ΠΑΔΑ: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μελών και συνεργατών του Κέντρου Ερευνών Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων

ΠΑΔΑ: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μελών και συνεργατών του Κέντρου Ερευνών Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 8 Ιουνίου η «ιδρυτική» συνάντηση των συνεργατών και συνεργατιδών του νεοσύστατου Κέντρου Ερευνών Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων (KEKAK), παρουσία της πλειοψηφίας των μελών που το απαρτίζουν.

Το Κέντρο Το Κέντρο Έρευνας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων (Κ.Ε.Κ.Α.Κ.) είναι το πρώτο ακαδημαϊκό κέντρο στην Ελλάδα που εστιάζει στη διεπιστημονική έρευνα, την επί του πεδίου παρέμβαση και την ανάπτυξη μεθόδων διδασκαλίας σχετικά με τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Κρίσεις. Τα μέλη του Κέντρου αντιλαμβάνονται τις «κρίσεις» με την ευρεία έννοια, ως πολύπλοκα κοινωνικοπολιτικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά φαινόμενα που προκαλούν σε άτομα, κοινότητες και χώρες ακραία αβεβαιότητα, ανασφάλεια και απώλεια αλλά συνάμα μπορούν να ενισχύσουν και την ανθεκτικότητα, την αλληλεγγύη και τις μεταβάσεις προς την κοινωνική αλλαγή.


Οι άνθρωποι του ΚΕΚΑΚ, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, Καθηγητές και Καθηγήτριες, ερευνητές και ερευνήτριες, επαγγελματίες πρώτης γραμμής, εκπρόσωποι επιστημονικών ενώσεων, ο ΣΚΛΕ, μέλη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και πολίτες με ενδιαφέρον και δράση για τα ζητήματα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών κρίσεων, ήταν όλοι και όλες εκεί για να στηρίξουν το νέο αυτό εγχείρημα.

Εκτός από τα μέλη και τους συνεργάτες. Το ΚΕΚΑΚ υποστηρίζεται ενεργά και από Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή που απαρτίζεται από ερευνητές και ερευνήτριες διαπρεπών διεθνών πανεπιστημίων (UniversityofCambridge, ColumbiaUniversity, HarvardUniversityκαι προσεχώς YaleUniversity). Τη συμβουλευτική αυτή επιτροπή, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συντονίζει ο Κοσμήτορας της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών, Αθανάσιος Σπυριδάκος.

Η ιδρυτική συνάντηση έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου Διοίκησης, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του Διευθυντή του Κέντρου, Καθηγητή Βασίλη Ιωακειμίδη, σχετικά με τον σκοπό, το όραμα, αλλά και τις επιμέρους δράσεις που θα αναπτυχθούν στους κόλπους του Κέντρου το αμέσως επόμενο διάστημα.

O Καθηγητής Β. Ιωακειμίδης, Διευθυντής του Κέντρου,  ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Μετά από προετοιμασία αρκετών μηνών οργανώσαμε την πρώτη, ιδρυτική συνάντηση μελών και συνεργατών του νεοσύστατου Κέντρου Ερευνών Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων. Η συνάντηση ήταν αυθεντικά διεπιστημονική, συμπεριληπτική και δυναμική. Από κοινού, εκκινήσαμε σήμερα μια ωραία διαδικασία συνδιαμόρφωσης και συν-σχεδιασμού ενός ερευνητικού κέντρου που στόχο έχει να ρίξει γέφυρες μεταξύ θεωρίας και πράξης, μεταξύ πανεπιστημίου και κοινωνίας. Ευχαριστούμε θερμά τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και προσωπικά τον Πρύτανη για την υποστήριξη».

Στη συνέχεια, ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των μελών, όπου μοιράστηκαν σκέψεις και ιδέες, αλλά κυρίως τέθηκαν οι προτεραιότητες του Κέντρου κυρίως σε ότι αφορά τον αντίκτυπο που θα επιδιώξει να έχει ως ένας ακαδημαϊκός φορέας με εξωστρεφή προσανατολισμό, που επιθυμεί να δώσει απαντήσεις σε υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα και κρίσεις.

Η συνάντηση έκλεισε σε ένα ευχάριστο κλίμα, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνεχίσουν τη συζήτηση τους με τη συνοδεία εδεσμάτων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr