμνα για τους φοιτητές και τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό. 


Καλούν τον Υπουργό Παιδείας να πάρει θέση για τα προβλήματά τους, ενώ διατυπώνουν και σειρά αιτημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Σχολή τελεί υπό κατάληψη από τους Συλλόγους Φοιτητών.

Η Ανοιχτή Επιστολή

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 

Κοζάνη 8/12/2018 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 

Είμαστε οι φοιτητές των τριών τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και σας στέλνουμε αυτή την επιστολή αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των συγχωνεύσεων, τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο και πανελλαδικά. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την αντίθετη στάση μας απέναντι σε κάθε είδους συγχώνευση, έχοντας υπόψη μας τον τρόπο που έχουν γίνει οι συγχωνεύσεις στην υπόλοιπη χώρα.

Όπως πιθανόν γνωρίζετε, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν προβεί μαζικά σε καταλήψεις των τμημάτων αλλά και του κτηρίου της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου στην πόλη της Κοζάνης. Επίσης, έχουμε πραγματοποιήσει δράσεις διαμαρτυρίας οι οποίες φανερώνουν την πάγια στάση μας.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι τόσους μήνες γίνονται συζητήσεις και διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Παρόλο που πραγματοποιούνται επίσημες συζητήσεις για το μέλλον μας, βασικός άξονας των αποφάσεων αυτών δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες των φοιτητών.

Το πανεπιστήμιό μας αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων. Ενώ υπάρχουν ήδη ελλείψεις σε μόνιμο διδακτικό προσωπικό, ακατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις, ανεπαρκής εξοπλισμός και μηδαμινή φοιτητική μέριμνα, οι αλλαγές αυτές έρχονται να επιδεινώσουν την κατάσταση. Όσο και να θέλουμε δεν μπορούμε να πιστέψουμε τις υποσχέσεις και τα σχέδια για ένα μεγάλο και ισχυρό Ίδρυμα με αυξημένο αριθμό τμημάτων όταν τα ήδη υπάρχοντα υπολειτουργούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος το οποίο στα 4 χρόνια λειτουργίας του έχει μόνο 3 μέλη ΔΕΠ.

Βλέποντας την υπάρχουσα κατάσταση και τις αλλαγές στον Πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι συγχωνεύσεις υποβαθμίζουν το επίπεδο των σπουδών μας, καθώς και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Για τους παραπάνω λόγους, τασσόμαστε κατά της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου μας και του νέου νόμου. 

Τα αιτήματά μας είναι: 

  • Οχι στις συγχωνεύσεις σχολών, τις αφομοιώσεις και τις καταργήσεις τμημάτων. 
  • Το πτυχίο να αποτελεί μόνη προϋπόθεση για δουλειά με αξιοπρεπείς όρους και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα να κατοχυρώνονται από τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών.
  • Ενα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο και όχι πολλαπλή διάσπασή του σε πλήρως εξειδικευμένα προγράμματα.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ανά ίδρυμα (ΤΕΙ-Πανεπιστήμιο ξεχωριστά)
  • • Κάθε φοιτητής να αποφοιτήσει από τη σχολή την οποία επέλεξε Σας καλούμε να πάρετε επίσημη θέση για τα προαναφερθέντα ζητήματα. 

Με εκτίμηση, Επιτροπή Συντονισμού Κατάληψης Πολυτεχνικής Σχολής Π.Δ.Μ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr