Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Βήματα για τη στήριξη των φοιτητών του Ιδρύματος

Υπάρχουν προβλήματα στο Πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα στην ακαδημαϊκή ζωή των φοιτητών; Θα ήταν παράλογο να κλείναμε τα μάτια μας και να απαντούσαμε απλώς ένα «όχι».

Τόσο το διοικητικό προσωπικό, όσο και αρκετοί καθηγητές, διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν οι ίδιοι να αντεπεξέλθουν, εδώ και χρόνια, σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας και ειδικότερα της ψυχολογίας των φοιτητών.

Σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων του Νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, με σκοπό να εξεταστούν κι από τις δύο πλευρές τα περιθώρια συνεργασίας ώστε να δημιουργηθεί μια ψυχολογική ομάδα στήριξης ή ομάδα στήριξης των φοιτητών.


Εκτός του διοικητή του Νοσοκομείου, Βασίλη Μουζάλα, στη σύσκεψη παρευρέθηκε και η αναπληρώτρια πρύτανις του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αλεξάνδρα Μπούνια.

Τα συχνότερα προβλήματα και δυσκολίες που συναντούν οι φοιτητές στην ακαδημαϊκή τους ζωή, αφορούν σε σχέση με τις σπουδές τους την αδυναμία συγκέντρωσης, τις δυσκολίες στη μελέτη, το άγχος των εξετάσεων, τη μειωμένη απόδοση, την έλλειψη κινήτρων και τις δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων.

Ως προς τη φοιτητική τους ζωή, παρουσιάζουν δυσκολίες προσαρμογής στο ακαδημαϊκό περιβάλλον και το νέο τρόπο ζωής, άλλες φορές δυσαρέσκεια με το αντικείμενο σπουδών, δυσκολίες στη διαχείριση του χρόνου και των προκλήσεων της καθημερινότητας.

Επίσης διαπιστώνονται προβλήματα επικοινωνίας και σχέσεων, δυσκολίες στις φιλικές, οικογενειακές ή ερωτικές σχέσεις, προβλήματα μοναξιάς και άγχους, χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Άλλα προσωπικά προβλήματα που παρατηρεί το προσωπικό του Πανεπιστημίου, είναι διαταραχές στη διατροφή και τον ύπνο, σωματικές εκδηλώσεις άγχους, ειδικές ανάγκες και αναπηρίες, διάφορα συναισθηματικά προβλήματα και εξαρτήσεις.

«Θετικός κατ’ αρχήν»

«Συζητήσαμε για το ρόλο του Νοσοκομείου, ενώ μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε με ιατρική υποστήριξη, εφόσον το Πανεπιστήμιο δεν έχει ιατρικό προσωπικό, με την παροχή ψυχολογικής βοήθειας στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου», μας εξήγησε ο κ. Μουζάλας.

Ο διοικητής του Βοστανείου θα μεταφέρει το αίτημα στο διοικητικό συμβούλιο, όπου θα εξεταστεί μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να μεταβαίνει σε εβδομαδιαία βάση ένας γιατρός. «Είμαι θετικός κατ’ αρχήν, αλλά πρέπει να δούμε τα προγράμματα, αν συμφωνούν όλοι κι αν όντως μπορούμε να διαθέσουμε κάποιον», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο διοικητικός υπάλληλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στρατής Μπουλμπούλης αναφέρει στο «Ε»: «Τόσο πρόσφατα, όσο και στο παρελθόν, δημιουργούνται ζητήματα με τους φοιτητές για τα οποία δεν έχουμε ούτε τον τρόπο, ούτε την τεχνογνωσία να τα λύσουμε.

Σε πολλές περιπτώσεις θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά δε γνωρίζουμε τον τρόπο».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr