Αγανάκτηση φοιτητών του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Αγανάκτηση φοιτητών του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Με μία επιστολή προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο Εκπρόσωπος των Φοιτητών του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, θίγει τα προβλήματα που υπάρχουν στο νεοϊδρυθέν Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής το οποίο προέκυψε από τη συνένωση των πρώην τμημάτων Μηχανικών Αυτοματισμού και Μηχανικών Κλωστοϋφαντουργίας.

Όπως αναφέρει στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr ο εκπρόσωπος των φοιτητών του Τμήματος, «από την πρώτη κιόλας χρονιά της εφαρμογής της συγχώνευσης έχουν δημιουργηθεί πληθώρα προβλημάτων στην ομαλή λειτουργία του τμήματος», σε ακαδημαϊκό, γνωστικό αλλά και λειτουργικό επίπεδο.


Όπως υπογραμμίζει, «εύλογα διαπιστώνει κανείς ότι με την υφιστάμενη συγχώνευση, το πρώην τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού έχει αναλάβει ουσιαστικά το ρόλο του “διασώστη” έναντι του έτερου τμήματος Μηχανικών Κλωστουφαντουργίας». «Το οποίο», συνεχίζει ο εκπρόσωπος, «ουδέποτε συγκέντρωνε τις προτιμήσεις των υποψήφιων σπουδαστών, ενώ παράλληλα ούτε χαρακτηριζόταν ως ένα τμήμα με υψηλούς δείκτες απορροφητικότητας στην αγορά εργασίας». 

Καταλήγοντας χαρακτηριστικά στην ανάγκη για άμεση πρόκληση «ειδικής συζήτησης στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου ώστε να δρομολογηθούν από κοινού οι απαραίτητες ενέργειες για την διευθέτηση των προβλημάτων».

Αναλυτικά η Επιστολή μέσα από τα «Φοιτητικά Νέα»

ΠΡΟΣ: Διοικούσα Επιτροπή Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Κοσμήτορα Σχολής Μηχανικών Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Συνέλευση Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής.

«Αναγκαιότητα διαχωρισμού του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής»

Αξιότιμα μέλη της  Διοικούσας  Επιτροπής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,

με την παρούσα επιθυμούμε να σας κοινοποιησούμε τον προβληματισμό που επικρατεί στην φοιτητική κοινότητα του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής.

Όπως προφανώς θα γνωρίζετε το εν λόγω τμήμα αποτελεί προϊόν συγχώνευσης των Τμημάτων Μηχανικών Αυτοματισμού και Μηχανικών Κλωστουφαντουργίας, γεγονός που από την πρώτη κιόλας χρονιά της εφαρμογής της έχει δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων στην ομαλή λειτουργία του τμήματος και στην προσπάθεια ουσιαστικής αναβάθμισης του παρεχόμενου προγράμματος σπουδών.

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, παρατηρείται σύγχυση και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει περιέλθει εν γνωση μας αντιπαλοτητα μεταξυ των μελων ΔΕΠ και ανταλλαγή αλλεπάλληλων καταγγελιων μεταξύ τους, καθώς και μέρος των καθηγητών να βρίσκονται απολογούμενοι για το ερευνητικό και ακαδημαικό τους εργο.

Σε γνωστικό επίπεδο, το τμήμα δεν παρέχει καμία ομοιογένεια στο πρόγραμμα σπουδών και η φοιτητική κοινότητα καλείται να ακολουθήσει ενα πρόγραμμα σπουδών που ουδεμία συσχέτιση έχει με αυτό που επέλεξε. Επιπλέον, σε επίπεδο επαγγελματικής αποκατάστασης, παρέχεται ένας τίτλος σπουδών αμφίσημης γνωστικής επάρκειας και εξειδίκευσης, πράγμα που οδηγεί σε αβέβαιη επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του.

Σε λειτουργικό επίπεδο, η γραμματεία του τμήματος γίνεται συχνά δέκτης καταγγελιών απο μέλη ΔΕΠ, σχετικά με τον τρόπο λειτουργία της, κίνηση που ουσιαστικά, αποπροσανατολίζει το διοικητικό προσωπικό απο το πραγματικό του έργο όπως την παροχή υπηρεσιών προς τους φοιτητές.

Συμπερασματικά, εύλογα διαπιστώνει κανείς ότι με την υφιστάμενη συγχώνευση το πρώην τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού έχει αναλάβει ουσιαστικά το ρόλο του «διασώστη»  έναντι του έταιρου τμήματος κλωστοϋφαντουργίας το οποίο ουδέποτε συγκέντρωνε τις προτιμήσεις των υποψηφίων σπουδαστών, ενώ παράλληλα ούτε χαρακτηριζόταν τα τελευταία χρόνια ως ένα τμήμα με υψηλούς δείκτες απορροφητικότητας στην αγορά εργασίας.

Για όλα τα ανωτέρω παρακαλούμε θερμά όπως προκαλέσετε ειδική συζήτηση στο αρμόδιο όργανο του πανεπιστημίου ώστε να δρομολογηθούν απο κοινού οι απαραίτητες ενέργειες για την αναγκαία διευθέτηση των προβλημάτων που ανακύπτουν.

Με εκτίμηση,

Παπαχρίστου Γιώργος

Εκπρόσωπος Φοιτητών

Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής

Ισοτίμηση των πτυχίων ζητούν οι απόφοιτοι των ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ με αυτά του ΠΑΔΑ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr