Συγκροτείται στο ΠΑΔΑ Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη συγκρότηση της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Παράταση προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη συγκρότηση της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με αριθμ.πρωτ.: 16081/12-05-2022, μέχρι τη Δευτέρα 06-06-2022 και ώρα 14.00 μ.μ.

Η Επιτροπή Ερευνών και Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σύμφωνα και με την απόφαση της με αριθμ. 5/19-04-22 συνεδρίασης της, κατά την οποία ενέκρινε την προκήρυξη της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη συγκρότηση της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητα, σύμφωνα με τα παρακάτω, όπως ρητά προβλέπονται στο Κεφάλαιο Ε' (άρθρα 21 έως 27) του Ν. 4521/2018 (ΦΕΚ τ. Α' 38/2-3-2018), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.


Σκοπός

Ο σκοπός της Ε.Η.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι να παρέχει σε ηθικό και δεοντολογικό επίπεδο εγγύηση αξιοπιστίας των ερευνητικών έργων που διεξάγονται -στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η Ε.Η.Δ.Ε. ελέγχει αν ένα ερευνητικό έργο διενεργείται με σεβασμό στην αξία των ανθρώπινων όντων, στην αυτονομία των προσώπων που συμμετέχουν, στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα, καθώς και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Η Επιτροπή ελέγχει, επίσης, την τήρηση των γενικά παραδεδεγμένων αρχών της ακεραιότητας της έρευνας και των κριτηρίων της ορθής επιστημονικής πρακτικής.

Σύνθεση της Ε.Η.Δ.Ε

Η Επιτροπή Ερευνών και Διαχείρισης Θα αξιολογήσει τις υποψηφιότητες και Θα αποφασίσει για τη σύνθεση της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής , σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 22 του Ν. 4521/2018 λαμβάνοντας υπ' όψιν της τα κάτωθι:

1) Η Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) Θα αποτελείται από επτά (7) τακτικά και επτά (7) αναπληρωματικά μέλη.

2) Τα μέλη της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) πρέπει να είναι επιστήμονες με ειδίκευση σε Θέματα έρευνας, ηθικής/βιοηθικής και δεοντολογίας της έρευνας. 'Ένα (1) τουλάχιστον μέλος πρέπει να έχει ειδίκευση στην ηθική/βιοηθική.

3) Πέντε (5) από τα τακτικά μέλη και τα αναπληρωματικά τους πρέπει να είναι μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Δύο (2) από τα τακτικά μέλη και τα αναπληρωματικά τους πρέπει να είναι πρόσωπα εκτός Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

4) Τα γνωστικά αντικείμενα των μελών πρέπει να εξασφαλίζουν, κατά το μέτρο του δυνατού, την εκπροσώπηση των γνωστικών αντικειμένων του Ιδρύματος, τα οποία συνίστανται ανά Σχολή.

Αρμοδιότητες Ε.Η.Δ.Ε. Οι αρμοδιότητες της Ε.Η.Δ.Ε., όπως προσδιορίζονται στο αρθ. 23 του Ν. 4521/2018, είναι οι ακόλουθες:

• Αρμοδιότητα της Ε.Η.Δ.Ε. είναι να διαπιστώνει αν τα ερευνητικά έργα που πρόκειται να εκπονηθούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν αντιβαίνουν στην κείμενη νομοθεσία και ότι συνάδουν με τους γενικά αποδεκτούς κανόνες ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο διεξαγωγής της. Η Ε.Η.Δ.Ε. Θα αξιολογεί κάθε ερευνητική πρόταση και είτε Θα την εγκρίνει, είτε Θα προβαίνει σε συστάσεις και σε εισηγήσεις για την αναθεώρησή της, εφόσον προκύπτουν ηθικά και δεοντολογικά κωλύματα. Οι συστάσεις και εισηγήσεις πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένες. Η Ε.Η.Δ.Ε. μπορεί, όποτε κρίνει σκόπιμο, να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις από τον επιστημονικό υπεύθυνο του ερευνητικού έργου, καθώς επίσης και να παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνητικών έργων που έχει εγκρίνει.

• Τα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα που, κατά δήλωση του επιστημονικού υπευθύνου, περιλαμβάνουν έρευνα στον άνθρωπο, σε υλικό που προέρχεται από άνθρωπο, όπως γενετικό υλικό, κύτταρα, ιστοί και προσωπικά δεδομένα, σε ζώα ή στο περιβάλλον, φυσικό και πολιτιστικό, υποβάλλονται υποχρεωτικά για έγκριση στην Ε.Η.Δ.Ε. και το έργο δεν μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται, αν προηγουμένως δεν έχει αποφασίσει η Ε.Η.Δ.Ε., η οποία Θα πρέπει να παρέχει σχετική εγκριτική απόφαση. Εκτός από τα ερευνητικά έργα της παραπάνω αναφερόμενης περίπτωσης, η Ε.Η.Δ.Ε. μπορεί να εξετάσει, κατόπιν σχετικής αίτησης οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου προσώπου ή σχετική καταγγελία, και άλλο ερευνητικό έργο και να γνωματεύσει για Θέματα ηθικής και δεοντολογίας που αφορούν άρθρο προς δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό ή υπό εκπόνηση διπλωματική εργασία ή διδακτορική διατριβή. Οι αποφάσεις της Ε.Η.Δ. Ε. είναι δεσμευτικές για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

• Αν η νομοθεσία προβλέπει έγκριση ή αδειοδότηση του έργου από άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, διοικητικό όργανο ή ανεξάρτητη διοικητική Αρχή, η σχετική απόφαση της Ε.Η.Δ.Ε. δεν υποκαθιστά την εν λόγω έγκριση ή αδειοδότηση.

• Η Ε.Η.Δ.Ε. αποφασίζει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαπέντε (15) ημέρες από την υποβολή της αίτησης και τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων συνοδευτικών εγγράφων. Αν, μέσα στη προθεσμία αυτή, η Ε.Η.Δ.Ε. δεν εκδώσει απόφαση, η αίτηση θεωρείται εγκεκριμένη. Κατ' εξαίρεση, οι παρεμβατικές και μη παρεμβατικές κλινικές μελέτες δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Ε.Η.Δ.Ε και για την υλοποίηση αυτών απαιτείται μόνο η έγκριση διενέργειας αυτών από την εκάστοτε αρμόδια δημόσια υπηρεσία, διοικητικό όργανο ή ανεξάρτητη διοικητική Αρχή σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία περί εκτέλεσης κλινικών μελετών.

• Σε περίπτωση καταγγελίας, η Ε.Η.Δ.Ε. αποφασίζει το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή της καταγγελίας. Αν μέσα στην προθεσμία αυτή δεν εκδοθεί απόφαση, η καταγγελία Θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.

• Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει, ενώπιον της Ε.Η.Δ.Ε., μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την έκδοση της απόφασης, αίτηση Θεραπείας κατά των συστάσεων της Επιτροπής υποβάλλοντας νέα στοιχεία. Για την εξέταση της αίτησης θεραπείας η Ε.Η.Δ.Ε. ζητά τη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία οφείλει να τη διατυπώσει μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες. Αν η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής δεν διατυπώσει γνώμη μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, η Ε.Η.Δ.Ε. προχωρεί στην εξέταση της αίτησης θεραπείας χωρίς τη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.

Ολόκληρη η Πρόσκληση

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr