Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Φοιτητές και σπουδαστές παλεύουμε μαζί για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας

Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για την δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που προκύπτει από την συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΤΕΙ Πειραιά. Πρόκειται για μια αλλαγή απολύτως συνυφασμένη με τις απαιτήσεις του ΟΑΣΑ και της ΕΕ, για περισσότερη προσαρμογή πτυχίων και εργαζομένων στις ανάγκες του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή ο ΣΕΒ χαιρέτησε και στήριξε την δημιουργία του ΠΔΑ. Αποτελεί εφαρμογή του 4ου μνημονίου και εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική υποχρηματοδότησης και της εξοικονόμησης πόρων του κράτους, που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, που θέλει τους φοιτητές να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.


Οι φοιτητές και οι σπουδαστές διεκδικούμε την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας

Όσο και να θέλει η κυβέρνηση να παρουσιάζει αυτές τις αλλαγές ως αναβάθμιση, η πραγματικότητα την διαψεύδει αφού με την δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενισχύεται η κατηγοριοποίηση αποφοίτων/πτυχίων/ιδρυμάτων. Στο ίδιο αντικείμενο, για παράδειγμα των μηχανικών, υπάρχουν πτυχία bachelor, master, οι παλιοί απόφοιτοι των ΤΕΙ, οι απόφοιτοι των κολλεγίων. Με τα 2ετή προγράμματα σπουδών, ενισχύεται και άλλο αυτή η κατηγοριοποίηση και η υποταγή των σχολών στις ανάγκες της αγοράς για πιο φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους. Παραμένουν και θα ενταθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στις σπουδές τους (υποχρηματοδότηση, κενά σε προσωπικό, σε υποδομές και εξοπλισμό, ελλείψεις σε φοιτητική μέριμνα). Στα πλαίσια αυτά προκύπτουν και τμήματα χωρίς σινάφια, όπως η συγχώνευση 5 τμημάτων στην ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθηνας, με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων.

Με αφορμή τις αλλαγές αυτές, διοικήσεις Πανεπιστημίων και ορισμένοι καθηγητές προσπαθούν να στρέψουν τους φοιτητές ενάντια στους σπουδαστές! Είμαστε απέναντι σε όποιον προσπαθεί να μας διασπάσει! Διαχρονικά η ύπαρξη τμημάτων, πτυχίων και αποφοίτων στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο αλλά με διαφορετικά προγράμματα και έτη σπουδών, διαφορετικά πτυχία λειτουργεί σαν "δούρειος ίππος¨ για όλους τους απόφοιτους, αφού αξιοποιείται για να συμπιέζονται τα δικαιώματά όλων προς τα κάτω, για να θολώνει τον πραγματικό υπεύθυνο για την ανεργία, την κακοπληρωμένη δουλειά, το κυνήγι πανάκριβων πιστοποιήσεων εκτός πτυχίου και να διαιρούνται οι εργαζόμενοι μεταξύ τους.

Με την δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής παραμένει αυτή η κατηγοριοποίηση και ενισχύεται. Αυτοί που θα τρίβουν πάλι τα χέρια τους είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες που θα προσλαμβάνουν τον πιο φτηνό και αναλώσιμο.

Φοιτητές – σπουδαστές οργανώνουμε την δική μας απάντηση, παλεύουμε μαζί για:

  • Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο που σπουδάζουμε.
  • Ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, με πλήρη εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα!
  • Όλη η απαραίτητη για το επάγγελμα γνώση στο πτυχίο. Όχι στο εμπόριο πανάκριβων μεταπτυχιακών, πιστοποιητικών και σεμιναρίων.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.

Στηρίζουμε τον αγώνα των σπουδαστών στα ΤΕΙ, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις τους και στο συλλαλητήριο την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ το Νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής όπως κατατέθηκε στη Βουλή

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr