Κοινό ανακοινωθέν Κοσμητόρων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σχετικά με την μετονομασία του Πανεπιστημίου

Κοινό ανακοινωθέν Κοσμητόρων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Την αντίθεση τους εκφράζουν με κοινό ανακοινωθέν 5 Κοσμήτορες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σχετικά με το σχέδιο Μητσοτάκημε να μετονομάσει το Πανεπιστήμιο.

Το Κοινό ανακοινωθέν:


Προξενούν δυσάρεστη έκπληξη στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι πληροφορίες για τις προθέσεις της ΝΔ να μετονομάσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε “Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών”, σε  περίπτωση που αναλάβει τη  διακυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα αυτή η μετονομασία θα είναι «πιλοτική» και θα ισχύσει και για τα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας, ανατρέποντας τους σημερινούς σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας να τα συγχωνεύσει  με Πανεπιστήμια, ο οποίος με το Ν.4521/2-3-18 τόλμησε να δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αγνοώντας τις αντιδράσεις τόσο οργανωμένων συντεχνιών, όσο και του πανεπιστημιακού κατεστημένου.

Προφανώς οι σύμβουλοι του αρχηγού της ΝΔ αγνοούν πως ο όρος «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών» αποτελεί κατάλοιπο του παρελθόντος και διεθνώς εγκαταλείπεται. Δεν υφίσταται πλέον ο όρος «εφαρμοσμένη επιστήμη», είναι αδόκιμος ως έννοια. Διεθνώς τα «πανεπιστήμια εφαρμογών» αφορούσαν τις επαγγελματικές σχολές, που καταφανώς δεν συνάδουν με τον σημερινό τρόπο εξέλιξης της Θεωρίας και της Πρακτικής. Αναφέρονταν στον τρόπο θεώρησης της επιστημονικής πρακτικής και της σχετικής εκπαίδευσης των νέων, μέχρι τη δεκαετία του -60. Οι πρακτικές του παρελθόντος που απαιτούσαν απλές δεξιότητες, σήμερα απαιτούν ευρύτερη γνωσιοθεωρία και η επιστημονική έρευνα αποτελεί πλέον συστατικό των πανεπιστημιακών σπουδών. Έτσι,  οι απόφοιτοι των σημερινών Πανεπιστημίων καθίστανται ικανοί να εκπονήσουν διδακτορικές  διατριβές, συμμετέχοντας στην αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης τους. Τα «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών» δεν εξυπηρετούν τους παραπάνω στόχους και δεν απονέμουν διδακτορικά διπλώματα.

Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε πισωγυρίσματα στο θεσμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και πως όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα θα υπερασπιστεί το νέο πανεπιστήμιο.

Ελπίζουμε η ηγεσία της ΝΔ να πληροφορηθεί επαρκώς τα σημερινά τεκταινόμενα διεθνώς στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αναζητώντας συμβουλευτικές υπηρεσίες από γνωρίζοντες τα ζητήματα της Παιδείας.

ΟΙ ΚΟΣΜΗΤΟΡΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

  • Καθηγήτρια, Ευαγγελία Πρωτόπαπα
  • Καθηγητής, Παντελής Μαλατέστας
  • Καθηγητής, Νικήτας Χιωτίνης
  • Καθηγητής, Θανάσης Σπυριδάκος
  • Καθηγητής, Γιάννης Τσάκνης

Το Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για το 2018-2019

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr