Διεθνής διάκριση σε ερευνητική ομάδα του ΠΑΔΑ

Διεθνής διάκριση σε ερευνητική ομάδα του ΠΑΔΑ

To Βραβείο Έρευνας για το Nερό (“Water Research Prize”) στo πλαίσιo του Παγκοσμίου Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής 2020 (“World Architecture Festival, WAF”) κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας με πολλές υποψηφιότητες με ερευνητικές ομάδες από όλον τον κόσμο, απονεμήθηκε σε διαδικτυακή τελετή στις 2 Δεκεμβρίου σε τριμελή ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Τα δυο μέλη της ομάδας από το Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν: η Καθηγήτρια Κατερίνα Λιάπη από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και η υποψήφια διδάκτωρ Κύρα Παπανικολάου.


Μέλος της ομάδας από το ΠΑΔΑ ήταν ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Ιωάννης Συμπέθερος. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 στερλινών, με χορηγό τη “GROHE” ως υποστήριξη υλοποίησης της ερευνητικής πρότασης.  

Το αντικείμενο της πρότασης ήταν η ανάπτυξη ενός αναρτώμενου, αρθρωτού και ελαφρού συστήματος πρόσοψης κτηρίων για ψύξη μέσω εξάτμισης, με τη χρήση αποθηκευμένου νερού βροχής. Μερικά από τα σχόλια των κριτών ήταν: «…η βραβευθείσα πρόταση χρησιμοποιεί ένα έξυπνο μείγμα περιβαλλοντικού σχεδιασμού και σχεδιασμού προϊόντος, και προωθεί με ουσιαστικό τρόπο τη βιωσιμότητα σε πυκνά αστικά περιβάλλοντα … αποφασίσαμε ως κριτική επιτροπή ότι αυτή η πρόταση ήταν άξιος νικητής επειδή εκμεταλλεύεται τον πολύτιμο υδατικό πόρο με δημιουργικό τρόπο και προωθεί τη βιωσιμότητα μέσω μιας οπτικά εντυπωσιακής πρόσοψης».

Να σημειωθεί, ότι η ερευνητική ομάδα των Πανεπιστημίων Πατρών και Δυτικής Αττικής ασχολείται γενικότερα με θέματα αστικής υδρολογίας και βιώσιμης διαχείρισης νερού βροχής σε αστικά οικοδομικά τετράγωνα με στόχο τη βελτίωση του αστικού υδρολογικού κύκλου και μικροκλίματος, προωθώντας έτσι τον σχεδιασμό που σέβεται τον υδρολογικό κύκλο (“water sensitive design”) και οδηγεί σε πόλεις που σέβονται το νερό (“water sensitive cities”), με χρηματοδότηση από το ΙΚΥ και το Ίδρυμα Ωνάση. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr