Συνεργασία μεταξύ του ΠΑΔΑ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής

Συνεργασία μεταξύ του ΠΑΔΑ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) εκπροσωπούμενο από τον Πρύτανη Καθηγητή Παναγιώτη Καλδή και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής εκπροσωπούμενης από τη Διευθύντρια Αρχαιολόγο κα Χριστίνα Μερκούρη, στην Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω.

Παρόντες ήταν οι Κλειώ Σγουροπούλου, Καθηγήτρια και Αντιπρύτανης ΠΑΔΑ, Γεώργιος Παναγιάρης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης ΠΑΔΑ, Μαρία Χατζηδάκη Λέκτορας Εφαρμογών του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης ΠΑΔΑ και Μαρία Καλούτσα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΑΔΑ.


Η σύμπραξη αυτή αποτελεί μια χρόνια επιταγή και αποσκοπεί στην επιστημονική, ερευνητική και εκπαιδευτική συνεργασία των δύο μερών για την προστασία και την ανάδειξη μνημείων της πολιτισμικής κληρονομιάς της Δυτικής Αττικής.

Ανάμεσα σε άλλα, στοχεύει και στη συντήρηση και ανάδειξη του εμβληματικού «Βυζαντινού Ναού Αγίου Ιωάννη Ελαιώνα» στο κτήμα Μερκάτη («Άγιος Ιωάννης των Μπενιζέλων») και σε αναλύσεις υλικού από την Ιερά Μονή Δαφνίου.

Αναφέρεται ότι ο εν λόγω Ναός, κατασκευασμένος τον 14ο αιώνα, βρίσκεται στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα επί της οδού Θηβών και με Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο με ζώνη προστασίας γύρω του. Ωστόσο χρήζει συντήρησης αφού έχει υποστεί φθορές και λεηλασίες στο πέρασμα του χρόνου, με κίνδυνο την κατάρρευσή του, καθώς ουδέποτε συστηματικά συντηρήθηκε.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, όπως και του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών, σε συνεργασία με τα έμπειρα επιστημονικά στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής πρόκειται να προβεί στις ενδεικνυόμενες ενέργειες αποκατάστασης και επισκεψιμότητας του Ναού.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr