Όχι στο Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ από τους διδάσκοντες του ΠΑΔΑ / Καλούν σε κινητοποιήσεις

Όχι στο Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ από τους διδάσκοντες του ΠΑΔΑ / Καλούν σε κινητοποιήσεις

Νομοσχέδιο ΑΕΙ: Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής απορρίπτει στο σύνολό του το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, καλώντας παράλληλα σε κινητοποιήσεις.

Όπως τονίζεται σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, το νομοσχέδιο «όχι μόνο δεν απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας, δεν ενισχύει την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και δεν επιλύει τα χρόνια προβλήματα των διδασκόντων-ερευνητών, των φοιτητών και των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, αλλά δημιουργεί δυσμενέστατες συνθήκες για τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα τους».


Αναλυτικά το ψήφισμα του ΕΣΔΕΠ ΠΑΔΑ:

Η Γ.Σ του Ε.Σ.Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποφασίζει ομόφωνα να απορρίψει στο σύνολό του το σ/ν «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία και άλλες διατάξεις», επειδή όχι μόνο δεν απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας, δεν ενισχύει την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και δεν επιλύει τα χρόνια προβλήματα των διδασκόντων-ερευνητών, των φοιτητών και των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, αλλά δημιουργεί δυσμενέστατες συνθήκες για τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα τους.

Συγκεκριμένα:

• Αντί να ενισχύει, υπονομεύει τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και δεν επιλύει τα κρίσιμα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας, της κρατικής χρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των Πανεπιστημίων από μέλη Δ.Ε.Π., εργαστηριακό/τεχνικό προσωπικό και διοικητικούς υπαλλήλους.

• Εισάγει τη δυνατότητα προγραμμάτων σπουδών νέου τύπου (3ετή, μεικτά, ελάσσονα) που καταργούν στην πράξη τις επιστημονικές πειθαρχίες και συντελούν στην απουσία επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ενδυναμώνει τη ρευστοποίηση κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας με την εξατομίκευση του προγράμματος σπουδών και τη μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως  εκπαίδευσης, αγνοώντας τις αρνητικές επιπτώσεις της στο μορφωτικό επίπεδο των νέων.

• Δημιουργεί ένα μοντέλο διοίκησης με τη συμμετοχή μη επιστημόνων και μη μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, ξένο στην ελληνική πραγματικότητα, το οποίο ευτελίζει ακόμη και στοιχειώδεις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας.

• Καταργείται η αυτοτελής λειτουργία των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.), απαγορεύοντας στην πράξη τη δωρεάν πρόσβαση σε βιβλιογραφικές πηγές.

• Προσβάλλεται η εργασιακή ειρήνη και η αξιοπρέπεια μελών Δ.Ε.Π. αφαιρώντας τη δυνατότητα εξέλιξης και τις ιδιότητες του διδάσκοντα και του ερευνητή από τους Λέκτορες, καταργώντας το δικαίωμα μονιμοποίησης από τους Επίκουρους Καθηγητές και εισάγοντας νέες αγοραίες προϋποθέσεις εκλογής για όλες τις βαθμίδες.

• Εισάγει νέο πειθαρχικό πλαίσιο, με τιμωρητικό χαρακτήρα, για όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα (μέλη Δ.Ε.Π., εργαζόμενοι, φοιτητές) και γενικεύει την αστυνομοκρατία. 

• Αναδεικνύει, με απόδοση υπέρμετρης αξίας, πρακτικές όπως τα βιομηχανικά διδακτορικά και η έρευνα για εταιρίες τεχνοβλαστών (spinoff), τα οποία αποτελούν ένα περαιτέρω βήμα για την εμπορευματοποίηση της γνώσης.

• Εν τέλει, είναι αντικοινωνικό, διότι, αντί να ενισχύει την ανάγκη σύνδεσης των Πανεπιστημίων με την κοινωνία, τα συνδέει με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η Γ.Σ. Ε.Σ.Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ομόφωνα ζητά:

• Απόσυρση του σ/ν και ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων της πανεπιστημιακής κοινότητας.

• Διαβούλευση των συλλογικών οργάνων (Συνελεύσεις Τμημάτων, Σύγκλητος) και υιοθέτηση του παρόντος ψηφίσματος.

Καλεί σε αγωνιστικό συντονισμό τους συλλόγους φοιτητών και εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο και σε δυναμικές κινητοποιήσεις με άλλα Α.Ε.Ι. και συλλογικούς φορείς.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr