Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας με παράλληλη αναγόρευση του κ. Μιχαήλ Μπλέτσα (Διευθυντή του MediaLab του Μ.Ι.Τ) σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος

Την Μ. Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Μπενάκη, στην Αθήνα, η εκδήλωση για τον εορτασμό των είκοσι ετών λειτουργίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσία της Πρυτάνισσας Καθηγήτριας κας Χρυσής Βιτσιλάκη, του Προέδρου του Τμήματος Αναπλ. Καθηγητή κ. Χρήστου Καλλονιάτη, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος κα. Μαρία Σαράφογλου. 

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην παρουσίαση της ιστορικής διαδρομής του Τμήματος από το 2000, έτος της ίδρυσής του, στον ρόλο του στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο ως το πρώτο Τμήμα που γόνιμα συνδύασε τα γνωστικά αντικείμενα της Πληροφορικής και των Πολιτισμικών Σπουδών, στις διεθνείς διακρίσεις του Τμήματος και την εξωστρέφειά του, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επιτυχή σύνδεσή του με την αγορά εργασίας, όπως καταδεικνύουν  τα υψηλά ποσοστά απασχολησιμότητας των αποφοίτων του. Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που το Τμήμα διαδραματίζει στον τομέα του Ψηφιακού Πολιτισμού και της Επικοινωνίας καθώς και στην καινοτομία που διακρίνει τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύουν τα Τμήματα του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, κατακτώντας συνεχείς διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρθηκε στη φυσιογνωμία των Τμημάτων του Ιδρύματος που θεμελιώθηκε τόσο στη διεπιστημονική προσέγγιση των γνωστικών τους αντικειμένων όσο και στον καινοτόμο χαρακτήρα των σπουδών τους, ενώ ο Πρόεδρος του Τμήματος εστίασε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει το Τμήμα, τονίζοντας τη συνεχή προσπάθεια για παροχή υψηλού επιπέδου σπουδών για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, την αδιάλειπτη υψηλού επιπέδου ερευνητική δραστηριότητα και την εστίαση στην αριστεία. Η ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος κα. Σοφία Δασκαλοπούλου, μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, αναφέρθηκε στη σύλληψη της δημιουργίας του Τμήματος, στις δυσκολίες που αυτό αντιμετώπισε στα πρώτα του βήματα, αλλά και στην άριστη συνεργασία των μελών του Τμήματος που διασφάλισε την επιτυχία του εγχειρήματος. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισαν οι ομιλίες του κ. Μιχάλη Ψαλλίδα, Managing Director και συνιδρυτής της εταιρείας Crowdpolicy, της  κας Τέτης Χατζηνικολάου, Επίτιμης Διευθύντριας του Υπουργείου Πολιτισμού και Προέδρου του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και του κ. Άρη Φατούρο,   Συμβούλου Προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων. Ακολούθησε η προβολή του επετειακού ντοκιμαντέρ για τα είκοσι χρόνια λειτουργίας που σχεδίασαν και υλοποίησαν τα μέλη του Τμήματος. 


Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του κ. Μιχαήλ Μπλέτσα σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Ο κ. Μπλέτσας, διευθυντής Πληροφορικής του γνωστού εργαστηρίου MediaLab του M.I.T παρουσίασε το έργο του, τις δράσεις του MediaLab καθώς και την ερευνητική σύνδεση του MediaLab με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Στο έργο του κ. Μπλέτσα αναφέρθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Χρήστος Καλλονιάτης. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα: “Ευκαιρίες και προκλήσεις της σύγχρονης ψηφιακής εποχής στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση”. 

Παράλληλα με την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε έκθεση παρουσιάζοντας όλη τη δράση και την πορεία του Τμήματος υπό την επιστημονική επιμέλεια και τον συντονισμό της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κας. Αναστασίας Χουρμουζιάδη. 


Η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη.


Ο Πρόεδρος του Τμήματος Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Χρήστος Καλλονιάτης κατά την επίδοση του ψηφίσματος για την αναγόρευση του κ. Μιχαήλ Μπλέτσα σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τ.Π.Τ.Ε. 


Η δημοσιογράφος κα. Μαρία Σαράφογλου υπεύθυνη για τον συντονισμό της εκδήλωσης μαζί με τον Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Αναπληρωτή Καθηγητής κ. Χρήστος Καλλονιάτη και τον επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος κ. Μιχαήλ Μπλέτσα.

 
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης


Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος


(από αριστερά) Η Αναπλ. Καθηγήτρια κα. Νάσια Χουρμουζιάδη μαζί με τον Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, τον επίτιμο διδάκτορα κ. Μιχάηλ Μπλέτσα, τον π. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σωκράτη Κάτσικα και το πρώην καθηγητή του Πανεπιστήμιου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Λαμπρινουδάκη στον χώρο της έκθεσης

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr