Έδρα της νέας Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Έδρα της νέας Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Το πανεπιστήμιο ψήφισε Σύρο αλλά το υπουργείο Παιδείας προέκρινε Σάμο. Πρόκειται για το νησί στο οποίο θα οριστεί η έδρα της νέας Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την ιστορία φέρνει στη μνήμη τις κόντρες των γειτονικών πόλεων που –όταν υπήρχε ο πακτωλός των ευρωπαϊκών κονδυλίων– έριζαν σε ποια θα ιδρυθούν τελικά το νέο τμήμα και η σχολή.

Σήμερα, το υπουργείο αγνόησε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο ΑΕΙ και η τελική απόφασή του προκαλεί αντιδράσεις των χαμένων κυβερνητικών βουλευτικών, που διαβλέπουν δάκτυλο βουλευτή της γειτονικής εκλογικής περιφέρειας.


Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εγκρίνει το αίτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής. Η σχολή θα αποτελείται σύμφωνα με την Καθημερινή  από τουλάχιστον τρία, όπως ορίζει ο νόμος, τμήματα: το Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων με έδρα στη Σάμο, το Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων με έδρα στη Σύρο και το Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης που εδρεύει στη Χίο. Και αφού δεν υπάρχει θέμα με τις… έδρες των τμημάτων, ανέκυψε προβληματισμός για την έδρα της σχολής! Το ακριβές διακύβευμα είναι σε ποιο νησί θα εγκατασταθεί η κοσμητεία, όπερ σημαίνει το γραφείο του κοσμήτορα και το λιγοστό διοικητικό προσωπικό που τον επικουρεί.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου διχάστηκε μεν αλλά απεφάνθη Σύρο. Το κυκλαδίτικο νησί έλαβε τέσσερις ψήφους, σε αντίθεση με τη Σάμο που πήρε τρεις ψήφους. Επίσης, τέσσερις συγκλητικοί δεν μπόρεσαν να αποφασίσουν στο μείζον δίλημμα (ίσως δεν τους αφορούσε κιόλας) και έριξαν λευκή ψήφο.

Τέλος πάντων, η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, με τα υπέροχα λουκούμια, γλύκανε τους συγκλητικούς και η σχετική απόφαση απεστάλη στο υπουργείο Παιδείας.

Περιχαρείς, λοιπόν, η ηγεσία, οι διδάσκοντες και οι φοιτητές των τριών τμημάτων –η Πολυτεχνική Σχολή θα αναβαθμίσει τα τμήματα και θα δώσει πρόσβαση στο ΤΕΕ στους πτυχιούχους τους– περιμένουν πώς και πώς την ψήφιση του σχετικού άρθρου στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που συζητείται στη Βουλή. Ωστόσο, τους περίμενε μια έκπληξη. Η τελική έδρα της σχολής άλλαξε υπέρ της Σάμου. Η ανατροπή αποδίδεται επισήμως στο γεγονός ότι οι απόφοιτοι του τμήματος της Σάμου έχουν πάρει ήδη έγκριση να εγγράφονται στο ΤΕΕ, κάτι που προσφέρει ένα πλεονέκτημα στο εκεί τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων.

Ψύλλοι στ’ αυτιά

Ωστόσο, λέγεται πως η πρόσβαση στο ΤΕΕ δεν ήταν ο βασικός λόγος που βάρυνε τα πράγματα υπέρ της Σάμου. Οσοι το υποστηρίζουν αυτό… δείχνουν τον Δημήτρη Σεβαστάκη, πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, πανεπιστημιακό και βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής αρνείται μετά βδελυγμίας τις αιτιάσεις, αλλά δυστυχώς οι… ψύλλοι έφτασαν στ’ αυτιά των βουλευτών Κυκλάδων που είναι πυρ και μανία με τον συνάδελφό τους αλλά και τον κ. Γαβρόγλου. Ο τελευταίος, μάλιστα, εζήλωσε, ως φαίνεται, τη δόξα του πρώην υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, στη διάρκεια της θητείας του οποίου, το 2012, ετέθη η διελκυστίνδα Πάτρα – Μεσολόγγι για την έδρα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (νίκησε η Πάτρα).

Βεβαίως, οι έριδες περί έδρας είναι συνήθεις στα εξακτινισμένα ελληνικά πανεπιστήμια. Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 2010 υπήρξε διαμάχη για το πού θα εγκατασταθεί το υπό ίδρυση τμήμα Τουρισμού, στη Χίο ή στη Ρόδο. Τελικά, το τμήμα δεν ιδρύθηκε και γι’ αυτό βασική αιτία ήταν η κόντρα των δύο νησιών, που επιχειρηματολογούσαν στην τότε υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου ότι έχουν τις υποδομές –δηλαδή, κτίρια, διδάσκοντες, κορδέλα, ψαλίδι, φωτογράφους– για να φιλοξενήσουν το τμήμα και να διοργανώσουν τα εγκαίνιά του…

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr