Μηνυτήρια αναφορά του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι κατά του ΠΑΔΑ στον Άρειο Πάγο για άρνηση εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου

Μηνυτήρια αναφορά του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι κατά του ΠΑΔΑ για άρνηση εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) κατέθεσε μήνυση προς τον Αρειο Πάγο κατά του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μετά την επιστολή καταγγελίας ΑμεΑ φοιτητή του ΠΑΔΑ προς τον Πρωθυπουργό που δημοσίευσαν τα «Φοιτητικά Νέα» με τίτλο "Η Οδύσσεια ενός φοιτητή ΑμεΑ, ακτιβιστή, που απεγνωσμένα αγωνίζεται για υγιεινό περιβάλλον στο ΠΑΔΑ".

Τι δηλώνει στα «Φοιτητικά Νέα» ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Ανδρέας Μπαρδάκης, Ακτιβιστής, δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»:


«Ήταν η πιο ευχάριστη έκπληξη για μένα όταν ενημερώθηκα για την αναφορά από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι προς Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά ΠΑΔΑ, το οποίο ζητάει την ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος, εφόσον το πανεπιστήμιο έχει δείξει ότι δεν συμμορφώνεται με τις συστάσεις. Επιτέλους, κάποιος ανέλαβε να τους τρίξει τα δόντια…



Βεβαίως, δεν είναι η επιθυμία μου να βρει κάποιος κρατικός υπάλληλος τον μπελά του, δεν θα το ήθελα ποτέ αυτό. Το μόνο που επιθυμώ κι αγωνίζομαι από τον Οκτώβριο του 2017 γι’ αυτό, είναι το να εφαρμοστεί επιτέλους το αυτονόητο μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου, δηλαδή ο σεβασμός στη δημόσια υγεία και η αναβάθμιση του επιπέδου του, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι μας, ως φοιτητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες να αισθανόμαστε περηφάνια ότι στην Ελλάδα έχουμε πολιτισμένα πανεπιστήμια κι ότι οι φοιτητές, ειδικά τα άτομα με αναπηρίες και σοβαρές χρόνιες παθήσεις, μπορούμε να σπουδάσουμε χωρίς να εκτίθεται η υγεία μας σε κίνδυνο. Το ίδιο φυσικά επιθυμώ για τους εργαζόμενους και τους εκπαιδευτικούς αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ατόμων που έχουν επικοινωνήσει μαζί μου εκμυστηρευόμενοι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

 

Ευελπιστώ ότι ο νέος Πρύτανης του ΠΑΔΑ, για τον οποίο ακούω ότι είναι θετικός απέναντι στις προτάσεις των φοιτητών, θα λάβει υπόψη του την κατάσταση και θα φροντίσει να αναβαθμίσει αποτελεσματικά το επίπεδο του πανεπιστημίου έτσι ώστε οριστικά να αλλάξει σελίδα».

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν τι αναφέρει η Μηνυτήρια αναφορά κατά του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής:

Αναφορά σε Εισαγγελέα Αρείου Παγου για άρνηση εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής εις βάρος (και) φοιτητή με αναπηρία.

ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ

29 Μαΐου 2019

Προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Σύμφωνα με το Ν. 3730/2008 όπως έχει τροποποιηθεί με το Ν. 3868/2010, απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και επιβάλλονται κυρώσεις στους παραβάτες, σοβαρότερες κυρώσεις στους υπεύθυνους διαχείρισης και λειτουργίας των δημόσιων χώρων που παρά το νόμο επιτρέπουν το κάπνισμα στους χώρους αυτούς και πειθαρχικές κυρώσεις αν οι ως άνω δράστες είναι δημόσιοι λειτουργοί.

Είναι γνωστό πως ο νόμος αυτός δεν εφαρμόζεται καταρρακώνοντας το κράτος δικαίου χωρίς να έχει υπάρξει καμιά κύρωση ούτε για το κάπνισμα σε δημόσιο χώρο ούτε για την παράβαση καθήκοντος των υπευθύνων, περιλαμβανόμενων δημόσιων λειτουργών, για τη μη επιβολή των προστίμων.

Χαρακτηριστική η επισυναπτόμενη δημόσια καταγγελία κατά δημόσιων πανεπιστημιακών λειτουργών.

Με την παρούσα αναφορά αιτούμεθα να κάνετε κάθε νόμιμη ενέργεια ώστε να επιβληθούν τα από το νόμο οριζόμενα πρόστιμα και πειθαρχικές κυρώσεις και να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των κατά το νόμο υπευθύνων για παράβαση καθήκοντος.

Παράλληλα, παρακαλούμε να εκδώσετε εγκύκλιο για την αυστηρή εφαρμογή του νόμου που παραβιάζεται ατιμωρητί ακόμα και από δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους στα δικαστήρια της χώρας όλως των βαθμίδων περιλαμβανόμενων και των Ανώτατων Δικαστηρίων, όπως γνωρίζουμε και από πάμπολλες προσωπικές εμπειρίες.

Ο Εκπρόσωπος του Τμήματος Αντικαπνιστικού Αγώνα του ΕΠΣΕ

Παναγιώτης Δημητράς του Ηλία

Νόμιμος Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr