Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου έφτιαξαν ένα γιγάντιο σκάκι από σωσίβια προσφύγων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου έφτιαξαν ένα γιγάντιο σκάκι από σωσίβια προσφύγων κι ανακυκλωμένο χαρτί (ΕΙΚΟΝΕΣ)

"Παιχνίδια Στρατηγικής στη Σκακιέρα του Κόσμου" τιτλοφορείται η συμβολική δράση του "πράσινου" Πανεπιστημίου Αιγαίου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που θα εγκαινιασθεί τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στις 6.30 το απόγευμα στον Λόφο του Πανεπιστημίου στη Μυτιλήνη.

«Από τη γεωγραφική θέση του στα άκρα του ελλαδικού χώρου, την ακαδημαϊκή φύση και τις προτεραιότητες των σπουδών, αλλά και την ηθελημένη αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινωνίες, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου επιχειρεί να ενσωματώνει και να αναδεικνύει τα μεγάλα σχετικά ζητήματα στις συνεχώς εξελισσόμενες συνθήκες του Αρχιπελάγους και των νησιών» λέει ο πρύτανης του ιδρύματος, καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης, παρουσιάζοντας τη "Σκακιέρα του Κόσμου".


Ένα λειτουργικό έργο τέχνης από ανακυκλούμενο χαρτί και σωσίβια προσφύγων που θα τεθεί στη διάθεση των μελών του Iδρύματος, αλλά και του ευρύτερου κοινού.

Είσαι Φοιτητής στο Πανεπιστημίου Αιγαίου; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών Πανεπιστημίου Αιγαίου» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

Η "Σκακιέρα του Κόσμου" είναι μια γιγάντια υπαίθρια σκακιέρα, έμπνευση της καλλιτέχνιδος και μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, Φερενίκης Τσαμπαρλή, η οποία υιοθετήθηκε από το "πράσινο" Πανεπιστήμιο και αποδίδει υλική, πλην συμβολική, αξία σε δύο κορυφαία ζητήματα της καθημερινότητας στο Αιγαίο και το Πανεπιστήμιο. Την ανακύκλωση κι επανάχρηση "άχρηστων υλικών": του χαρτιού, βασικού υλικού μέσου της εκπαιδευτικής λειτουργίας ενός πανεπιστημίου, και των σωσιβίων των προσφύγων που όλη την προηγούμενη περίοδο σωρεύονταν καθημερινά, στις ακτές δίπλα στα κτίρια του Ιδρύματος, αλλά και σε όλα τα νησιά. «Και τα δύο υλικά, "φέρουν" μέσα τους αγώνα ζωής, των νέων να σπουδάσουν και των προσφύγων να επιβιώσουν», λέει ο κ. Γκρίτζαλης.

Τα μεγάλα πιόνια ύψους 1,2 μέτρου, από το άχρηστο χαρτί και τα πεταμένα σωσίβια, μετασχηματίσθηκαν, με πολυήμερη επίμονη και σκληρή εργασία και προσπάθεια, μιας αποφασισμένης ομάδας εθελοντών από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και της ομάδας TEDxLesvos. Το πρωτογενές υλικό εκατοντάδων προσφυγικών σωσιβίων μετέφερε από τη χωματερή ο Δήμος Μυτιλήνης. «Κι εμείς, με μεγάλο σεβασμό, ενσωματώσαμε στην ακαδημαϊκή πράξη τα υλικά του αγώνα επιβίωσης των συνανθρώπων μας», λέει ο πρύτανης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, «στον ασταθή και ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο μας, η "Σκακιέρα" επιδιώκει να αναδείξει το διπλό συμβολισμό της Ημέρας: Άνθρωπος και Περιβάλλον, Παιχνίδι και Στρατηγική». 

Το πρωτότυπο αυτό έργο, θα εγκαινιασθεί, από τον GrandMaster και Έλληνα πρωταθλητή 2015 στο σκάκι, Αθανάσιο Μαστροβασίλη, με ένα συμβολικό "Παιχνίδι Στρατηγικής στη Σκακιέρα του Κόσμου". Παράλληλα, θα διοργανωθούν σκακιστικοί αγώνες (simultane chess) σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Μυτιλήνης, με τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μικρών και μεγάλων σκακιστών και σκακιστριών από την τοπική κοινωνία της Μυτιλήνης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της Ημέρας Περιβάλλοντος συμπληρώνονται με την Ημερίδα που διοργανώνει η Επιτροπή Πράσινο Πανεπιστήμιο, το πρωί της Δευτέρας με θέμα "Καλές πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα".

Περισσότερα Νέα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr