Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα "Πανεπιστήμιο και ΑΜΕΑ" από φοιτητές στο ΠΑΔΑ

Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα "Πανεπιστήμιο και ΑΜΕΑ" από την Ανεξάρτητη Φοιτητική Πρωτοβουλία του ΠΑΔΑ

Ημερίδα ευαισθητοποίησης με θέμα "Πανεπιστήμιο και ΑΜΕΑ" πραγματοποιήθηκε στις 24/6/2019 από την Ανεξάρτητη Φοιτητική Πρωτοβουλία στην πανεπιστημιούπολη 1 του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Αναλυτικότερα, παρουσιάστηκαν προβλήματα που εμφανίζονται καθημερινά αναφορικά με την πρόσβαση ενός/μίας ΑΜΕΑ στο χώρο του Πανεπιστημίου (κακοφτιαγμένες ή και καθόλου ράμπες, κακή συντήρηση ανελκυστήρων, έλλειψη τουαλετών κλπ), ενώ ταυτόχρονα όπως αναφέρουν στα «Φοιτητικά Νέα» οι φοιτητές στάλθηκαν προτάσεις επίλυσης αυτών των ζητημάτων στον αρμόδιο Κοσμήτορα και στην Τεχνική Υπηρεσία,όπου η ανταπόκριση ήταν άμεση. 


Πανεπιστήμιο και ΑΜΕΑ

 “It's not our disabilities, it's our abilities that count”

Μήπως το πανεπιστήμιο του 2019 οφείλει να πληροί τις ανάγκες των ΑΜΕΑ φοιτητών και φοιτητριών;

Μήπως οφείλουμε να ακούσουμε τις εμπειρίες τους ως μια αδικημένη από το κράτος κοινωνική ομάδα;

Μήπως ήρθε η ώρα επιτέλους να διεκδικήσουμε το απλό
και συνάμα αυτονόητο για μια ανθρώπινη
και σύγχρονη πραγματικότητα...;

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ;
ΠΑΝΤΑ, ΠΑΝΤΟΥ!

  • Ράμπες

Βάσει ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από φοιτητές μας και στις δύο πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, διαπιστώθηκε πως υπάρχει αδυναμία πρόσβασης σε ορισμένα  σημεία λόγω απουσίας των ειδικών κεκλιμένων πλατφόρμων (ραμπών) (βλέπε κατόψεις πανεπιστημιουπόλεων). Εντωμεταξύ, οι ήδη υπάρχουσες ράμπες  στις κτηριακές εγκαταστάσεις είναι συνήθως κακοφτιαγμένες, με μεγάλες δυσμορφίες πράγμα που τις καθιστά άχρηστες ενώ μπορεί να απέχουν αρκετά από θέσεις στάθμευσης οχημάτων ΑΜΕΑ και να εξαναγκάζουν τους ίδιους σε μεγάλες διαδρομές περιμετρικά των κτηρίων, για την πρόσβαση σε αυτά (πιθανή έκθεση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες). Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός, πως άτομα με μερική έως καθόλου όραση δεν θα μπορούσαν να κατευθυνθούν καθόλου στους πανεπιστημιακούς χώρους, απουσία διαδρομών για τυφλούς (όπως στα πεζοδρόμια).     

Προτείνουμε: Την τοποθέτηση ειδικών ραμπών αλλά και βελτίωση των ήδη υπαρχοντων καθώς και δημιουργία  πλακιδίων για τυφλούς, εκεί που απουσιάζουν πλήρως. Είναι παράλογο να υπάρχει οδηγός (πλακίδια) για τυφλούς στο πεζοδρόμιο του δήμου, ενώ στο 1 μέτρο ενδότερα του ΠΑΔΑ, αυτός να απουσιάζει!

  • Διαμόρφωση χώρων και εγκαταστάσεων

Στην ίδια μοίρα με ανελκυστήρες που δεν λειτουργούν (λόγω της ακινησίας σύμφωνα με τους τεχνικούς-συντήρητές), είναι και σε ορισμένα κτήρια οι τουαλέτες για ΑΜΕΑ, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε αποθήκες (κτήριο Ζ Πανεπιστημιούπολης 2), με αποτέλεσμα να είναι πλέον δυσεύρετες.  Ακόμα, ο χώρος αναμονής και αυτοεξυπηρέτησης (μπουφές) της σίτησης (κιγκλίδωμα  και ύψος πιάτων) δυσχεραίνει την σίτηση ενός φοιτητή με αμαξίδιο ενώ αφήνεται ερωτηματικό, κατά πόσο έχουν προβλεφθεί άτομα με κινητικές δυσκολίες σε σχέδια εκκένωσης του πανεπιστημίου μιας και δεν υπάρχουν πουθενά αντίστοιχες σημάνσεις. Επιπροσθέτως, στα ίδια πλαίσια για την προάσπιση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες, προστίθεται η σήμανση στους δρόμους περιμετρικά των πανεπιστημιουπόλεων καθώς και εντός τους. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υπάρχουν πινακίδες για το όριο ταχύτητας των αμαξιών μιας και πολλοί/ες φοιτητές/τριες μετακινούνται για κάποιο διάστημα από την πλευρά του δρόμου, ΑΜΕΑ αλλά και μη (κατά κύριο λόγο στην πανεπιστημιούπολη 2 αλλά και μερικώς στην 1) ενώ οδηγοί επιταχύνουν επικίνδυνα. Τέλος, θα πρέπει να αναδιαμορφωθούν αίθουσες,εργαστήρια (πάγκοι εργαστηρίων!) αλλά και χώροι της Διοίκησης του Πανεπιστημίου με χαρακτηριστικότερο το γραφείο του ίδιου του Πρύτανη, το οποίο ΔΕΝ ειναι προσβάσιμο για ΑΜΕΑ, γιατί ΑΜΕΑ φοιτητές/τριες με τον τρόπο αυτό δεν έχουν τη δυνατότητα να φέρουν εις πέρας τις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις.

          Είναι τελείως λάθος η ύπαρξη τέτοιων χωροταξικών      ατασθαλιών οι οποίες υπονομεύουν τα δικαιώματα  της φοιτητικής κοινότητάς ΑΜΕΑ του πανεπιστημίου μας.

Προτείνουμε: Αναδιαμόρφωση όλων των παραπάνω χώρων! 

  • Κάπνισμα

Πρόσφατα έγινε καταγγελία και επιβλήθηκε πρόστιμο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από το Ελληνικό Παρατήριο Συμφωνιών Ελσίνκι (όπως δημοσίευσαν τα «Φοιτητικά Νέα»), για τη μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου. Κάτι για το οποίο άλλοι αδιαφορούν ενώ άλλοι αγνοούν πλήρως. Βάση κανόνων του ιδρύματος, το κάπνισμα απαγορεύεται στους εσωτερικούς χώρους του, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα κατά την  οποία, μερίδα μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του πανεπιστημίου (φοιτητές, καθηγητές, λοιπό προσωπικό κλπ) επιβάλονται επιδεικτικά σε όλους τους μη καπνιστές, ανθρώπους με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, ΑΜΕΑ με ευαισθησία στον καπνό, αλλά και όσους/ες πολύ απλά ενοχλούνται από το κάπνισμα, αυτή τη βλαβερή για την υγεία συνήθεια: το παθητικό κάπνισμα.

Προτείνουμε: Σε όλους τους κλειστούς χώρους του πανεπιστημίου τοποθέτηση πινακίδων απαγόρευσης του καπνίσματος, αφαίρεση των καπνοδοχείων από τα τραπεζάκια-παγκάκια  και αντίστοιχο έλεγχο-επίτηρηση του κανονισμού από όλους μας (φοιτητές,καθηγητές, διοικητικό-εργατικό προσωπικό). Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό πως σε μια δημοκρατία καμία μερίδα ανθρώπων δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλεται σε μια άλλη.

Ως Ανεξάρτητη Φοιτητική Πρωτοβουλία Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, έχουμε έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του πανεπιστημίου αλλά και αρμόδιους κοσμήτορες και έχουν ήδη δρομολογηθεί, μετά από πολλές και χρονοβόρες προσπάθειες, δράσεις που αφορούν την βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Αναμένονται νεώτερα!

“ ...λίγότερα συνθήματα, περισσότερη δουλειά...”

*ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ*

 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr