ΠΑΔΑ: «Μπροστά και πίσω από τη μάσκα» Ψηφιακή Έκθεση από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας

ΠΑΔΑ: «Μπροστά και πίσω από τη μάσκα»: Ψηφιακή Έκθεση από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας

Στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας οι φοιτήτριες και οι φοιτητές από τα πρώτα κιόλας εξάμηνα της φοίτησής τους εξασκούνται, μεταξύ άλλων, στην  τέχνη και τις τεχνικές της ανθρώπινης επικοινωνίας μέσα από δημιουργικές προσεγγίσεις για να τις  εφαρμόσουν στην επαγγελματική τους σχέση με διάφορες ηλικιακές ομάδες, άτομα και ευάλωτους πληθυσμούς. Οι συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης και καραντίνας που βιώνουμε, (εξ) ώθησαν σε νέους τρόπους ζωής και μάθησης, με κύρια χαρακτηριστικά την αποφυγή στενών ανθρώπινων επαφών, τη χρήση μάσκας και την αναγκαστική μετάβαση στην ψηφιακή μάθηση.

Υπό αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, λοιπόν, στο πλαίσιο του μαθήματος «Μέθοδοι Επικοινωνίας και Δημιουργικής Έκφρασης στην Κοινωνική Εργασία» γεννήθηκε η ιδέα του project «ΜΠΡΟΣΤΑ & ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ» εν καιρώ πανδημίας COVID-19 που οδήγησε στην ψηφιακή έκθεση με την μορφή βίντεο. Με όχημα τη μάσκα, η έκθεση παρουσιάζει 35 φωτογραφίες (αυτο)πορτρέτα φοιτητριών και φοιτητών κοινωνικής εργασίας του ΠΑΔΑ, συνοδευόμενα από φράσεις που περιγράφουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις διαθέσεις τους, κατά τη διάρκεια του 2ου lockdown. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές, υλοποιώντας το project, παρουσίασαν  τρόπους επικοινωνίας, (αυτο)έκφρασης και διαμαρτυρίας μέσα στο διαδικτυακό περιβάλλον που κινούμαστε, ‘ταράζοντας’ την κριτική μας σκέψη δημιουργικά και ενισχύοντας την ψυχική και πνευματική ανθεκτικότητα. Η συμμετοχή τους ήταν εθελοντική και η προσωπική τους έκθεση στο φακό, με τον τρόπο που εκείνες/οι επέλεξαν να εκφραστούν,  αποτέλεσε μεγάλη άσκηση θάρρους εκ μέρους τους.


Το βίντεο περιλαμβάνει αφήγηση με εγγραφή φωνής για άτομα με προβλήματα όρασης. Ευχόμαστε σύντομα να επιστρέψουμε στον πανεπιστημιακό φυσικό μας χώρο και να παρουσιάσουμε την έκθεσή μας δια ζώσης.  
Διδάσκουσα και υπεύθυνη του project: Ελένη Παπούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.αττι

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr