Συνεχίζεται, κατάληψη, Πανεπιστημιο, Αιγαίου Συνεχίζεται η κατάληψη στο Πανεπιστημίου Αιγαίου! (Δείτε γιατί)

Υπό κατάληψη συνεχίζει να τελεί το κυλικείο του Πανεπιστημίου Αιγαίου!

Εχουν ξεκινήσει μάλιστα εργασίες για τη στέγαση μεταναστών!

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο εξακολουθεί να δημιουργεί η συνεχιζόμενη κατάληψη του κυλικείου αλλά και η αδράνεια της ΕΛΑΣ να επιληφθεί του θέματος, παρά το γεγονός ότι υπήρξε προς τούτο και σχετική παραγγελία της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου.


Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει θορυβηθεί και για τον πρόσθετο λόγο ότι οι καταληψίες ξεκίνησαν εργασίες στον υπό κατάληψη χώρο με σκοπό να φιλοξενηθούν εκεί μετανάστες!

Όπως γράφει η "Δημοκρατική" για το ζήτημα αναμένεται επίσημη ενημέρωση της Εισαγγελικής Αρχής αφού διαπιστώνεται ότι η ΕΛΑΣ δεν πράττει τα δέοντα για την απομάκρυνση από τον χώρο και ατόμων, που δεν έχουν καμία σχέση με την φοιτητική κοινότητα.

Σημειώνεται ότι το παλαιό κυλικείο βρίσκεται εντός του οικοπέδου της μονάδας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και παρά τη συνδρομή της αστυνομίας πριν από λίγους μήνες, δεν κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της λειτουργίας του χώρου, καθώς την ίδια ημέρα που σφραγίστηκε, σημειώθηκε εκ νέου παραβίαση του χώρου και ανακατάληψή του.

Περισσότερα Νέα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου διαμαρτύρεται επιπλέον για φαινόμενα λεκτικής και φυσικής όχλησης εργαζομένων, αλλά κυρίως φοιτητριών και φοιτητών, εκφράζοντας εύλογα την ανησυχία της για την ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και της περιουσίας του Πανεπιστημίου.

Τονίζεται εξάλλου ότι το συγκεκριμένο κτήριο προορίζεται για τη στέγαση των Γραμματειών των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και ότι είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Σημειώνεται εξάλλου ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είχε καταργηθεί το 2011 με τον νόμο – πλαίσιο της τότε Υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου.

Η σελίδα που μπορούν οι φοιτητές να ενημερώνονται για όλες τις καταλήψες σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ μπορούν να την δουν ΕΔΩ

Το άσυλο στους πανεπιστημιακούς χώρους είχε νομοθετηθεί επισήμως το 1982 από τον πρώτο νόμο-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια και τριάντα χρόνια μετά εξελίχθηκε σε μια από τις σύγχρονες παθογένειές τους.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα η διοίκηση του κάθε Πανεπιστημίου θα μπορεί να καλεί την Αστυνομία, όποτε παραστεί ανάγκη, χωρίς καμία επιπλοκή. Ούτε αρμόδιες επιτροπές ούτε πολύπλοκες διαδικασίες για να κληθεί ο εισαγγελέας. Εναπόκειται δηλαδή στις νέες διοικήσεις των Πανεπιστημίων, εφόσον το θελήσουν, να συμπεριλάβουν σχετικές διατάξεις στους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων τους και φυσικά να επωμιστούν την ευθύνη εφαρμογής τους.

Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχουν γίνει ουκ ολίγες παραστάσεις στις αρχές αλλά και αναφορά η οποία δεν οδήγησε στην απομάκρυνση των καταληψιών.

Η κατάληψη του κυλικείου ξεκίνησε εξάλλου τον Φεβρουάριο του 2015. Αρχικά ο χώρος καταλήφθηκε από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου οι οποίοι  ζητούσαν την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν και είχαν να κάνουν με τη σίτιση και τη στέγασή τους.

Στη συνέχεια οι φοιτητές ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις μετά από διάλογο που είχαν με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια το κυλικείο κατέλαβαν εξωπανεπιστημιακοί.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr