Οι κινητοποιήσεις φοιτητών του ΤΕΙ Αθηνών

Οι κινητοποιήσεις φοιτητών του ΤΕΙ Αθηνών για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΠΔΑ, ενώ ήταν να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβρη, έγινε τη Δευτέρα 26/2, όπου δόθηκε μια σημαντική απάντηση από τους φοιτητές που ήμασταν στον δρόμο την ίδια ώρα με σωματεία από τους παιδικούς σταθμούς όπου δέχονται αντίστοιχη επίθεση με κλεισίματα, συγχωνεύσεις και απολύσεις. Η καθυστέρηση αυτή προήλθε μέσα από τις δικές μας κινητοποιήσεις και τους αγώνες που δίναμε όλο αυτό το διάστημα από κοινού με την ΣΕΥΠ.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έρχεται σε λίγο καιρό να υλοποιήσει:


  • Συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων (από 42 γίνονται 26).
  • Διετή προγράμματα σπουδών (επαγγελματικής εκπαίδευσης/κατάρτησης) για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.
  • Διάλυση του πτυχίου, με χτύπημα στα επαγγελματικά δικαιώματα (ατομικός φάκελος με τα ECTS)
  • Αλλαγές σε προγράμματα σπουδών και ονομασίες τμημάτων.
  • Μειώσεις εισακτέων περίπου 40% στο ΠΔΑ.
  • Απολύσεις καθηγητών, δεν θα υπάρχει κανένας έκτακτος στο καινούριο «Ίδρυμα».
  • Οι φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών και οι ήδη απόφοιτοι για να αποκτήσουν πτυχίο Πανεπιστημίου θα πρέπει να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις. Οι υπόλοιποι προκειμένου να αποκτήσουν πτυχίο Πανεπιστημίου θα πρέπει να παρακολουθήσουν επιπρόσθετα μαθήματα.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαία, αλλά γίνονται με στόχο την κατάργηση της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης και μετατροπής της ως προνόμιο για λίγους. Επιδιώκεται η άμεση σύνδεση των σχολών με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου. Σκοπεύουν στην δημιουργία του αυριανού αναλώσιμου, πειθήνιου, χωρίς δικαιώματα εργαζόμενου. Για αυτό βλεπουμε και τις αντίστοιχες δηλώσεις από την πλευρά της βιομηχανίας και των εφοπλιστών (ΕΒΕΠ, Πρεσβεία της Κίνας κλπ).

Βάσει του Νόμου Γαβρόγλου, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2017, έρχεται να «δέσει» το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Μέσα στον νόμο περιλαμβάνονται αλλαγές για τα ΑΕΙ στο συνολό τους, όπως:

  • Με ένα προεδρικό διάταγμα ο εκάστοτε υπουργός θα μπορεί να συγχωνεύει, να καταργεί, να μετονομάζει και να μεταφέρει σχολές. (αυτό το ρόλο εξυπηρετεί και η ΑΔΙΠ, όπου μετά από μια «κακή αξιολόγηση» μπορεί να κλείσει σχολές, στέλνοντας τους φοιτητές αυτών στο δρόμο)
  • Παγιώνουν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ανοίγοντας το δρόμο για τα δίδακτρα και στα προπτυχιακά
  • Αυτοχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και θέσπιση ιδιωτικών και οικονομικών κριτηρίων
  • Καταργεί το άσυλο δίνοντας τη δυνατότητα στις πρυτανικές αρχές να καλούν την επέμβαση της αστυνομίας, όπως είδαμε και με τη Σύγκλητο να καλεί την Πρύτανη να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση.
  • Ανοίγει δεύτερο και τρίτο κύκλο σπουδών(σεμινάρια,μεταπτυχιακά). Οι φοιτητές καλούνται σε ένα ατελείωτο κυνήγι, καθώς το πτυχίο τους δεν θα επαρκεί.

Προχωράνε πανελλαδικά στην μετατροπή των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια με αντίστοιχες συγχωνεύσεις και καταργήσεις (ΤΕΙ Ηπείρου με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΤΕΙ Ιονίου με το πανεπιστήμιο Ιονίου, ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ.α), πράγμα που έχει ξεκινήσει και στα Πανεπιστήμια όπως με τη διάσπαση του ΦΠΨ στη Φιλοσοφική. Μετά την ψήφιση του ΠΔΑ, ετοιμάζουν την ψήφιση αντίστοιχων νομοσχεδίων για την υλοποίηση των παραπάνω συγχωνεύσεων και καταργήσεων, και παράλληλα ανακοινώνεται η δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών σε διάφορες πόλεις, στις θέσεις εξαφανισμένων τμημάτων. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα αναβαθμισμένο σχέδιο Αθηνά που πάει να καταργήσει πανελλαδικά σχολές και να πετάξει τους φοιτητές στο δρόμο χωρίς δικαιώματα, με μόνη προοπτική τη μαύρη, ανασφάλιστη εργασία.

Συνολική επίθεση στα δικαιώματά μας!

Όλα τα παραπάνω συνδέονται με την γενικότερη επίθεση που διεξάγεται στην κοινωνία. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι το ΠΔΑ είναι αναβάθμιση όπως και το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν (ιδιωτικοποιήσεις σε ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, απαγόρευση της απεργίας), και ότι με αυτά έρχεται το τέλος της κρίσης και η έξοδος από τα μνημόνια! Μετά την 3η αξιολόγηση έρχεται και η 4η με νέα μέτρα εις βάρος της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας. Οι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μένουν σε αυτά τα δυσβάσταχτα μέτρα αλλά αναβαθμίζουν την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς (επέκταση της βάσης της Σούδας, νέες βάσεις του ΝΑΤΟ κλπ) προσπαθώντας να στρέψουν τον ένα λαό απέναντι στον άλλο αλλά και να προσανατολίσουν προς τα δεξιά την οργή του κόσμου από τις πολιτικές της λιτότητας. Θα πρέπει να μας βρουν απεναντί τους σε όλη αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Ως φοιτητές θα πρέπει να συνεχίσουμε με αγώνες για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας στο πλευρό των εργαζομένων, για μια κοινωνία χωρίς ιμπεριαλισμό, πόλεμο, φτώχεια, ρατσισμό, φασισμό, καταπίεση κι εκμετάλλευση. Δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν οι λαοί, θα πρέπει να παλέψουμε διεθνιστικά για ένα αντικαπιταλιστικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα για τη φιλία και την ειρήνη των λαών χωρίς κανέναν προστάτη (αφεντικά, κυβερνήσεις, ιμπεριαλιστές). Δεν πρέπει να σταματήσουμε όσες απειλές και εκβιασμούς και αν δεχόμαστε. Ενδεικτική είναι η απόφαση που πήρε η κοσμητεία την Πέμπτη 22/2, την πρώτη μέρα λήξης της κατάληψης, όπου μόνο οι επί πτυχίω έχουν δικαίωμα στην εξεταστική. Η απόφαση θα πρέπει να καταγγελθεί καθώς είναι εκδικητική απέναντι στους αγώνες μας. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου ο αγώνας δε σταματάει αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί για την ανατροπή του. Ο αγώνας ενάντια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο νόμο Γαβρόγλου ( την συνέχεια δηλαδή του νόμου Πλαίσιο και του σχεδίου Αθηνά ) για να είναι νικηφόρος θα πρέπει να συσπειρωθούν ακόμα περισσότερες δυνάμεις και ο κάθε φοιτητής να πάρει την υπόθεση αυτή στα χέρια του. Το ίδιο ισχύει και για το εξάμηνο και την εξεταστική. Είναι κάτι που αφορά όλους μας και θα πρέπει να το υπερασπιστούμε, όπως το να σπουδάζουμε με ανθρώπινους όρους, με πρόγραμμα στα μέτρα μας και όχι πράξεις τιμωρίας. Δεν είναι οι αγώνες μας που κλείνουν τις σχολές και τα σχολεία, αλλά οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, τα λοκ άουτ, τα χημικά και η καταστολή που δέχονται οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί στη μάχη τους για προσλήψεις και μονιμοποίηση όπως έγινε στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 2/3.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Ανατροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
  • Ανατροπή του Νόμου Γαβρόγλου, του νόμου-πλαίσιο και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων
  • Καμία διάσπαση πτυχίου, πτυχία με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, όχι στους κύκλους σπουδών
  • Πληρωμή όλων των συμβασιούχων
  • Πρόσληψη και μονιμοποίηση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού
  • Να σπάσουν οι αλυσίδες των μαθημάτων, τα προαπαιτούμενα και τα μονά-ζυγά εξάμηνα
  • Προασπιζόμαστε το εξάμηνο και την εξεταστική και απαιτούμε να διεξαχθεί με ανθρώπινους όρους
  • Υπεράσπιση του ασύλου
  • Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση για όλες και όλους ( σίτιση, στέγαση, αναλώσιμα, συγγράματα, μεταφορές, ασφάλιση)

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

  • Συμμετοχή στην κινητοποιήση την Πέμπτη στις 08/03 ενάντια στην γυναικεία καταπίεση και την σεξιστική βία, στις 6μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.
  • Συμμετοχή στην κινητοποίηση Παρασκευή 09/03 στις 13.30, στο Υπουργείο Παιδείας που καλούν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και αναπληρωτές
  • Συμμετοχή στην κινητοποίηση ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό, Σάββατο 17/03, στις 3μμ στην Ομόνοια.
  • Νέα Γενική Συνέλευση Τετάρτη 21/03 12.30, στο αμφιθέατρο ΣΑΕΤ.
  • Κινητοποίηση στον πολυχώρο πολιτισμού "Ελληνικό μολύβι - Γ.Βάρνας", στην εκδήλωση που διοργανώνουν ο Δήμαρχος του Αιγάλεω και η Διοικούσα Επιτροπή για την ίδρυση του Π.Δ.Α., την Δευτέρα 12/3 19.00, όπου θα μιλήσουν: ο Α.Τσίπρας, ο Δήμαρχος Αιγάλεω Δ.Μπίρμπας, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Π.Δ.Α. Κ.Μουτζούρης, ο Υπ.Παιδείας Κ.Γαβρόβλου. Προσυγκέντρωση 18.30 στάση μέτρο Ελαιώνας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΠΟΥΔ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Νέα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr